EVO KO JE BIO GENERAL DELIĆ: Branio je Srbe u najkrvavijoj borbi rame uz rame sa vojnicima, a OVAKO JE POSLE RATA GOVORIO O KIM
Foto: Prinstcreen

preminuo nakon duge i teške bolesti

EVO KO JE BIO GENERAL DELIĆ: Branio je Srbe u najkrvavijoj borbi rame uz rame sa vojnicima, a OVAKO JE POSLE RATA GOVORIO O KIM

Politika -

General Božidar Delić (66) preminuo je danas nakon duge i teške bolesti.

General Božidar Delić rođen je u Petrovcu, kod Đakovice, 8. januar 1956. Bio je srpski političar, narodni poslanik, penzionisani general-major Vojske Srbije i Crne Gore, bivši potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije.

general Božidar Delić, General-major Božidar Delić, Božidar Delić
foto: Printscreen/Facebook/Čojstvo

General Božidar Delić je komandovao odbranom Paštrika, a koje su postale simbol borbe. Podsetimo, "Operacija Strela" odnosno Bitka na Paštriku je bila agresivna vojna operacija, sadržana u skupu napadačkih borbenih dejstava OVK potpomognutih snagama albanske vojske, NATO, stranim plaćenicima i NATO instruktorima, a protiv jedinica Vojske Jugoslavije u periodu od 26. maja do 10. juna 1999.

Od 2002. do 2005. godine se nalazio na dužnosti u Operativnoj upravi Generalštaba Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije i Crne Gore. Penzionisan je 2005. godine.

Božidar Delić, General-major Božidar Delić, general Božidar Delić
foto: BETA/Amir Hamzagić

Podsetimo, prekomandovan je 1995. godine na mesto komandanta 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, koja se nalazila u sastavu Prištinskog korpusa Treće armije.

549. motorizovana brigada

Brigada čiji je komandant general Delić bio - 549. motorizovana brigada je bila brigada Jugoslovenske narodne armije, Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije. U Prizrenu je 1968. godine formirana 549. grupa za razvoj teritorijalnog pešadijskog puka. Godine 1988. ova brigada je proglašena za najbolju jedinicu u rangu puka-brigade Jugoslovenske narodne armije. Brigada je 16. juna 1999. godine odlikovana Ordenom narodnog heroja.

Komandovao je brigadom za vreme rata na Kosovu i Metohiji, odnosno tokom NATO agresije 1999. godine.

Bio je u Srpskoj radikalnoj stranci, kao i u Srpskoj naprednoj stranci, pa u pokretu "Ljubav, vera, nada" ali je sve ove stranke napustio. U januaru 2022. objavljeno je da je napustio pokret "Ljubav vera nada" i da je osnovao pokret "Nema nazad – iza je Srbija" sa kojim je nastupio na opštim izborima u Srbiji 2022. u koaliciji NADA čiji je bio nosilac izbrone liste na parlamentarnim izborima.

U jednom intervjuu je rekao da je svoje vojnike smatrao porodicom.

- U ratu je to nešto sasvim drugačije. Važno je da svaki vojnik ima poverenje u svog starešinu. Kada se pokaže znanje, i da vi rukujete sa svim vrstama oružja koja postoje, da vojnik shvati da se vi brinete o njemu, on će vas slediti bez razmišljanja. Svoje vojnike sam doživljavao kao svoju porodicu, kao svoju decu. Često sam im govorio da je nedopustivo da se desi da neko ostavi vojnika u nekoj teškoj situaciji, ranjenog ili mrtvog. Svi ima da ginemo za jednog, jer ako zna da ga njegov starešina nikada neće ostaviti, onda i ne razmišlja o nekim stvarima - rekao je general tada.

Takođe, uvek je isticao da je Kosovo i Metohija naša teritorija.

- Mi se moramo vratiti na Kosovo i Metohiju, to je nešto što mora svima da bude jasno i nešto čega svi mora da budu svesni. I kakvi god pritisci bili, oni koji vode Srbiju ne mogu i ne smeju da podlegnu pritiscima. To je naša teritorija, uvek je bila naša. Kao takva je zapisana zapisana u svim međunarodnim dokumentima - ispričao je medijima general Delić tada.

Božidar Delić je nedavno je ispred koalicije NADA izabran za potpredsednika Skupštine Srbije.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:39

ISTINA IZLAZI NA VIDELO General izneo šokantne tvrdnje: Vojnici sa zapada upadaju u Ukrajinu AMERIKANCI GAĐAJU NUKLEARNU ELEKTRANU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track