LAŽNE DOJAVE O BOMBAMA U AVIONIMA ZA MOSKVU SU PRITISAK NA SRBIJU! Strane službe žele da oslabe srpsko-ruske veze
Foto: Promo

udar na našu zemlju

LAŽNE DOJAVE O BOMBAMA U AVIONIMA ZA MOSKVU SU PRITISAK NA SRBIJU! Strane službe žele da oslabe srpsko-ruske veze

Politika -

U poslednjih desetak dana bilo je šest lažnih dojava. Nema dileme da je ovo delo zapadnih službi, ocenjuju sagovornici Kurira

Avionska linija "Er Srbije" na relaciji Beograd-Moskva našla se usred obaveštajnog rata koji se vodi daleko od očiju javnosti i paralelno s konvencionalnim ratom u Ukrajini.

Iza brojnih lažnih dojava o bombi u avionu koji saobraća na pomenutoj liniji stoje strane obaveštajne službe, otkrio je predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić, brzi voz, voz, Novi Sad
foto: Nenad Kostić

- Na nos mi je izašao taj avion. Svakoga dana. A šta ako svakoga dana budemo morali da vraćamo taj jedan jedini avion od Subotice? To rade strane službe. I to uvek rade s teritorije Poljske i Ukrajine - rekao je Vučić.

Bivši kontraobaveštajac Ljuban Karan kaže za Kurir da smo od početka agresije na Ukrajinu svedoci i dosad neviđenog informacionog rata i hibridnog načina delovanja moćnih stranih službi.

Ljuban Karan, Usijanje dana
foto: Kurir

- Ove lažne dojave o eksplozivnim napravama u našim avionima ulaze u zonu terorizma. Verujem da su moćne službe Zapada dobro zamaskirale ove akcije baš zbog toga što, po međunarodnim pravilima, mogu da odgovaraju za teroristički akt. Ovo je usmereno na ometanje svih veza između Srbije i Rusije, jer je cilj da se Rusija potpuno izoluje. Takođe, žele da preseku te naše veze, ubace kamen razdora i naprave pritisak da Srbija odabere stranu i primora se na to da uvede sankcije Rusiji - ocenjuje Karan.

On kaže da službe za ovakve akcije imaju na raspolaganju stručnjake koji preko standardne elektronske komunikacije šalju određene poruke.

- Tada je problem identifikovati pošiljaoca. Ne treba ni očekivati da ga identifikujemo, jer je ovo neka vrsta nadmudrivanja dve službe. Pretpostavljam da bismo mogli da otkrijemo ko stoji iza svega preko naših veza u drugim službama. Sada je neophodno da se ovo delovanje amortizuje, jer stvara ogromne troškove i druge vrste problema - upozorava naš sagovornik.

Bezbednosni rizik

Ni stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović nema dilemu da je ovo delo zapadnih službi.

Analiza Miroslav Bjegović
Analiza Miroslav Bjegovićfoto: Kurir

- Jasno je da zapadne obaveštajne službe žele prekid trenutno jedinog avio-saobraćaja između Evrope, odnosno Beograda i Moskve, što predstavlja dodatni pritisak na odnose Srbije prema Rusiji. Otud i učestale dojave u njihovom režimu, o navodno podmetnutim bombama na pomenutoj liniji kako bi Srbija bila prisiljena iz bezbednosnih razloga na obustavu saobraćaja s Moskvom. Smatram da ovaj problem može biti rešen maksimalnom protivdiverzionom kontrolom i zaštitom aviona, prtljaga i putnika pre svakog leta, iako uvek može postojati izvestan bezbednosni rizik - kaže on za naš list.

Podsetimo, u poslednjih desetak dana na letu „Er Srbije“ za Moskvu bilo je šest lažnih dojava o bombi. Upozorenja su stizala i kada je avion bio u letu i dok je još bio na zemlji.

Štampano izdanje 20.03.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

DANAS POKLON UZ KURIR -– NAJBOLJI PORODIČNI MAGAZIN LENA! Tema broja: SREĆNI MLADENCI

lena, kurir, poklon
foto: Kurir

Svake nedelje uz dnevno izdanje novina Kurir čeka vas najbolji porodični magazin Lena. Uživajte u nedelji, malim ritualima, dobroj kafi i zanimljivim temama našeg magazina.

– SREĆNI MLADENCI! Poklonite nešto praktično mladom bračnom paru, valja se

– ŽENA-ZMAJ Tajna dobrog izgleda DŽENIFER LOPEZ

– SAMO STRPLJIVO Kako bebi dati lek

– ČEST GINEKOLOŠKI PROBLEM Šta je endometrioza i kako se leči

Otkrivamo vam PET recepata za VASKRŠNJI POST

Čitajte KURIR!

Kurir.rs

Bonus video:

03:11

LAŽNA DOJAVA O BOMBI NA LETU BEOGRAD-MOSKVA! STRUČNJAK ZA TERORIZAM: To je pritisak da se pridružimo SANKCIJAMA PREMA RUSIJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track