POSLUŠAJTE KAKO KURTI PERFEKTNO GOVORI SRPSKI: Otvoren sam za vaše predloge, pišite mi, želim vam sve najbolje?! (VIDEO)
Foto: Twitter Printscreen

uputio poziv srpskim privrednicima s kosmeta

POSLUŠAJTE KAKO KURTI PERFEKTNO GOVORI SRPSKI: Otvoren sam za vaše predloge, pišite mi, želim vam sve najbolje?! (VIDEO)

Politika -

PRIŠTINA - Predstavnik proivremenih organa vlasti u Prištini Aljbin Kurti obratio se na srpskom jeziku manjinskim zajednicama na Kosovu, govoreći o ekonomskim rezultatima svoje vlade i pozivajući preduzeća u vlasništvu pripadnika manjinskih zajednica da mu predoče kakvu bi podršku voleli da imaju „od svoje vlade“.

„Želimo da osiguramo da sve zajednice na Kosovu imaju korist od novog pristupa privredi sa novom energijom. Stoga pozivamo sva preduzeća u vlasništvu pripadnika manjinskih zajednica da se odazovu ovom pozivu i pruže nam mogućnost da čujemo od njih kakvu podršku bi voleli da prime od svoje Vlade“, naveo je Kurti.

"Kosovo", kako je rekao ima potencijal da postane mesto svestranog razvoja. „Otvoren sam za vaše predloge, pišite mi, želim Vam sve najbolje“, poručio je Kurti.

On je naveo da se sledeće nedelje zaključuje prvo tromesečje druge godine njegove vlade i da je ekonomski razvoj bio i ostao njen prioritet. "Zabeležili smo privredni rast od 10,53 odsto BDP, izvoz je povećan za 83 odsto, a strane direktne investicije su porasle za 22 odsto. U privredi smo povećali 25.000 radnih mesta...", naveo je Kurti.

Kako je dodao, svestan je rasta cena tokom poslednjih meseci što je "podstaknuto ruskom invazijom na Ukrajinu".

"Nažalost zavisni smo od uvoza nafte u nedostatku naftnih resursa, isto kao i proizvoda koje svakodnevno konzumiramo jer već dugo domaća proizvodnja nije bila prioritet prethodnih vlada. I pored toga pokušavali smo da ublažimo uticaj ove situacije, naročito kod onih koji su najugroženiji", naveo je on, navodeći podatke o udvostručenoj socijalnoj pomoći za april, pomoći od 100 evra za penzije, studente i zaposlene...

Kurti se dotakao i svoje posete SAD gde je, kako je naveo, govorio o potencijalima Kosova, a istakao je i da se tokom ekonomskog foruma Davosu sreo sa potencijalnim investitorima.

„Želimo da naša ekonomija raste ali želimo i održiv i ravnopravan rast. To znači da svi moraju da iskoriste nove mogućnosti koje stvaramo jer su doprinos dali svi, pa tako i korist pripada svima", poručio je on.

Rekao je da se Vlada zalaže da se do 2024. godine uvdostruči učešće žena na radnom tržištu i da je želja da "žene i muškarci imaju priliku da rade dostojanstven posao i za to dobiju poštenu platu".

Kurir.rs/Kosovoonline

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track