VUČIĆ IZ BRISELA: Prošla su vremena kada nezavisne i slobodne države neko može da ucenjuje, Srbija sedi na svojoj stolici
Foto: Printscreen/Pink TV

samit zapadnog balkana

VUČIĆ IZ BRISELA: Prošla su vremena kada nezavisne i slobodne države neko može da ucenjuje, Srbija sedi na svojoj stolici

Politika -

Lideri EU i Zapadnog Balkana sastaće se danas u Briselu, a glavne teme biće napredak u procesu evrointegracija i izazovi povezani sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se pred početak Samita.

- Prošla su vremena u kojima slobodne i nezavisne države neko može da ucenjuje i pritiska. Mi smo ovde došli kod prijatelja, verujem u evropsku budućnost Srbije i regiona. Mi ćemo se zajedno sa prijateljima iz regiona boriti za evropsku budućnost poštujući sebe. To da smo uplašeni a neki su mnogo mali a neki mnogo veliki ostavite za nekog drugog, to su priče za malu decu i davno su prošla ta vremena.

Aleksandar Vučić, Brisel
foto: Printscreen/Pink TV

- Severna Makedonija je za nas prijateljska i bratska zemlja. Sve što osećate vi u Skoplju i Severnoj Makedoniji, kao da osećamo mi u Beogradu. Mi ništa od vas ne tražimo i ne očekujemo, samo da ubrzano razvijamo naše prijateljske i bratske odnose i verujem da ćemo uvek i na evropskom putu i na svim drugim putevima biti zajedno - poručio je Vučić iz Brisela.

Predsednik na pitanje medija iz regiona, da li očekuje kritike na Samitu EU - Zapadni Balkan u Briselu zbog neuvođenja sankcija Rusiji, rekao je da ima spreman odgovor na te kritike i poručio da Srbija sedi na svojoj stolici.

- Očekivao ili ne očekivao, dobiće odgovor - rekao je Vučić, na pitanje novinarke.

Upitan kako gleda na to što su premijer i predsednik Hrvatske izjavili ranije da Srbija više ne može sedeti na dve stolice, Vučić kaže:

- Srbija sedi na svojoj stolici i nisu vaš premijer i vaš predsednik oni koji će da vode politiku Srbije, već građani Srbije preko svog rukovodstva. Ali, im čestitam na tome što bi mnogo želeli da vode politiku Srbije. To pokazuje kakav je značaj Srbije i želim im sve najbolje.

Na pitanje da prokomentariše to što je nemački kancelar Olaf Šolc rekao ranije da očekuje da Srbija prizna Kosovo, Vučić je kratko odgovorio:

- I ja sam njemu rekao, da mi to ne očekujemo.

Podsetimo, nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitri Kovačevski, juče su doneli odluku o zajedničkom odlasku na samit EU- Zapadni Balkan. U jučerašnjem razgovoru Vučića, Rame i Kovačevskog usaglašeni su i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Učešće lidera zemalja "Otvorenog Balkana" na samitu bilo je neizvesno, jer su predstavnici Skoplja, nezadovoljni tretmanom EU prema ovoj državi, razmišljali da ne putuju u Brisel, a Rama i Vučić bili su spremni da se solidarišu sa Severnom Makedonijom.

Inače, Samit će biti održan pre podne, a jedna od ključnih tema je usklađivanje Zapadnog Balkana sa evropskim vrednostima i Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja