VUČIĆ I MIŠEL U NAUČNO-TEHNOLOŠKOM PARKU Predsednik Srbije citirao Nikolu Teslu, pa rekao: Sve ovo ne bismo mogli bez EU
Foto: TV Pink Printscreen

predsednik Evropskog saveta u beogradu

VUČIĆ I MIŠEL U NAUČNO-TEHNOLOŠKOM PARKU Predsednik Srbije citirao Nikolu Teslu, pa rekao: Sve ovo ne bismo mogli bez EU

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, koji je danas u poseti Beogradu.

Vučić i Mišel su prvo obišli kompanije u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari, gde je potpisan ugovor o zajedničkom projektu, odnosno finansiranju srpske istraživačke i startap zajednice u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra.

1 / 4 Foto: Pink Printscreen

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona evra.

1 / 4 Foto: TV Pink Printscreen

Projekat će biti realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Repulike Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Četiri kompanije koje posluje u NTP Beograd biće finansirane ovim sredstvima, a to su: Charge&Go, Anoris tehnology, Pirate Art i Design.

Aleksandar Vučić
foto: TV Pink Printscreen

Obraćanje predsednika Vučića:

"Video sam na dva mesta ovde reči Srbina Nikole Tesle, koji je rekao da 'nema većeg uzbuđenja nego kad izumitelj vidi svoju kreaciju kako se razvija ka uspehu'. To želim svim mladim ljudima".

"Kada sam pre pet godina bio, ovde je bilo 20 kompanija, sada ih je 120. U međuvremenu smo izgradili naučne parkove u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu"...

"Kada vidite rukavicu za slepe, morate da budete ponosni na ovi mlade ljude".

"Mi nikakvu šansu ne bismo imali da sve ovo napravimo da nije podrške EU, i to ne samo finansijske podrške".

"Hvala predsedniku Mišelu što je došao da ovde provede ceo dan, ali i celu noć. Zahvalni smo vam za vreme koje ste odvojili da budete ovde", obratio se Vučić Mišelu.

Obraćanje Šarla Mišela:

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam u Beogradu i što sam u ovom sjajnom Naučno-tehnološkom parku. Vi niste samo partner, već i prijatelj. Ove srpske firme su deo naše zajedničke budućnosti. Prošlog meseca ste napravili veliki napredak na evropskom putu kada ste odlučili da otvorite nova poglavlja".

1 / 5 Foto: TV Pink Printscreen

Pre obraćanja predsednika Vučića, Mišela i premijerke Brnabić, svi zajedno su obišli kompanije u Naučno-tehnološkom parku.

Tokom jedne od prezentacija, predsednika Vučića je zanimalo koliko punjača za eletrične automobile imamo i kako se formira cena punjenja.

Domaćini su objasnili da postoje 44 punjača i da se cena formira prema snazi punjača.

"Svakako je duplo jeftinije nego benzin ili dizel", prokomentarisao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: TV Pink Printscreen
Aleksandar Vučić
foto: TV Pink Printscreen

Uz predsednika Vučića i Mišela, u obilasku su bili i premijerka Ana Brnabić, ministar prosvete Branko Ružić, ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić...

Nakon toga, Vučić i Mišel razgovaraće i o svim značajnim temama.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:31

Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića na Sajmu automobila: Predsednik Vučić proglasio sajam otvorenim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track