SKANDAL: Šmit stvara nove podele u Bosni! Gura HDZ BiH automatski u svaku buduću vlast?
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

POLITIKA

SKANDAL: Šmit stvara nove podele u Bosni! Gura HDZ BiH automatski u svaku buduću vlast?

Politika -

Visoki predstavnik predlaže mere kojim se favorizuje stranka koju vodi Dragan Čović, što je izazvalo burne reakcije

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit namerava da do kraja meseca nametne mere koje bi navodno trebalo da omoguće funkcionisanje Federacije BiH, dok zapravo, prema oceni tamošnjih medija, vode daljoj podeli te države i daju otvorene ruke Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH. Spisak tih mera procurio je u javnosti i odmah izazvao buru.

Besramna odluka

Kristijan Šmit
foto: Beta

Naime, Šmit, između ostalog, predlaže izmene izbornog zakona kojima bi se izašlo u susret zahtevima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, a koji se odnose na izbor hrvatskih delegata u Domu naroda parlamenta Federacije BiH. Ključne tačke Šmitovog predloga su uvođenje cenzusa prilikom izbora delegata u Dom naroda FBiH i način izbora predsednika Federacije BiH, prema kojima bi hrvatski klub u Domu naroda Federacije BiH bio popunjen delegatima koji isključivo dolaze iz kantona u kojima su Hrvati apsolutna većina.

Kako su pojasnili u bosanskim medijima, s obzirom na to da će HDZ BiH uvek imati najmanje 14 delegata u Klubu Hrvata, oni će uvek u prvom krugu moći da predlože predsednika ili potpredsednike Federacije, čiji je potpis neophodan za predlaganje i imenovanje premijera FBiH i ministara u vladi FBiH. To praktično znači da će HDZ BiH Dragana Čovića postati nezaobilazan faktor prilikom formiranja svake vlade Federacije BiH.

Zlatko Lagumdžija, bivši ministar spoljnih poslova BiH, ocenio je da bi ova odluka podelila zemlju.

Zlatko Lagumdžija
foto: TANJUG

- Ukoliko bi takva besramna odluka bila doneta, ona bi bila uvod u podelu zemlje na tri nacionalne livade sa tri plemenske vođe i jednu predsedničku kancelariju za četvrte, četiri godine bez rada i odgovornosti uz ničim nezaslužene privilegije. Ponuđeni "paket" bez dileme vodi u dalju podelu zemlje i deblokadu formiranja izborne vlasti tako što će se vlast uvek formirati od nacionalista - konstatovao je on na svom Fejsbuk nalogu.

I lider Demokratskog fronta (DF) Željko Komšić poručio je da je siguran da građani BiH nisu spremni da prihvate antievropska rešenja, koja produbljuju etničke podele.

Željko Komšić, UN
foto: Printscreen/YouTube

- Šmit bi trebalo dobro da razmisli o tome šta razmatra i treba da bude siguran da odluka na štetu građana i države BiH ne može proći bez posledica - istakao je on.

Izaziva probleme

Da Šmitove najave definitivno vode daljoj podeli BiH, ocenjuje za Kurir bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović.

Živadin Jovanović
foto: Nebojša Mandić

- Iako Šmit nije prvi tzv. visoki predstavnik koji izaziva probleme i podele u BiH, njegovi stavovi su još jasnije stavovi za podele i produbljivanje političkih napetosti, a nikako potezi koji poboljšavaju funkcionalnost BiH - kaže on.

I. Ž./ Foto/Source:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track