ŠOLC POSLE SASTANKA SA KURTIJEM: Sporazum Prištine i Srbije doneće stabilnost regionu
Foto: EPA / MICHELE TANTUSSI / POOL

berlin

ŠOLC POSLE SASTANKA SA KURTIJEM: Sporazum Prištine i Srbije doneće stabilnost regionu

Politika -

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je ohrabrio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na konstruktivnu saradnju u pregovorima sa Srbijom. Kako je Šolc naveo na konferenciji za medije posle sastanka sa Kurtijem u Berlinu, cilj Briselskog dijaloga je sveobuhvatan sporazum koji će doneti stabilnost regionu, prenosi Kljan Kosova.

„Ohrabrio sam Aljbina Kurtija na konstruktivnu saradnju u pregovorima. Na kraju krajeva, to je pitanje od koristi za ljude obe zemlje Zapadnog Balkana. Zapadni Balkan je deo Evrope i sve njegove zemlje moraju da postanu deo EU, a naravno i Kosovo je deo ovoga“, rekao je Šolc.

Kroz Berlinski proces, kako je najavio, biće postignuta četiri sporazuma koji se odnose na slobodu kretanja i priznavanje diploma, prenela je Ekonomija onlajn.

„Najvažniji aktuelni projekat je stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta“, poručio je nemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji sa Kurtijem.

Šolc je poručio da je Nemačka spremna da podrži Prištinu i da je od vitalnog značaja borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava, za šta je prištinska vlada postavila ciljeve.

„Napredak se ne postiže preko noći, ali je ključno da se mladim ljudima otvore nove perspektive i mogućnosti. Zadovoljan sam zajedničkom posvećenošću naših vlada u oblasti koja će pomoći Kosovu da dobije energetsku nezavisnost i poboljša kvalitet vazduha“, rekao je Šolc.

On je naveo i da mora da se postigne dalji napredak u liberalizaciji viznog režima, ako da oko tog pitanja savezna vlada treba da se angažuje sa EU i partnerima.

Šolc je na konferenciji za novinare rekao da su on i Kurti imali produktivan razgovor i da je važna tema bio i rat Rusije protiv Ukrajine.

Šolc je najavio da će posetiti Prištinu u narednim mesecima dok će u drugoj polovini godine pozvati Kurtija da dođe u Berlin na još jedan sastanak.

(Kurir.rs/Kosovo-online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track