OVAKO SU IZGLEDALE PRVE VESTI POSLE POČETKA BOMBARDOVANJA: Voditelj je saopštio ono čega smo se svi plašili VIDEO
Foto: Epa Vladimir Vasin, Rts

23 godine od početka nato agresije

OVAKO SU IZGLEDALE PRVE VESTI POSLE POČETKA BOMBARDOVANJA: Voditelj je saopštio ono čega smo se svi plašili VIDEO

Politika -

Danas se navršava 23 godine od početka NATO bombradovanja SRJ, koje trajalo 78 dana.

Za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Jugosloveni su sa zebnjom čekali prvi Dnevnik posle početka NATO agresije, kada su saopštene strašne vesti.

NATO, SRJ, bombardovanje
foto: EPA/Vladimir Vetkin

- Neprijateljski avioni agresorskih NATO snaga oko 20 časova izvršili su prve raketne napade na našu zemlju. Avijacija NATO-a je u prvom talasu agresija gađala ciljeve u Prištini, Kuršumliji, Danilovgradu, Novom Sadu, Pančevu i Podgorici. Prilikom napada korišćeni su vazdušni prostori Hrvatske, Mađarske i Albanije. Vojne snage severoatlanske alijanse grubo su narušile teritoriju suverene Jugoslavije i brutalno ugrozili živote njenih građana - bile su reči koje je voditelj izgovorio na početku Dnevnika.

Vest o bombardovanju naše zemlje prvi je objavio Studio B, a potom i RTS.

Akcija NATO-a, koju su vlada SRJ, ali i pravni stručnjaci nazvali ilegalnom agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999.

Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a usledilo je povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Po podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbeglih Albanaca.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja