VELIKA POBEDA SRBIJE! Kurti povukao jednostranu odluku pod pritiskom Amerike! VUČIĆ: Veliko hvala Srbima s Kosova i Metohije!
Foto: Zorana Jevtić, Kurir.rs/Z.Š.

KRIZA NA SEVERU JUŽNE SRPSKE POKRAJINE

VELIKA POBEDA SRBIJE! Kurti povukao jednostranu odluku pod pritiskom Amerike! VUČIĆ: Veliko hvala Srbima s Kosova i Metohije!

Politika -

Prištinske vlasti posle sastanka sa ambasadorom SAD odložile odluku o zabrani dokumenata. Predstoji nam najteža politička borba, poručio Vučić posle sastanka u Generalštabu

Vlada Kosova popustila je kasno sinoć posle sastanka sa američkim ambasadorom i jednostrana odluka Prištine da od 1. avgusta izdaje potvrde za građane koji poseduju dokumenta Srbije i da počne preregistracija automobila sa srpskim pablicama odlaže se do 1. septembra.

Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer zatražio je od vlade Aljbina Kurtija da odloži početak primene mera za mesec dana zbog, kako je naveo, „nerazumevanja njihovih implikacija“. Sastanak je bio sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani. Tako je kasno sinoć, posle dramatičnog dana, izvojevana velika diplomatska pobeda Srbije i izbegnuta eskalacija sukoba.

Na severu Kosova sinoć je bilo izuzetno napeto. Nešto posle 18 sati pripadnici kosovske policije zatvorili su administrativne prelaze Brnjak i Jarinje i tako demonstrirali silu i blokirali sav promet putnika i robe preko ovog prelaza i iz pravca AP KiM. Situacija je bila slična i na administrativnom prelazu Rudnica. U selu Banje kod Brnjaka kasno sinoć odjekivala je rafalna paljba, ali se ne zna da li ima povređenih.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije nakon sastanka koji je kasno sinoć imao u Generalštabu Vojske Srbije.

- Molili smo sve međunarodne predstavnike da učine sve što je moguće. Važno je da se dijalog nastavi i da pokušamo stvari da rešavamo mirnim putem. Verujem da ćemo imati dobrih vesti, nadam se da će ovo, ne večeras, ali sutra biti završeno. Ostaje nam da dođemo do očuvanja mira. Sve što su radili pokazuje koliko je pripreman napad na Srbiju - istakao je kasno sinoć predsednik Vučić.

Moskva upozorava Prištinu i SAD

Proterivanje srpskog življa

Marija Zaharova
foto: Profimedia

Moskva je sinoć pozvala Prištinu i SAD da zaustave provokacije i poštuju prava Srba na Kosovu.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova navela je da je odluka Prištine da od 1. avgusta počne prinudnu zamenu ličnih dokumenata i matičnih brojeva lokalnih Srba još jedan korak „ka proterivanju srpskog stanovništva sa Kosova“.

- Pozivamo Prištinu i SAD i EU, koji stoje iza toga, da zaustave provokacije i poštuju prava Srba na Kosovu - navela je Zaharova na Telegramu, a prenosi Beta.

Sirene za uzbunu

Inače, građani su sinoć blokirali magistralne puteve u Rudaru kod Kosovske Mitrovice, kod Leška prema Jarinju i u mestu Zupče, kod Zubinog Potoka, dok su oko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak bile raspoređene kosovske specijalne jedinice sa dugim cevima. Predsednik Srpske liste Goran Rakić, koji je sinoć bio u Rudaru, gde je bio prisutan veliki broj građana, rekao je za televiziju Pink da je „narod uplašen, ali i da neće odustati“.

U severnom delu Kosovske Mitrovice juče, nešto posle 17. 30 sati, čule su se sirene za uzbunu, dok su se pojačane snage policije Kosova nalazile na mostu na Ibru. U blizini mosta bile su raspoređene specijalne jedinice, kao i snage Kfora i italijanski karabinijeri, dok je automobilima bilo zabranjeno kretanje u blizini mosta.

- Ukupna bezbednosna situacija u opštinama na severu Kosova je napeta. Misija Kfora predvođena NATO pažljivo prati i spremna je da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom, koji proizilazi iz Rezolucije SB UN 1244 iz 1999. godine - naveo je Kfor u saopštenju.

Srbi s KiM strepe

Još samo da nam stave žute trake!

Težak je i pretežak bio jučerašnji dan za Srbe na severu Kosova i Metohije, za one u enklavama južno od Ibra. Strah, neizvesnost, briga šta će doneti noć između ponedeljka i utorka, šta nose naredni dani.

- Oni čine sve da nam zagorčaju život i ovo je još jedan korak u nizu ka njihovoj želji da mi Srbi nestanemo sa ovih prostora. Ovim dokumentom gubimo svoj identitet i očekujemo da je sledeće što će nam Priština nametnuti žute trake kako bi nas potpuno obeležili kao ljude koji nisu podobni za život na ovim prostorima - kaže Srbin iz Severne Mitrovice, koji, razumljivo, nije želeo da kaže svoje ime.

Strah među Srbima dodatno je pojačan povećanjem broja pripadnika ROSU na terenu prethodnih dana.

- ROSU viđamo na putu od Jarinja prema Severnoj Mitrovici, prolaze onim njihovim bornim kolima, viđamo ih i na Jarinju, na oko pola kilometra od prelaza - opisuju Srbi iz ovog dela Kosova. Dodatnu uznemirenost donelo je i hapšenjem dvojice mladića u subotu na putu blizu Zubinog Potoka, koji su privedeni samo zato što su nosili majice sa natpisom „Nema predaje“ preko karte Kosova i Metohije na kojoj je bila srpska trobojka.

- Ispitivali su ih, maltretirali, oduzeli su im majice, naterali ih da majice pocepaju u policijskoj bazi Brnjak i, pošto su im uzeli izjave, napisali su im prijave pod izgovorom da izazivaju rasnu i nacionalnu mržnju - tvrdi izvor iz Zubinog Potoka.

Inače, i u severnom delu Kosovske Mitrovice i u drugim srpskim sredinama prethodnih dana izlepljeni su plakati sa natpisima „Nema predaje - KM ostaje“ i „Nema predaje - srpske l. k. ostaju“.

Z. Šaponjić

Vojska nije ulazila na KiM

Kako je kasno sinoć javio RTS, specijalne snage kosovske policije grupisale su se u bazi Belvedere u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Ministarstvo odbrane Srbije demantovalo je sinoć dezinformacije da su se njeni pripadnici sukobili sa kosovskom policijom.

- Povodom velikog broja dezinformacija, koje namerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, u kojima se navodi da je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije - navodi se u saopštenju.

Aleksandar Vučić se posebno sinoć obratio našem narodu na severu Kosova, te rekao da nam predstoji najteža politička borba.

- Veliko hvala Srbima sa KiM zbog uzdržanosti i hrabrosti. Predstoji nam najteža politička borba. Hvala što čuvate srpsko ime i prezime na Kosovu i Metohiji. Želim da se zahvalim onima koji su podržali Srbiju - rekao je Vučić.

On je dodao da rade na smirivanju svega.

- Bez obzira na to koliko teško bilo, predaje neće biti, pobediće Srbija - zaključio je Vučić.

Vladimir Ðukanović na Kurir televiziji

Kurtiju je neko rekao da napravi haos

Vladimir Đukanović
foto: Zorana Jevtić

Kurtiju je neko rekao da napravi haos. Mislim da nije kompletan Zapad iza ovoga, već određene sile unutar EU. Plašim se da će se ovo širiti i molim boga i ljude sa Balkana da ne nasedaju na provokacije. Plašim se da je sukob izvestan i da se sprema sukob na Balkanu. Voleo bih da se ovo prekine, mislim da će se ići na intenziviranje sukoba - rekao je na Kurir televiziji Vladimir Ðukanović, član Predsedništva SNS.

On je naveo da je šokiran koliko je nacistička ideologija prisutna na Balkanu.

- Svet je poludeo, ratovi se šire, bojim se da nam je ratni sukob na prostoru Balkana neizbežan - rekao je Ðukanović.

Ekipa Kurira

naslovna, 01.08.2022.
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track