01:42

NEMA ŠANSE DA OVO ZNATE! Kako je leskovačko selo Donje Brijanje dobilo ime? Evo šta je ispričao Ćure ispred prodavnice

nema ko se nije nasmejao na ovo ime

NEMA ŠANSE DA OVO ZNATE! Kako je leskovačko selo Donje Brijanje dobilo ime? Evo šta je ispričao Ćure ispred prodavnice (FOTO)

Srbija -

DONJE BRIJANJE - Teško da se neko ne nasmeši kada prvi put čuje za ime leskovačkog sela Donje Brijanje.

Donje Brijanje
foto: Kurir.rs/M.S.

Jeste da sam naziv ima malo seksističku asocijaciju što nije baš u skladu sa raznoraznim normama o rodnoj ravnopravnosti, ali šta je tu je, i sami meštani se šale na svoj račun.

Donje Brijanje
foto: Kurir.rs/M.S.

Pored Donjeg postoji i Gornje Brijanje koje je pomalo diskriminisano. Ovo prvo je tema zavitlavanja, a Gornje mu dođe, kako kažu meštani, kao mlađi brat.

Donje Brijanje
foto: Kurir.rs/M.S.

Donje Brijanje nije malo, ima 400 kuća i do 2.000 stanovnika što je za današnju demografsku situaciju na jugu Srbije, sjajno. Nalazi se između Leskovca i Niša.

- Mi smo ti od Niša na nekih 35 kilometara, a od Leskovca dvadeset i kusur. kako ga god okreneš, mogli bismo da se zovemo "pupak", a to isto važi i za jedan veliki plac između Donjeg i Gornje Brijanja - nasmejao je ovom dosetkom društvo ispred lokalne prodavnice, Bratislav koga svi znaju pod nadimkom Ćure.

Donje Brijanje
foto: Kurir.rs/M.S.

Njegove komšije i drugari Toma Trajke i Mika objašnjavaju uz pijuckanje piva da je sa korenom imena njihovog sela krenulo još od oslobođenja ovih krajeva od Turaka.

- Nekad je tu bila nekakva močvara, šipražje i počeo je da raste burjan. Tako da se tada selo zvalo Donji i Gornji Burjan. Sa oslobođenjem od Turaka, ime je polako promenjeno u Gornje i Donje Brijanje. Lepo je naše selo, imamo tu izvor koji ističe iz neke keramičke cevi ko zna od kada. I sada kada oremo nailazimo na neke ćupove, testije i stvari od keramike - priča nam ova družina domaćina.

Donje Brijanje
foto: Kurir.rs/M.S.

Oni kažu da se i sami zavitlavaju na svoj račun, ali iz nekog razloga je ime mnogo smešno Vojvođanima.

- Tako odem negde i kad kažem odakle sam, odmah nastane smeh. Ležao sam u bolnici i kad sam rekao ime sela i pacijenti i doktori i sestre se "iskidaše" od smeha - priča jedan komšija koji se pridružio ovim komšijama.

1 / 8 Foto: Kurir.rs/M.S.

Zanimljivo je da ovo selo je jedno od retkih koje ima svoje obdanište, a koje je, kako piše donirao izvesni Mile Pirdža.

01:42

NEMA ŠANSE DA OVO ZNATE! Kako je leskovačko selo Donje Brijanje dobilo ime? Evo šta je ispričao Ćure ispred prodavnice

Na svakom koraku se vidi sjaj stare Jugoslavije pa i tako iznad jednog trošnog lokala stoji natpis "Razvitak"!? Pošteni poljoprivrednici u ovom selu obrađuju imanja, a kako smo se uverili nema puno ni zapuštenih parcela.

Kurir.rs/M.S./Foto/Video: M.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track