ISTINA O SPASAVANJU PILOTA NEVIDLJIVOG F-117 KOGA JE OBORIO SRPSKI PVO Zelko otkrio šta se desilo kad je pao u atar sela Buđanovci
Foto: Profimedia

zažalio što je bombardovao srbiju

ISTINA O SPASAVANJU PILOTA NEVIDLJIVOG F-117 KOGA JE OBORIO SRPSKI PVO Zelko otkrio šta se desilo kad je pao u atar sela Buđanovci

Politika -

Dejl Zelko je bio pilot nevidljivog aviona F-117 koji je srpska PVO oborila četvrtog dana NATO agresije.

Zelko je za "Nacionalnu geografiju" ispričao kako je spasen.

Tog 27. marta 1999. iz NATO baze u Italiji odleteo je na sever Srbije, spuštao se južno ka Beogradu na koji je bacio dve bombe teške po 900 kilograma.

"Nevidljivi ne može da komunicira sa bazom, i znao sam da moji neće znati ako mi se nešto dogodi. Gledajući olujne oblake u mraku, osetio sam neku tegobu od glave do pete. U stvari, bio sam prestravljen", rekao je Zelko.

Pogodio je metu i planirao da se vrati u bazu, ali onda je počela da dejstvuje naša PVO. Nekoliko raketa je izbegao, a zatim ga je jedna pogodila u krilo i avion je počeo da pada. Zelko je uspeo da se katapultira i padobranom spusti na zemlju. Pao u atar sremskog sela Budanovci.

"Tada sam razmišljao samo kako me dole čekaju srpski vojnici, jer upravo sam im bombardovao glavni grad".

Spustio se u njivu na oko 30 kilometara od Beograda i sakrio se u kanal za odvodnjavanje. Čak je uspeo da uspostavi vezu sa bazom. Satima je bio u kanalu. Onda je po njega doleteo helikopter iz Tuzle, ali mu se uređaj za infracrveni signal pokvario, dok je na radiju slušao: "Javi se, ne vidimo te".

"Iskočio sam iz kanala i upalio signalnu raketu. Čekao sam ko će prvi da me uhvati. Pritrčala su dva vojnika, nisam znao čiji su dok nisu progovorili na engleskom jeziku. Sutradan sam pozvao ćerku i čestitao joj deseti rođendan. Tek tada sam shvatio da sam spasen".

Dejl Zelko i Zoltan Dani
Dejl Zelko i Zoltan Danifoto: KURIR

Dejl Zelko je sa svoje dvoje dece dolazio u Srbiju 2012. godine i bio gost u kući Zoltana Danija, oficira koji ga je sa svojom jedinicom oborio 1999. Postali su i ostali prijatelji.

Zelko više puta izrazio žaljenje što je bombardovao Srbiju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track