KURTI BI DA SRBE PROGLASI STRANCIMA I PROTERA S KOSOVA! Iza pokušaja Prištine da zabrani srpske lične karte krije se opasna namera
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI, Vladimir Šporčić

PODMUKAO PLAN

KURTI BI DA SRBE PROGLASI STRANCIMA I PROTERA S KOSOVA! Iza pokušaja Prištine da zabrani srpske lične karte krije se opasna namera

Politika -

Nisu postojale nikakve garancije da građanima iz četiri opštine na severu ne bi bile oduzimane lične karte Srbije prilikom prelaska administrativne linije. Uz to, ostavljena je mogućnost da se Srbi sa severa KiM koji poseduju naše lične karte tretiraju kao stranci, upozorava Nemanja Starović

Iza jednostranog poteza Prištine da uvede preregistraciju vozila i ukine važenje srpskih dokumenata krije se opasna namera kosovskih vlasti da proteraju Srbe sa Kosova i Metohije, i to tretirajući ih kao strance! Iako je naizgled reč o tehničkim merama, čija je primena pod pritiskom Amerike i drugih uticajnih zemalja samo odložena na mesec dana, Kurti na ovaj način pokušava da stvori pravni okvir za iseljavanje Srba sa KiM, upozoravaju sagovornici Kurira.

Nesagledive posledice

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović za naš list objašnjava zašto je Kurtijev pokušaj izuzetno opasan po opstanak Srba.

Zoran Milosavljević, Nemanja Starović
foto: Kurir televizija

- Sasvim proizvoljno tumačeći sporazum o slobodi kretanja iz 2011, Kurti je pokušao da jednostranom njegovom primenom obuhvati i građane naše države koji žive na prostoru KiM, a ne samo državljane Srbije koji imaju prebivalište u centralnoj Srbiji. To bi u praksi otvorilo čitav niz problema, sa potencijalno nesagledivim posledicama. Nisu postojale nikakve garancije da građanima koji žive u četiri opštine na severu KiM ne bi bile oduzimane lične karte izdate od organa Republike Srbije prilikom prelaska administrativne linije. Pored toga, ostavljena je mogućnost da se Srbi sa severa KiM koji poseduju naše lične karte tretiraju kao stranci - naglašava naš sagovornik.

On upozorava da bi to dovelo do proterivanja Srba.

- Time bi im se odobrio boravak od svega 90 dana, nakon čega bi mogli biti proterani sa teritorije pokrajine. Sa svim ovim u vidu, sasvim je jasno zbog čega su se naši sunarodnici sa KiM pobunili protiv pokušaja primene takvih jednostranih mera, a ja bih iskoristio i ovu priliku da iskažem poštovanje prema odlučnosti, jedinstvu i odgovornosti koje su prikazali te dramatične večeri poslednjeg dana jula - rekao je Starović.

Etničko čišćenje

Bivši diplomata Živadin Jovanović kaže za Kurir da je iz svega onoga što radi Priština jasno da ona želi etnički čisto Kosovo.

Živadin Jovanović
foto: Fonet

- I ovaj poslednji događaj na KiM samo je još jedna konkretna manifestacija eskalacije pritisaka na Srbe. Cilj Prištine je da se etnički očisti od Srba i da uz pomoć Amerike i EU prinudi Srbiju da prizna otimačinu svoje teritorije, tj. da prizna nezavisno Kosovo. Svi ti potezi eskalacije pritisaka idu ka tome - upozorava Jovanović.

Podsetimo, situacija na severu KiM normalizovana je posle 26 sati atmosfere pune tenzija do kojih je došlo zbog odluke Prištine da uvede mere u vezi sa srpskim ličnim dokumentima i preregistraciji vozila.

Jens Stoltenberg

Jednostrane akcije moraju biti izbegnute

Jens Stoltenberg
foto: EPA

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je razgovarao s Aljbinom Kurtijem o nedavnim tenzijama na severu Kosova i poručio da jednostrane akcije moraju biti izbegavane. - Sve strane moraju da zadrže smirenost, izbegavaju jednostrane akcije i podržavaju dijalog uz posredovanje EU - napisao je on na Tviteru.

Bivši zapovednik Kfora

Na Kosovu varnica može izazvati lančane sukobe

Bivši komandant Kfora Salvatore Farina upozorio je da "na Kosovu jedna varnica može izazvati lančane sukobe" i naglasio da je "sad najvažnije da se izbegnu izazvani ili slučajni međuetnički sukobi koji bi doveli do zaoštravanja". Ovaj italijanski general upozorio je za Korijere dela sera da do sadašnjih napetosti na Kosovu dolazi u veoma drugačijoj međunarodnoj situaciji.

Naoružani do zuba uhapsili Srbina koji dostavlja lekove

Petković: Kurti naredio da ga kidnapuju!

Petar Petković
foto: Kurir

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti juče lično naredio kidnapovanje Dejana Spahića, vozača saniteta Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica. Petković je poručio da će zbog toga biti podneta krivična prijava protiv Kurtija, koji je, kako je rekao, nastavio da teroriše srpski narod na KiM.

On je naveo da je oko 14 časova vozilo ROSU na putu Leposavić

- Severna Mitrovica, kod Grabovca, preprečilo put sanitetskom vozilu kojim je Spahić upravljao, a četiri policajca, naoružana do zuba i maskirana, otela su Spahića i otišli su u nepoznatom pravcu, ka jugu. Jedan od njih je odvezao sanitetsko vozilo. - Razlog zbog kojeg su oteli vozilo, vozača i sanitetski materijal je taj što je Dejan Spahić prevozio infuzioni rastvor iz Doma zdravlja u Leposaviću ka Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici. Posle udara na naše registarske tablice i lične karte, na red dolaze zdravstvene institucije i naši pacijenti, a narod je besan i uznemiren, jer niko ne zna šta je sledeći korak Aljbina Kurtija - naglasio je Petković.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja