PATRIJARH PORFIRIJE SA ABAZOVIĆEM: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, kruna normalizacije odnosa (FOTO)
Foto: Beta/Rade Koprivica

zvanična poseta srbiji

PATRIJARH PORFIRIJE SA ABAZOVIĆEM: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, kruna normalizacije odnosa (FOTO)

Društvo -

BEOGRAD - Patrijarh Porfirije primio je danas u Patrijaršiji premijera Crne Gore Dritana Abazovića koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

On je izjavio je danas da je u razgovorima sa Vladom Crne Gore postignuta saglasnost oko teksta Temeljnog ugovora. Porfirije je posle sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazoviće u zgradi Patrijaršije u Beogradu ocenio da bi usvajanje tog dokumenta moglo da predstavlja "krunu" normalizacije odnosa Crne Gore i SPC.

Patrijarh Porfirije, Dritan Abazović
foto: Beta/Rade Koprivica

"Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša crkva, gde god da ima jurisdikciju, apsolutno poštuje zakone te države, zaključili smo da je, kao u svim državama gde naša crkva postoji, važno da odnosi sa Crnom Gorom budu regulisani ugovorom", kazao je partijarh novinarima.

On je podsetio da je izrada Temeljnog ugovora počela 2012. godine a da se kako je rekao, posle zastoja i problema, u prethodnih godinu dana ušlo u završnu fazu izrade tog dokumenta.

Patrijarh Porfirije, Dritan Abazović
foto: Beta/Rade Koprivica

"U ovom trenutku mogu reći da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora s tim što se moraju ispoštovati procedure i kada je reč o državi Crnoj Gori i o crkvi. Postojeći tekst mora da prodje kroz Sinod SPC i da kao takav bude potvrdjen a onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja što bi kad se završi, mogla da bude kruna normalizacije odnosa naše crkve i države Crne Gore", rekao je Porfirije.

Dodao je da SPC nije "niti tražila niti očekivala" da tim ugovorom dobije "bilo šta više od bilo kog gradjanina Crne Gore, bez obzira kojoj naciji ili verskoj zajednici pripada".

"Isto tako se podrazumeva da ne može pristati ni da ima bilo šta manje od bilo koga drugog a ovaj ugovor nam obezbedjuje upravo takav status", rekao je patrijarh SPC.

- Imao sam radosnu priliku danas da se po treći put susretnem sa premijerom Crne Gore. Kao i prethodnih puta, pored razgovora o opštim temama i svakodnevnicama, razgovarali smo i o Temeljnom ugovoru - rekao je patrijarh na početku obraćanja.

- Polazeći od činjenice da je Crkva odvojena od države. Crkva poštuje zakone države u kojoj ima jurizdikciju. Zaključili smo da je važno da odnos između crkve i države bude regulisan.

Patrijarh Porfirije, Dritan Abazović
foto: Beta/Rade Koprivica

- Ugovor o kojem je reč počeo je da se radi još 2012. godine. Bilo je zastoja i problema, ali hvala Bogu u poslednjih govinu dana ušli smo u završnu fazu. Mogu da kažem da je principu postignut dogovor i saglasnost oko Temeljnog ugovora, ali moraju da se ispoštuju procedure. Postojeći tekst mora da prođe kroz Sinod. Onda ćemo pristupiti datumu potpisivanja, što bi, kada se sve završi mogla da bude kruna na normalizaciji odnosa između Crne Gore i naše Crkve - rekao je patrijarh.

- Kada je reč o Temeljnom ugovoru, naša crkva niti je očekivala, niti je tražila, niti smatram da bi to bilo normalno, da ima bilo šta više od bilo kog građanina Crne Gore, bez obzira kom narodu, naciji ili verskoj zajednici pripada - kažao je patrijarh. - Zahvalan sam svima koji su učestvovali na izradi ovog ugovora.

Patrijarh Porfirije, Dritan Abazović
foto: Beta/Rade Koprivica

Šta je rekao Dritan Abazović

Premijer Crne Gore Dritan Abazović se na početku obraćanja zahvalio patriharhu Porfiriju.

- Svi treba da idemo sa porukama mira, to je put ka progresu cele regije - rekao je Abazović.

- Završili smo procedure na nivou radnih grupa, ići će se na komisiju za politički sistem pa na vladu, očekujem da uskoro i to pitanje bude stavljeno ad acta na način što će se ukazati poštovanje prema SPC i državi Crnoj gori. Potpisivanje Temeljnog ugovora će se obaviti u Crnoj Gori u terminu u kojem bude dogovoreno. Mi moramo da idemo drugačijim putem, gde su svi zadovoljni. Stvaranje tenzija, polarizacije, to nije put nijednog društva. Regija je probala sve osim pomirenja i saradnje. Vreme je da damo šansu i pomirenju i saradnji, vreme je da krenemo drugim putem - rekao je Abazović.

Podsetimo, patrijarh je Abazovića dočekao u Patrijaršiji nešto posle 11 časova. Razgovarali su o položaju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ali i o Temeljnom ugovoru.

Abazović se juče sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem.

Pre sastanka sa patrijarhom, Abazović se jutros video i sa privrednicima Srbije i predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track