BRNABIĆEVA I ABAZOVIĆ SE OBRATILI PO ZAVRŠETKU SASTANAKA: Era boljih političkih i ekonomskih odnosa sa Crnom Gorom
Foto: BETA/Amir Hamzagić

iz palate srbija

BRNABIĆEVA I ABAZOVIĆ SE OBRATILI PO ZAVRŠETKU SASTANAKA: Era boljih političkih i ekonomskih odnosa sa Crnom Gorom

Politika -

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je ova poseta Srbiji iznimno važna i nada se daće posetom uspeti da se resetuju odnosi između Srbije i Crne Gore i da se uđe u eru dobrih odnosa.

- Nemamo bliže od Crne Gore i Srbije. Povezuju nas sve vrste odnosa, a nekako se u poslednjih nekoliko godina nakupilo dosta teških pitanja. Mi ćemo biti otvoreni da rešavamo pitanja i da unapređujemo i političke i privredne odnose - rekla je Ana Brnabić.

- Ova poseta nam je veoma važna. Želimo da resetujemo odnese između Srbije i Crne Gore. Nemamo bliže od Crne Gore, ni politički, ni ekonomski, povezuju nas sve vrste odnosa. Mi ćemo ovde u Srbiji biti otvoreni da rešavamo pitanja. Imali smo danas jako dobre razgovore, definisali smo pitanja koja možemo brzo da rešavamo a koja mogu da utiču na poboljšanje - rekla je Brnabićeva.

Ana Brnabić, Dritan Abazović
foto: BETA/Amir Hamzagić

Ukupni platni promet ide preko posredničkih stranih banaka, to povećava troškove poslovanja i line ih kompikovanijih. To mogu da reše centralne banke.

Ona je istakla da će zajedno sa ministrom finansija Sinišom Mali razgovarati sa guvernerkom NBS Jorgovankom Tabaković da se to reši.

- Hrana, energenti i infrastrukturno povezivanje - bile su takođe teme razgovora rekla je Ana Brnabić.

- Predsednik je uvek bio jasan. Dok mi imamo hrane i naši prijatelji i partneri u regionu će imati za sebe - rekla je premijerka.

Ona je zahvalila premijeru Crne Gore jer je prisustvovao inicijativi "Otvoreni Balkan" u Ohridu, ponudila mu da mu dostavi podatke o toj inicijativi i pozvala ga je da se priključi. Robna razmena Srbije i Crne Gore iznosi 900 miliona evra, rekla je Brnabić i ocenila da će u 2022. godini iznositi preko milijardu evra.

Ana Brnabić, Dritan Abazović
foto: BETA/Amir Hamzagić

Obraćanje Dritana Abazovića

Abazović je najpre iskazao čast i zahvalio se premijerki Srbije na pozivu i gostoprimstvu.

- Odnosi izmeđui naše dve zemlje moraju okrenuti novi list i moramo ih podići na najveći mogući nivo. Zbog istorije, bliskosti dve zemlje, neprijatno je da mi budemo u bilo kakvom šumu komunikacije. Mi smo danas ušli u jedan novi ciklus, sva pitanja ćemo otvarati i reršavati u cilju građana Srbije i Crne Gore - rekao je Abazović.

Kako kaže, već su postignute neke male pobede.

- Idemo u rešavanje platnih prometa između Srbije i Crne Gore - rekao je Abazović, navodeći da su danas razgovarali o ekonomiji i da se koraci ka boljim odnosima već prave.

- Cilj je da autiput koji treba da otvorimo 13. jula dobije svoj nastavak ka Beogradu i ka Budimpešti - rekao je Abazović.

Kada je reč o nerešenim pitanjima, Abazović je istakao da je "zaista nastupio momenat" kada treba da se u obostranu korist reše, istučući da ne postoji pitanje koje je znalajnije od odnosa dve države.

- Moramo preuzeti odgovornost za relacije u regionu. Vlada Crne Gore će da ti ne mali doprinos da se ukupni odnosi u regionu relaksiraju i da ovaj region ne bude prepoznat kao problematičan region već kao region koji može da se dogovara i želi da ide napred i želi da da primat ekonomskim temama - rekao je Abazović.

Premijerka je rekla da će se uskoro rešiti pitanje ambasadora.

Ana Brnabić, Dritan Abazović
foto: BETA/Amir Hamzagić

Abazović je na pitanje o Temeljnom ugovoru je rekao da je predloženi tekst u skladu sa zakonom.

- Ko god je rekao da smo požurili sa time, podsetiću da je ta tema otvorena 2012. godine. Ova vlada će rešiti to pitanje. Mi smo tu da vodimo evropsku i sekularnu državu. Ne želimo da ulazimo u nešto što nisu naše nadležnosti - rekao je Abazović.

Abazović je pozvao premijerku da poseti Crnu Goru.

Predsednik Vlade Crne Gore je istakao i da Srbija treba da ima ambasadora u Podgorici, odnosno Crna Gora u Beogradu, dodajući da su i o tome danas razgovarali u duhu dobre saradnje.

- To je važno i za ekonomske teme. Očekujemo da imamo nove ambasadore u Podgorici i Beogradu - rekao je Abazović.

Abazović je najavio da će se sutra videti sa srpskim patrijarhom Porfirijem.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja