05:29

Analitičari: Treba da gledamo samo svoj interes OVA ZEMLJA POJAČAVA ULOGU NA BALKANU

međunarodna kriza

EU SPREMA SRBIJU DA KAŽE NE SRPSKOJ I KiM! Analitičari: Treba da gledamo samo svoj interes OVA ZEMLJA POJAČAVA ULOGU NA BALKANU

Politika -

Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo i prof. dr Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije smatraju da je sve vidljiviji pritisak na Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će boraviti u Briselu, gde će se sastati sa evropskim zvaničnicima, ali i sa liderima regiona. Nezvanično, Vučić će razgovarati na odvojenim sastancima sa Žosepom Boreljom, šefom EU diplomatije, ali i sa Oliverom Varheljijem, komesarom za proširenje.

Borelj je organizator večere za lidere zemalja Zapadnog Balkana. Na njoj će, pored Vučića, biti prisutni i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova Donika Gervala Švarc.

Zirojević Mina
foto: Kurir televizija

Još nije zvanično saopšteno šta bi mogle da budu konkretne teme razgovora, ali će na agendi sasvim sigurno biti Zapadni Balkan sa svojom evropskom perspektivom.

Gosti jutarnjeg programa Redakcija na Kurir televiziji bili su Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo i prof. dr Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije.

Saracin je u prvom intevrjuu za Frankfurter algemajne cajtung, nakon što je postavljen za izaslanika, rekao da je u sprskom interesu da zauzme jasnu poziciju, te da se u Ukrajini pokazuje šta može da se desi kad se oslonite na ruska obećanja.

Zirojević Mina
foto: Kurir televizija

- Naravno da postoji neko mišljenje da mi idemo ka Evropi. Sad se postavlja pitanje kako, inflacija raste, novac se štampa, javlja se dedolarizacija. Situacija se menja i drugačija je nego ona od pre godinu dana - rekla je za televiziju Kurir Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo i dodala:

- Spremaju nas da, ne samo da kažemo "ne Rusiji", o čemu bismo, eventualno, i mogli da razmišljamo u svetlu svih događanja. Ali, sa druge strane nas spremaju da moramo da kažemo "ne" Republici Srpskoj i i Kosovu i Metohiji. A onda možemo d apitamo vrlo slobodno - a šta onda mi dobijama - upitala je Zirojević.

Zirojević Mina
foto: Kurir televizija

Prof. dr Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije smatra da Srbija mora samo i isključivo da gleda svoje nacionalne interese.

- Ovde je vidljivo da Nemačka ima stratešku odluku da pojača ulogu i vrati se na Zapadni Balkan. Ova plejada njihovih predstavnika to potvrđuje. Ono što mi je bilo indikativno juče, su reči njihovih predstavnika da je Srbija i te kako potrebna Evropskoj Uniji iz više razloga. Ako bi Srbija uvela sankcije i prilagodila se njima, onda bi oni mogli da izađu i kažu da je, eto, cela Evropa protiv Rusije. Međutim, ovde imamo neke nove momente. A to je da Eu dobija neki novi oblik koji se naziva "politička zajednica". Međutim, Srbija mora da gleda samo svoj interes - rekao je prof. dr Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije.

Zirojević Mina
foto: Kurir televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

06:06

Bojan Bilbija i Dragoslav Rašeta analizirali šta je Srbiji doneo sastanak sa Olafom Šolcom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track