HRVATI SU U JASENOVCU ISTREBLJIVALI SRBE KAO PSE! Izraelski obaveštajac: I dalje postoji zavera ćutanja o tome
Foto: Printscreen

Strašno

HRVATI SU U JASENOVCU ISTREBLJIVALI SRBE KAO PSE! Izraelski obaveštajac: I dalje postoji zavera ćutanja o tome

Politika -

Jakov Kedmi kaže da je u tom logoru likvidirano skoro milion Srba, ali da i dalje postoji zavera ćutanja o tome

Bivši šef izraelske obaveštajne službe, vojni ekspert i analitičar Jakov Kedmi izjavio je da su Hrvati, katolici, u logoru Jasenovac likvidirali skoro milion Srba,

Jasenovac
foto: Guillaume Origoni / AFP / Profimedia

ali da niko u svetu ne govori o tome. On je podsetio da je posle Drugog svetskog rata, za vreme Josipa Broza Tita, zataškavana uloga Hrvata i NDH u samom ratu, ali i u logoru Jasenovac.

Srbi i Jevreji na meti

- U tom logoru su Hrvati likvidirali skoro milion Srba. Niko u svetu ne govori o tome, a oni su bukvalno istrebljivali Srbe kao pse. U suštini, Hrvati su uništavali dva naroda: Srbe i Jevreje. Međutim, Jevreja je bilo malo, pa su ih manje i ubijali, a Srba mnogo. Njih su ubili koliko su mogli - rekao je Kedmi u emisiji „Solovjov lajv“.

Dodao je da Hrvatska nije dozvolila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti logor Jasenovac, koji se nalazi na teritoriji Hrvatske, zato što vlada zavera ćutanja o onome što se u tom logoru dešavalo.

- I dalje svi ćute o Jasenovcu i užasima koje su ustaše tamo činile. Ćutalo se tada, a ćuti se i danas. Zato se ne treba čuditi zašto i danas Hrvati ćute kada vide sledbenike te nacističke ideologije u Ukrajini - ističe Kedmi.

On se osvrnuo i na današnje Kosovo, te podsetio na autorski tekst šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji je nedavno za list Izvestija pisao o Kosovu i Jugoslaviji.

- Tamo je pomenuo kosovske Albance i njihovu vojsku. Tu kosovsku vojsku su stvorili, naoružali i obučavali Amerikanci. To je tvorevina CIA. A ko je još podržavao kosovske Albance? Ko je podržavao bandite na Kosovu? Bin Laden. Oni su muslimani. Al Kaida im je davala novac. Al Kaida im je slala svoje ljude, svoje instruktore, svoje vojnike. Tako izgleda američka demokratija, od samog početka - naglasio je Kedmi.

Uništili dokumentaciju

Komentarišući ove navode bivšeg šefa izraelske obaveštajne službe, Božidar Spasić, bivši operativac DB, kaže da je sve što je on rekao apsolutno tačno.

- Još i pre kraja Drugog svetskog rata radilo se na tome da zločini i zverstva koje su ustaše počinile u Jasenovcu ne budu obelodanjeni. Omogućeno im je da unište dokumentaciju i dokaze. Tito im je to omogućio - kaže Spasić i podseća da doživotni predsednik SFRJ nikada nije obišao memorijalni kompleks Jasenovac.

On ističe i da je izraelski obaveštajac dobro upoznat sa dešavanjima na KiM jer je izraelska služba imala svoje ljude na terenu već krajem pedesetih godina prošlog veka.

- Mi smo to znali, čak smo imali i saradnju sa njima. Kada se to uzme u obzir, kao i činjenica da je reč o jednoj od najboljih i najinformisanijih službi u svetu, onda ovakve izjave imaju još veću težinu - kaže Spasić, dodajući da je Izraelcima Kosovo interesantno, pre svega zbog saradnje sa islamskim terorističkim organizacijama.

Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja