HRKALOVIĆ: Nebojša špijunirao Vučića, štitio klan Belivuka! STEFANOVIĆ: Odgovoriću na novi talas Dijaninih laži u roku od 48 sati!
Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

teške reči

HRKALOVIĆ: Nebojša špijunirao Vučića, štitio klan Belivuka! STEFANOVIĆ: Odgovoriću na novi talas Dijaninih laži u roku od 48 sati!

Politika -

Dijana Hrkalović izne­la šo­kan­t­ne tvr­d­nje o ne­ka­da­šnjem mi­ni­stru po­li­ci­je Stefanoviću

Bivša državna sekretarka u MUP Dijana Hrkalović iznela je teške optužbe na račun nekadašnjeg ministra policije, a sada ministra odbrane Nebojše Stefanovića, za koga tvrdi da je lično štitio klan Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, kome se sudi za najmonstruoznije zločine i ubistva, da je zajedno sa inspektorom Slobodanom Milenkovićem Malim Sentom montirao aferu „Jovanjica“ i pokušao da je smesti Andreju Vučiću, bratu predsednika Aleksandra Vučića, ali i da stoji iza prisluškivanja predsednika Srbije!

Ona je u intervjuu Objektivu, prvom javnom pojavljivanju od podizanja optužnice protiv nje, rekla da se na ovaj potez odlučila „jer robija zbog tuđih nedela, odnosno nedela ministra Nebojše Stefanovića, po čijem nalogu je sve radila, a bila uverena da on o svemu obaveštava predsednika“.

Dijana Hrkalović
foto: printscreen Objektiv

Kako ga nije sramota

- Smatram da je došlo vreme da sud pita Stefanovića za opstruisanje dokaza vezanih za ubistvo na šinama. Da je došlo vreme da on preuzme odgovornost za svoje postupke i kao moj šef i kao muškarac, a ne da ja robijam zbog njegovih nedela - naglasila je Hrkalovićeva i podvukla da se opstruisanje dokaza za ubistvo na šinama stavlja njoj na teret, iako je izveštaj o prepiskama s Belivukovog telefona kasnio u sud i tužilaštvo zato što je takvo bilo naređenje Nebojše Stefanovića koje je joj je lično on izdao.

- U tim prepiskama pominju se njegovo ime i funkcije. Na kraju je taj izveštaj otišao s velikim zakašnjenjem u sud s potpisom direktora policije Vladimira Rebića, kome je Stefanović jedini nadređeni - kazala je Hrkalovićeva. Ona je ispričala i kako je Stefanović navodno prisluškivao predsednika Vučića.

- Stefanović je ostvarivao neovlašćeni uvid u sadržaj telefonske komunikacije predsednika Vučića i članova njegove porodice. Čitao je transkripte razgovora mimo predsednikovog znanja, njemu iza leđa. Nije preduzeo kontraobaveštajnu zaštitu predsednika, niti je obavestio BIA da oni preduzmu mere - rekla je i dodala da „ne zna kako Stefanovića nije sramota“.

Ona je naglasila da su njena greška i krivica, što sebi neće nikada oprostiti, to što tada nije pozvala predsednika da ga pita: „Da li vas je ovaj obavestio o tome i tome“.

- Sve vreme sam imala utisak da ministar obaveštava predsednika i sprovodi njegovu kontraobaveštajnu zaštitu po zakonu. Umalo nisam dobila i moždani i srčani udar zbog navoda da sam umešana u to. Preplakala sam dane, noći i nedelje. Srce mi je prepuklo - rekla je Hrkalovićeva.

Tvrdi da je doživela stres

Zbog Stefanovića mi je puklo debelo crevo, imala sam sedam operacija

Dijana Hrkalović ispričala je i da joj je 22. maja 2019. puklo debelo crevo, a da je uzrok tome stres koji je doživljavala zbog Stefanovićevog psihičkog zlostavljanja.

- Imala sam sedam teških operacija, jedva sam preživela. Lekari su mi rekli da je do pucanja debelog creva došlo zbog stresa koji je proizvodila percepcija nepravde i psihičko zlostavljanje od strane Stefanovića - istakla je Hrkalovićeva. Dodala da joj se Stefanović obraćao ljutito, sarkastično i ironično.

Odgovor

Ona je kazala i da „zna da Stefanović nije podnosio Andreja Vučića, koji je jedna dobra i neiskvarena duša, i da se trudio da mu zagorča život na svakom koraku“.

- Ne bi me čudilo da je sve ove izmišljene priče o Andreju u opozicionim medijima sam Stefanović plasirao. Ne bi me čudilo da je plasirao i ove neistine o meni, da sam radila protiv predsednika i njegove porodice - rekla je Hrkalovićeva i napomenula da su aferu „Jovanjica“ montrali „montažeri Nebojša Stefanović i Slobodan Milenković Mali Senta“.

Odgovarajući na ove teške optužbe, Nebojša Stefanović je rekao da su „to sve laži koje će vrlo lako razobličiti“.

- Nebrojeno puta sam lako i argumentovano razobličavao laži i izmišljotine koje su protiv mene u javnosti lansirali kriminalni i politički klanovi. Dobijao sam i sudske presude protiv onih koji su lagali da sam radio nezakonito i da sam imao veze s kriminalom. Svaku od tih laži sam dosad razotkrio, sam ili preko suda, verujući da je to jedini ispravan način da odbranim sebe, svoju porodicu i svoju državu, kojoj odano služim. Pošto se ti napadi čistim lažima protiv mene nastavljaju, nastaviću i ja isključivo istinom, kao i do sada. Nastaviću još jače, jer napadi i laži dolaze od okrivljenih za teška krivična dela, koja su priznali tokom sudskog postupka i za koja ih čeka ozbiljna sudska odluka. Zbog zaštite svega što su prave vrednosti moje zemlje i moje porodice, odlučio sam da odgovorim na novi talas laži koji plasira okrivljena Hrkalović, kao i deo medijske mašinerije koja je u vlasništvu najbližih saradnika Veljka Belivuka - navodi se u saopštenju i dodaje:

- U narednih 48 sati odgovoriću na sve laži koje su o meni izrečene, koristeći samo istinu i argumente, kao što sam i do sada radio. A upravo istina koju ću izneti njih i plaši, pa se služe najnižim podmetačinama i monstruoznim lažima, što je svojstveno onima koji su krivi i koji pokušavaju da krivicu smanje i prebace na drugog. To im neće proći!

Diskutabilno

Bivši šef beogradske policije Marko Nicović takođe je ostao zaprepašćen optužbama koje je na račun Stefanovića iznela bivša državna sekretarka u MUP.

- Njene optužbe kao takve ništa ne znače bez dodatnih dokaza, ali su svakako osnov da tužilaštvo pokrene istragu - kazao je Nicović za Kurir i dodao:

- Nije mi jasno zašto Hrkalovićeva nije vodila zabeleške s datumima, hronološki šta je tačno od nje protivzakonito traženo da radi. Ovako, njena priča protiv njegove je diskutabilna. Morala bi, takođe, da navede sve ljude koji su bili upleteni u radnje koje je opisala. Tu ima najmanje dvadeset ljudi koji su za to morali da znaju.

Nicović je dodao da to što je izašla u javnost ne abolira Hrkalovićevu, ali ni ostale koji su imali veze sa stvarima koje pominje, ukoliko su tačne.

Član Predsedništva SNS Goran Vesić rekao je da, nakon intervjua Hrkalovićeve, očekuje da tužilaštvo preduzme korake koji su u skladu sa zakonom i da ministra Stefanovića i ostale pomenute sasluša i proveri njene tvrdnje.

- To je nešto najmanje što mora da se dogodi posle jednog takvog intervjua - rekao je Vesić.

Ovakve tvrdnje Hrkalovićeve, koja je za sva teška krivična dela optužila direktno Stefanovića, nameću i pitanje da li se iza svega krije zapravo njena osveta bivšem ministru jer je ona bila uhapšena i u pritvoru, a da od njega nije dobila očekivanu zaštitu.

Podsetimo, Dijana Hrkalović prvi put je bila privedena 15. oktobra 2020. zbog ubistva na šinama i tada joj je određen pritvor i protiv nje je podneta krivična prijava za trgovinu uticajem. U pritvoru je bila nešto manje od dva meseca. Ona je ponovo privedena 24. decembra 2021. zbog opasnosti od bekstva, a iz zatvora je izašla u kućni pritvor uz nanogicu 31. marta 2022. godine. Njoj je kućni pritvor ukinut 6. juna ove godine.

Ova kontroverzna bivša državna sekretarka u javnosti je povezivana s klanom Veljka Belivuka, te da je učestvovala u sakrivanju dokaza o ubistvu karatiste Vlastimira Miloševića 2017. godine. Povezivana je i sa nezakonitim prisluškivanjem predsednika Vučića.

Nika Rina

Ime sam promenila zbog lične bezbednosti

Dijana Hrkalović ispričala je i zašto je 2019. promenila ime. U medijima se spekulisalo da je njeno novo ime Nika Rina.

- Tačno je da je ime Nika odabrano po grčkoj boginji pobede, ali i moje ime po rođenju Dijana je po rimskoj boginji lova, meseca i nevinosti. To mi je bila neka simbolika, ali stvarno nikakva specijalna pozadina ne stoji iza toga. Suštinski nije važno koje sam ime odabrala, već zašto sam morala da menjam ime - rekla je Hrkalovićeva i dodala da su u jednom trenutku počele da se pojavljuju informacije da razne kriminalne grupe spremaju njenu likvidaciju i da joj je onda dodeljeno obezbeđenje.

Boško Vukčević

Štampano izdanje 20.06.2022.
foto: Kurir

Bonus video:

05:00

DIJANA PREDOSETILA ŠTA ĆE SE DOGODITI! Došla vidno nasmejana na suđenje jer je ZNALA šta će uslediti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track