PETKOVIĆ POSLAO JAKU PORUKU IZ GRAČANICE: Ideologiju zla ne smemo nikada više da dozvolimo, Srbija će čuvati mir!
Foto: Kancelarija za KiM

POLITIKA

PETKOVIĆ POSLAO JAKU PORUKU IZ GRAČANICE: Ideologiju zla ne smemo nikada više da dozvolimo, Srbija će čuvati mir!

Politika -

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković prisustvovao je danas u Gračanici obeležavanju osamnaeste godišnjice pogroma nad srpskim narodom u pokrajini.

Petković je prvo prisustvovao parastosu stradalima koji je u manastiru Gračanica služio vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, a potom je na spomeniku nevinim žrtvama "Missing" ispred Doma kulture u Gračanici položio bele ruže.

Petković je potom sa čelnicima Srpske liste, političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, predstavnicima udruženja kidnapovanih i nestalih prisustvovao i Akademiji "Na zaborav nemamo pravo", povodom 18. godine martovskog pogroma.

Petar Petković
foto: Kancelarija za KiM

Prilikom obraćanja, Petković je istakao da 17. mart 2004. godine predstavlja zločin bez kazne i stradanje srpskog naroda na početku 21. veka u srcu Evrope.

- 17. mart predstavlja i našu Golgotu ali i naše Vaskrsenje, ali čini mi se da je upravo i sve ostalo tako na Kosovu i Metohiji, i Golgota i Vaskrsenje. 17. mart je događaj koji je u potpunosti razotkrio pravu prirodu ideologije zla prema srpskom narodu, ovde na Kosovu i Metohiji. To ide mnogo dalje i od uobičajenih maksimalističkih zahteva albanskih ektremista u pravcu potpuno etnički čistog prostora Kosova i Metohije očišćenog od Srba, ali ne samo Srba već i potrebe da se zatre svaki trag srpskog postojanja ovde na prostoru KiM. I zato 17. marta ne samo da je ubijeno 19 lica, ne samo da je proterano 4.012 Srba, ne samo da je etnički očišćeno više gradova i sela, ne samo da je spaljeno 935 srpskih domova, nego je uništeno i 35 naših crkava, manastira, konaka, od stradalnih Svetih Arhangela, Bogorodice Ljeviške, Deviča i ostalih naših crkava, manastira i srednjovekovnih bisera svetske kulturne baštine. 17. mart između ostalog predstavlja i lice i naličje i dva simbola ovde koji su utkani u sudbinu našeg naroda. S jedne strane simbol 17. marta je Adem Kurti, onaj mladić koji u naletu besa i mržnje ruši krst na kupoli crkve Svetog Ilije u Podujevu, ali s druge strane simbol je i Borivoje Spasojević kao i sve nevino postradale žrtve koje su izgubile svoje živote samo zato što nose srpsko ime i prezime. I zato 17. mart nikada više ne sme da se ponovi! 17. mart moramo da obeležavamo i da ga se sećamo, jer ideologiju zla nikada više ne smemo da dopustimo, jer ona ruši sve pred sobom - poručio je Petković.

On je istakao da danas imamo predsednika Aleksandra Vučića koji je prvi predsednik koji je otvoreno, glasno i jasno rekao da se nikada više neće ponoviti niti Pogrom niti Oluja na prostoru Kosova i Metohije, ili tamo gde Srbi žive i koji je obnovio kulturu sećanja.

- To je značajna poruka i podrška srpskom narodu na KiM, uz to da se i danas zajedno pored svih pritisaka i napada borimo da sačuvamo mir i stabilnost koji su nam preko potrebni, ovde na ovim prostorima. Ali i da svake godine obeležavamo 17. mart kao dan nezaborava, dan koji nikada više ne sme da se ponovi, ali je važno i da mi danas budemo okrenuti budućnosti i kažemo da su nam mir i stabilnost preko potrebni i da nam je suživot i razgovor sa Albancima preko potreban, jer je sudbina odredila da zajedno živimo na ovim prostorima - podvukao je Petković.

Petar Petković
foto: Kancelarija za KiM

On je istakao da će Vlada Republike Srbije zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da se još snažnije i odlučnije bori za naš narod u pokrajini i da ekonomski podižemo srpske sredine i na KiM gradimo našu budućnost - zaključio je Petković.

Kurir.rs/ Foto/Source:Kancelarija za KiM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track