Dačić: Neprihvatljiva revizija istorije
Foto: KURIR

Dačić: Neprihvatljiva revizija istorije

Politika -
Da li je revizija istorije ako komandant jedinice koja je oslobodila Beograd (Peko Dapčević) nema ulicu u Beogradu, upitao premijer

BEOGRAD - Premijer Ivica Dačić usprotivio se danas, kako je rekao, reviziji istorije i izjavio da je neprihvatljivo da bivši saradnici okupatora budu rehabilitovani i proglašavani za antifašiste."Nemoguće je da onaj koji je dobio Gvozdeni krst (odlikovanje) od Adolfa Hitlera bude proglašen počasnim građaninom nekog kraja", rekao je Dačić u Skupštini Srbije odgovarajući na poslaničko pitanje Žike Gojkovića iz Srpskog pokreta obnove da li će se nova Vlada baviti komunističkim zločinima nakon Drugog svetskog rata.

Premijer je istakao da rehabilitacija žrtava zločina nakon Drugog svetskog rata nije uslov da Srbija dobije datum za početak pregovora o pridruživanju EU. Dačić je rekao da je nesporno da svi zločini treba da budu kažnjeni i da žrtve budu rehabilitovane, ali da to ne treba da vodi ka reviziji istorije."Da li je revizija istorije ako komandant jedinice koja je oslobodila Beograd (Peko Dapčević) nema ulicu u Beogradu? Da li je revizija da je Srbija imala najmasovniji antifašistički pokret i najveće žrtve? Da li je revizija istorije proglašavati Milana Nedića legitimnim predsednikom Vlade Srbije", rekao je Dačić.

On je, takođe, kao primer revizije istorije naveo postavljenje spomen ploče Aćif efendiji u Novom Pazaru i proglašavanju tog čoveka borcem za ljudska prava Bošnjaka, iako je on u Drugom svetskom ratu odlikovan od Hitlera. Dačić je ponovio da Srbija treba da se okrene budućnosti i da prestane da bude zagledana u prošlost i uputio Gojkovića da se o pitanjima Komunističke partije ubuduće obrati nekim ljudima iz SPO-a. "Nisam ja igrao kozaračko kolo... Možda treba da izađemo iz rovova partizana i četnika i da se bavimo problemima u kojima se nalazimo", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track