PREDSEDNIK POSLE SAMITA NA BRDU KOD KRANJA: Nije bilo tenzija, samo razlika po mnogim pitanjima! Usvojen dokument od 6 tačaka
Arhivska fotografija, Foto: Kurir

Srdačan zagrljaj pa zajednička slika, počeo samit Procesa Brdo-Brioni

PREDSEDNIK POSLE SAMITA NA BRDU KOD KRANJA: Nije bilo tenzija, samo razlika po mnogim pitanjima! Usvojen dokument od 6 tačaka

Politika -

BEOGRAD/KRANJ - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na samitu Procesa Brdo-Brioni koji se održava na Brdu kod Kranja.

Posle sastanka sa ostatkom lidera Zapadnog Balkana on se tokom ranog popodneva uživo uključio u TV program i obratio građanima Srbije:

- Nije bilo tenzija samo razlika, a to nisu tenzije... Bilo je razlika na temu Kosova, imamo drugačije stavove, ali i na temu BiH. Naš stav se razlikuje po pitanju Kosova od stava ostalih zemalja, izuzev srpskih predstavnika u BiH... Osnovna je tačka reafirmacija ubrzanog evropskog puta celog regiona. Ono što je vizna liberalizacija celog regiona i davanje kandidatskog statusa BiH. Imali smo mnogo razlika, suprotnih stavova... Bila je normalna atmosfera, normalno smo se rukovali, više smo hteli da čujemo jedni druge nego prošle godine, čak je bila bolja atmosfera nego prošle godine a ova je u svemu bila mnogo teža - rekao je predsednik rekavši da su sa Slovenijom odnosi odlični i prijateljski iako je priznala Kosovo.

- Govorili smo i o 6 tačaka s naglaskom da EU pomogne ako može Zapadnom Balkanu u teškoj energetskoj situaciji u kojoj smo svi - rekao je predsednik dodavši da je na čelu zemlje koja je na evropskom putu ali u kojoj nikad više nije bilo protivljenja ulasku u EU kojoj su inače puna usta međunarodnog prava kad je reč o Ukrajini ali ne i Srbiji i situaciji sa Kosovom.

1 / 4 Foto: Printscreen/TV Pink

Usvojen dokument od 6 tačaka

Predsednik je potvrdio da je na samitu usvojen dokument od šest tačaka s fokusom na ubrzanje evropskog puta Zapadnog Balkana. Posle sednice u okviru procesa Brdo Brioni rekao je:

- Osnovna tačka je reafimirmacija ubrzanog evropskog puta celog regiona. Takođe je jedna tačka podrška viznoj liberalizaciji za sve u regionu, te i podrška davanju kandidatskog statusa BiH", objasnio je Vučić. Ukazao je na to da je važna tačka i da se uputi molba za neku vrstu podrške EU zbog teške energetske situacije u kojoj se našao i Zapadni Balkan. "Ako dobijemo dobro, ako ne, nikom ništa", rekao je Vučić. Preneo je da su učesnici pokazali mnogo razlika, dijametralnih stavova, ali da je razgovor tekao civilizovano i racionalno.

O Jasenovcu

O Jasenovcu se nije govorilo toliko koliko otkad sam ja samo želeo da položim cvet...

- Svi mogu, ali postoji zabranjen grad za jednu osobu, a to je onaj koji se nalazi na čelu Srbije. Ja sam sve ono što oni ne bi želeli da jesu. Sve kuće Vučića su spaljene, ja nijednu, moja familija što proterana, što pobijena u ratu. Mi moramo na racionalnim odnosima da uspostavljamo odnose.

- Vi svaki dan odlikujete one koji su ubijali Srbe, a na to nimalo niste osetljivi. Pitajte predstavnike eparhije SPC-a. Nisam ni vladika, ni pop, ne pada mi na pamet da budem. Kod nas je crkva samostalna u odnosu na državu, ne znam kako je kod vas Hrvata. To su evropske i svetske vrednosti - dodao je predsednik.

Aleksandar Vučić, Brdo kraj Kranja
foto: Kurir

- Ja vidim da vi čeznete da dođem u Jasenovac i da vam odgovorim na sva pitanja i jedva čekam da dođem da položim taj cvet i da vam odgovorim na sve - dodao je Vučić.

- Mani ga se Mito, ta priča kako će Hrvatska da uradi ovo ili ono, ta grčka tragedija to je moglo da bude pre 20 godina, sada više ne... - rekao je predsednik koji je dodao: - Zamislite molim Vas da smo i o tome pričali, koliko nas je tamo bilo... A i žurim za Beograd... moram da se spremim za sutrašnju aspravu - dodao je Vučić.

Hina: Brdo-Brioni bez deklaracije jer BiH ne prihvata hrvatski stav

Na današnjem samitu Procesa Brdo-Brioni neće biti usvojena zajednička deklaracija jer BiH ne želi da prihvati hrvatski stav o važnosti "legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH", prenosi Hina pozivajući se na nezvanične izvore. Prema hrvatskom predlogu u završnom dokumentu trebalo je da piše da je "legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH ključno a stabilnost države, kao i iskrena predanost svih političkih lidera procesu izbornih reformi u punom suglasju s EU standardima". Predstavnici BiH nisu se složili s tom formulacijom, a Hrvatska ne želi da prihvati deklaraciju bez nje, objavila je hrvatska agencija.

EU u Srbiji nepopularna, nadam se da ćemo to moći da promenimo

Vučić je izjavio da Evropska unija među gradjanima Srbije nije popularna i izrazio nadu da se to u narednom periodu može promeniti.

"Ja dolazim iz zemlje koja se nalazi na evropskom putu, neće da odustane od toga, ali u kojoj je EU najmanje popularna. Da danas imate referendum u Srbiji hoćete li da idete u EU ili ne, gradjani Srbije bi rekli ne. Nadam se da ćemo to uspeti da promenimo u mesecima i godinama koje su pred nama", rekao je Vučić novinarima.

Dodao je da je jedan od glavnih razloga pitanje teritorijalnog integriteta Srbije jer su "svima puna usta teritorijalnog integriteta Ukrajine, a teritorijalni integritet Srbije su pogazili kao maljem".

"Ljudi u Srbiji tu vrstu licemerja ne mogu da prihvate, ali se nadam da se taj racionalni impuls kod gradjana da proradi u budućnosti i da ćemo da razumemo šta su nam stvarni interesi i da ćemo to uspeti da odvojimo od emocija", rekao je on.

Podsetimo, on je u Sloveniju doputovao iz Emirata u kojima je juče boravio i razgovarao sa vladarom te države šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom.

Vučić se po samom dolasku prvo pozdravio i srdačno zagrlio sa Pahorom s kojim se duže zadržao u razgovoru. S hrvatskim predsednikom Milanovićem, predsednik Srbije se protokolarno rukovao.

00:10

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Sloveniji

Uskoro se očekuju obraćanja lidera učesnika na samitu Procesa Brdo-Brioni koji se održava na Brdu kod Kranja.

Ovo je 11. sastanak Procesa Brdo-Brioni, čiji je cilj, kako je nedavno prilikom posete Beogradu najavio predsednik Slovenije Borut Pahor, pospešivanje evropske perspektive regiona, kao i mir, stabilnost i razvoj Balkana.

Ovako izgleda sala u kojoj se održava sastanak

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Pahor je juče priredio neformalnu večeru za pristigle učesnike samita.

00:28

PREDSEDNIK SRBIJE NA BRDU KOD KRANJA: Počeo samit Procesa Brdo-Brioni

Večeri u Ljubljani nije prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je boravio u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

1 / 3 Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Učešće na samitu potvrdili su, pored predsednika Vučića, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, albanski predsednik Bajram Begaj, trojica članova Predsedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, te predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Inicijativa Proces Brdo-Brioni pokrenuta je 2010. godine kada su tadašnji slovenački i hrvatski premijeri, Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli da daju primer liderima Zapadnog Balkana i podstiču ih na rešavanje bilateralnih pitanja i povećanje tempa na evropskom putu.

Sa Miloradom Dodikom
Sa Miloradom Dodikomfoto: Printscreen

Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brioni se održavaju svake godine, a skupu lidera regiona pridruživali su se i specijalni gosti među kojima su bili nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel, raniji predsednik Austrije Hajnc Fišer, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Poljske Andžej Duda, njegov italijanski kolega Serđo Matarela, aktuelni predsednik SAD, tada u funkciji potpredsednika Džozef Bajden, te i predstavnici evropskih institucija.

00:06

Aleksandar Vučić na Brdu kraj Kranja

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track