Jorgovanka, smanji platu, to si obećala!

Jorgovanka primila Šoškićevu astronomsku zaradu

Jorgovanka, smanji platu, to si obećala!

Politika -
Iako je obećala da će odmah smanjiti platu guvernera, Tabakovićeva zaradu nije korigovala i primaće 658.167 dinara, kao i njen prethodnik

BEOGRAD - Pare šuškaju, pare zveckaju...Prošlo je tačno mesec dana otkako je Jorgovanka Tabaković izabrana za guvernera Narodne banke Srbije i sada treba da primi svoju prvu platu, a ona će biti podjednako ogromna kao i plata njenog prethodnika! Iako je na početku mandata obećala da će sebi odmah smanjiti platu, Tabakovićeva to još nije uradila, pa će joj na račun ovaj mesec leći 658.167 dinara.U NBS tvrde da je Tabakovićeva održala obećanje i kao prvu meru po stupanju na dužnost naredila usklađivanje propisa kako bi sebi i viceguvernerima smanjila platu, ali nisu mogli da kažu kolika će ta smanjena plata biti ni kada će se to desiti!- U skladu sa zakonskom obavezom da svoja unutrašnja akta uskladi sa novim zakonom o NBS, Narodna banka priprema izmene Statuta kojim će biti regulisane i plate guvernera i viceguvernera. Ovim aktom sigurno će biti izmenjen mehanizam za utvrđivanje nivoa plata funkcionera NBS, tako da će zarade guvernera i viceguvernera biti značajno smanjene i ubuduće će zavisiti od rezultata i ostvarenja ciljeva koje ima Narodna banka - saopštili su u NBS.U Narodnoj banci nisu mogli čak ni da preciziraju koliko je smanjenje plate naredila Tabakovićeva, odnosno koliko će ubuduće iznositi njena zarada.- Po usvajanju Statuta, koji treba da potvrdi parlament, javnost će biti obaveštena o visini plata guvernera i ostalih funkcionera NBS.Upitani kada će Statut biti prosleđen Skupštini, u NBS su odgovorili da se „ne zna“.- Na Statutu se još radi, nije to akt od pet redova. Ne radi se samo na korigovanju plata već i na promenama od unutrašnje organizacije do nadležnosti.Na pitanje da li to znači da će Tabakovićeva za prvi mesec rada primiti Šoškićevu platu, u NBS su potvrdno odgovorili.- Pa šta će, ne može da živi od vazduha - rekli su nam u NBS.I tako, dok se pripremi Statut, potom prosledi u skupštinsku proceduru, dok o tome rasprave poslanici, pa dođe dan za glasanje, na račun guvernerke Tabaković svaki mesec će biti uplaćivano 5.500 evra. Komentar od prve dame centralne banke nismo uspeli da dobijemo jer je ignorisala pozive i poruke Kurira.

Ovako je govorila Jorgovanka TabakovićPrva mera biće smanjenje plate guvernera i viceguvernera. Plata guvernera sada će biti uslovljena uspehom u finansijskom sistemu i privredi, i time će se i na delu pokazati da je reč o narodnoj banci.

6. avgust - posle imenovanja za guvernera

SNS predložio Dianu Dragutinović za viceguvernera?!Vladajuća većina uputila je pre dva dana zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi za viceguvernere bili izabrani Ana Gavrilović, Veselin Pješčić i Diana Dragutinović - članica DS!Nebojša Stefanović, predsednik Narodne skupštine, u dva dana dva puta je zakazao pa otkazao sednicu na kojoj je trebalo da se raspravlja o viceguvernerima. Prema saznanjima Kurira, razlog za otkazivanje sednice su nesuglasice zbog predloženih imena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track