02:03

SUZE UŽIVO! Profesor Tomić se rasplakao usred programa Kurir TV: Mnogo je lepo biti Srbin u UAE kad vas neko zove HABIBI i JANI!

SUZE ZBOG VUČIĆA! Profesor se rasplakao usred programa Kurir TV: Mnogo je lepo biti Srbin u UAE kad vas neko zove HABIBI i JANI!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Abu Dabiju. To je prva zvanična poseta predsednika Vučića u novom mandatu, i to baš zemlji sa kojom Srbija godinama ima veoma bliske odnose.

U teškoj globalnoj krizi ova poseta za Srbiju znači mnogo jer Ujedinjeni Arapski Emirati su sedmi na svetu po naftnim rezervama, tj. poseduju skoro 6 odsto svetskih rezervi nafte.

U Abu Dabi predsednik je otišao na poziv njegovog visočanstva šeika Mohameda Bin Zajeda, predsednika UAE, dugogodišnjeg ličnog prijatelja, a i velikog prijatelja Srbije, koji je nakon smrti svog brata Kalife postao predsednik Emirata, a koga svetski mediji danas svrstavaju u najmoćnijeg čoveka na planeti, zahvaljujući mudroj politici koju je vodio, kao i energetskim potencijalima kojima raspolaže.

Aleksandar Vučić i šeik Bin Zajed
Aleksandar Vučić i šeik Bin Zajedfoto: Printscreen/Instagram/Buducnost Srbije

Vučićeva poseta bila je povod za razgovor voditelja jutarnjeg programa Kurir televizije Olje Lazarević i Vladimira Karalejića sa profesorom Duškom Tomićem, sa fakulteta za Bezbednost i globalne studije Američkog univerziteta u Emiratima.

Duško Tomić, suze, profesor, Abu Dabi, Ujedinjeni Arapski Emirati
foto: Printscreen Kurir TV

- Želim da naš narod shvati koliko je važna i uspešna bila ova poseta. Među devet sporazuma, treba izdvojiti kredit od milijardu dolara pod kamatom od 3 odsto, što je više nego povoljno uzimajući u obzir da su kamate najmanje 7 odsto za ovakvu vrstu pomoći. To za naš budžet znači uštedu od više od 40 miliona evra prilikom vraćanja kredita - rekao je Tomić.

Kada ga je voditeljka Olja Lazarević upitala da pojasni zašto je šeik Bin Zajed Vučića dočekao rečima"Dobro došao u svoju drugu otadžbinu", profesor Tomić nije mogao da sakrije suze.

- Znate, kad vas neko zove "Habibi" i "Jani", što znači "brate, prijatelju", to najbolje ukazuje koje poštovanje uživa naš predsednik u Abu Dabiju. Podsetio bih da su Emiraćani beduinski narod, ponosan i pun istorije. Vrlo su zatvoreni, ali kad oni nekog prihvate, to je tako zauvek. Mnogo je lepo biti Srbin u Emiratima ovih dana, izvinite malo sam emotivan zbog ovog - poručio je Duško Tomić.

02:03

SUZE UŽIVO! Profesor Tomić se rasplakao usred programa Kurir TV: Mnogo je lepo biti Srbin u UAE kad vas neko zove HABIBI i JANI!

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track