SKANDAL U BRITANIJI: Srebrenicu i Ukrajinu stavili u isti koš
Foto: AP

POLITIKA

SKANDAL U BRITANIJI: Srebrenicu i Ukrajinu stavili u isti koš

Politika -

U pitanju su dve sasvim različite stvari, nije moguće to upoređivati, ocenjuje Miodrag Linta

Član britanskog parlamenta, lider Škotske nacionalne partije (SNP) Ijan Blekford uporedio je prekjuče Srebrenicu sa aktuelnim dešavanjima u Ukrajini! Ocenjujući da se u Srebrenici dogodio genocid, on je taj događaj povezao sa onim što se dešava u Ukrajini.

Govor u parlamentu

Boris Džonson, britanski parlament
foto: EPA

- Svi bi trebalo da odvojimo vreme ove nedelje, na 27. godišnjicu genocida koji se tamo desio (u Srebrenici, prim. aut.), da razmislimo o okolnostima i sramoti da nismo bili u mogućnosti da zaustavimo ubistva toliko nevinih dečaka i muškaraca i silovanje toliko žena. Moramo naučiti lekcije iz toga jer sada, naravno, mislimo na one u Ukrajini koji se suočavaju s ratnim zločincima i moramo uraditi sve da oni koji su odgovorni odgovaraju za zločine protiv čovečnosti - kazao je Blekford u svom govoru u britanskom parlamentu.

Demantuju ga činjenice

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta za Kurir je naglasio da nikako nije moguće porediti Srebrenicu sa aktuelnim dešavanjima u Ukrajini.

Miodrag Linta
foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Pre svega, brojne činjenice potvrđuju da nije bio u pitanju genocid, već zločin, kao posledica osvete zbog brojnih svirepih zločina koje su počinile snage bivšeg komandanta snaga bosanskih muslimana u Srebrenici Nasera Orića nad Srbima. Dakle, nije bio cilj uništenje muslimana, već zločin. Svakako da apsolutno ne može Srebrenica da se poredi s dešavanjima u Ukrajini, jer su u pitanju dve sasvim različite stvari, nije moguće upoređivati i različite okolnosti i različit kontekst - naglasio je Linta.

Inače, i britanski premijer Boris Džonson je na početku prekjučerašnjeg redovnog nedeljnog odgovaranja na pitanja zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta podsetio na, kako je rekao, "genocid u Srebrenici". On je, između ostalog, istakao kako se nastavlja borba protiv onih koji negiraju zločine, kako u BiH tako i širom sveta.

I. Ž./ Foto/Source:AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track