ABAZOVIĆ: Moje mišljenje o inicijativi Otvoreni Balkan je afirmativno
Foto: EPA

poseta beogradu

ABAZOVIĆ: Moje mišljenje o inicijativi Otvoreni Balkan je afirmativno

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ponovio je danas da je njegovo mišljenje o inicijativi Open Balkan afirmativno, navodeći da će se eventualno pridruživanje Crne Gore razmatrati u otvorenom dijalogu svih zainteresovanih strana u njegovoj zemlji.

"Ta tema se u Crnoj Gori nije do sada tretirala na način na koji zaslužuje, a razlozi su brojni, možda nedovoljni interesovanje ili nedostatak informacija. Mislim da u otvorenoj komunikaciji, koju permanentno radimo poslednjih mesec-dva, rešavamo neke dileme koje postoje kod gradjana ili donosioca odluka", kazao je Abazović novinarima u Beogradu, gde je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti.

Naveo je i da je Vlada Crne Gore formirala radnu grupu koja se bavi ovom temom.

"Nema specijalne žurbe, ali svi prepoznajemo odluku da treba da unapredimo regionalnu saradnju. Modaliteti koji nas vode ka tome treba da budu predstavljeni. Posle toga mislim da neće biti prepreka da se oni materijalizuju", kazao je Abazović.

Prema njegovim rečima, nakon brojnih sastanaka sa premijerima regiona, oseća se energija da svi žele da krene drugačije i napred.

"Razumem i da ima mnogo onih koji čitav region žele da zadrže u prošlosti i koji žele da se sačuva stats kvo, da se ništa ne dešava i da se iz toga crpi neka politička moć, ali verujem da nove generacije političara to ne žele", kazao je crnogorski premijer.

Kako je naglasio, "treba da saradjujemo, razvijamo biznis, spajamo ljude, povećavamo mobilnost svih nas, olakšavamo gradjanima pružanje usluga".

"Verujem da region ide u tom smerim i mislim da Crna Gora može da da ubrzanje u tom smeru", rekao je Abazović koji je kao glavne kočnice za priključivanje Crne Gore inicijativi Otvoreni Blakan naveo mentalitet i strah ljudi od promene.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež podsetio da se u nekoliko navrata već razgovaralo sa predstavnicima Crne Gore šta inicijativa Otvoreni Balkan jeste, "kako se ne bi nepotrebno komunicirale političke poruke za nešto što je jednostavno stvar veze poslovnih zajednica iz zemalja regiona", koje su želele da se unaprede odnosi, da se bolje povežu i stvore veće tržište koje će olakšati poslovanje i trgovanje.

Prema njegovim rečima, to je uradjeno kako bi privrednici regiona mogli da budu konkurentni na evropskom i svetskom tržištu, što sad uglavnom nisu, jer države ne mogu da se usaglase oko nekih stvari koje nemaju veze sa politikom nego su ekonomske.

Čadež smatra da Crna Gora, u novoj fazi regionalne ekonomske saradanje, može da ima odlučujuću ulogu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja