PREDSEDNIK VUČIĆ U SKUPŠTINI: Čekaju nas teške nedelje, nećemo se povući ni sa KM tablicama, nalazimo se između čekića i nakovnja
Foto: ATA Images

Usvojen Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom

PREDSEDNIK VUČIĆ U SKUPŠTINI: Čekaju nas teške nedelje, nećemo se povući ni sa KM tablicama, nalazimo se između čekića i nakovnja

Politika -

* Od povlačenja priznanja nećemo odustati

* Koliko vam je stalo do KiM, govori to što ste se juče svađali gde ćete da sedite

* Juče za 10 sati i 17 minuta niste istrpeli da mi ne dobacite, niste bili toliko trpljivi, a ja sam saslušao i nikom nisam dobacio, rekao je predsednik u odgovoru poslanicima opozicije

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.

sednica, Aleksandar Vučić, Skupština Srbije, rasprava o Kosovu
foto: Youtube Printscreen, Skupština Srbije

Posebna sednica parlamenta, na kojoj su poslanici razmatrali Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine, nastavljena je jutros u 10 časova, a zavšena posle ponoći, nakon 14 sati zasedanja.

00.02 Usvojen Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom

"Za" glasalo 148 poslanika.

23.46 Završni govor predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je poručio da je najvažnija tema upravo ona oko koje su se okupili, a onda poručio da nas čekaju teške nedelje.

- Očekujem različite inicijative povodom Berlinskog procesa. Naredne nedelje biće veoma teške i ozbiljne za nas. Ne znam da li ste stigli da vidite izveštaje iz Jeremnije, Kirgizije... Dovoljno je biti čuti reči belgijskog premijera da će pasti evropska privreda. Ako padne evropska privreda, onda možete misliti u kakvom ste stanju biti naša privreda. To što predlažete je toliko daleko od onoga što je realnost, od onoga što žele Albanci, a još dalje od onoga što žele na zapadu. I ovakve stvari kada govorim, jače i snažnije ću se boriti nego svi oni koji se busaju u prsa. Narednih šest, nešto više od šest i po meseci biće najteži za Evropu posle Drugog svetskog rata u celini. Za nas možda i ne najteži, ali biće jedna od najsloženijih godina za građane Srbije od 1945 godine - rekao je Vučić u završnom govoru.

Aleksandar Vučić, Skupština Srbije, sednica
foto: ATA Images

Predsednik je rekao da nije spokojan i da očekuje da posle osnovnih pritisaka dođu one teže kategorije.

- Verujem da ću o tome moći više da govorim kad se vratim iz NJujorka, jer imam 22 bilateralna sastanka sa šefovima država i vlada. Naporni dani su pred nama i, nažalost, politički akteri to nisu dovoljno razumeli, a ni naša društvena scena. Svi gledaju samo svoj udeo, ne mislim u posebno negativnom smislu, malo je koga interesovala država. Molio sam da nam nije potrebna buka oko parade. Nije to bilo u javnosti. Niko nije hteo da popusti sa svojim stavom. Svima je najlakše da bude kriva država. Država je ta koja "mora da izađe u susret svakome" - kaže Vučić.

Predsednik kaže da, po njegovoj proceni, Rusi čekaju novu Jaltu, a ovi drugi to žele da izbegnu. Takođe, jasno je poručio da ni na indirektni, ni na direktni način neće priznati nezavisnost Kosova. On ističe da podrazumeva da bi plan Evrope bio da Srbija pristane da tzv. Kosovo uđe u UN. "Nalazimo se između čekića i nakovnja", kazao je predsednik. Istakao je da je sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom razgovarao o uvozu nafte, jer evropske zabrane uvoza ruske nafte pogađaju i Srbiju. "Verujem i da ću ga ugostiti uskoro", kaže Vučić.

Aleksandar Vučić, Skupština Srbije, sednica
foto: ATA Images

Iako se niko od Srba nisu prijavili Kurtiju za registarske tablice, oni ne žele da odustanu od te ideje. "Oni su očekivali da će se prijaviti dve ili tri hiljade ljudi, a samo jedan se čovek prijavio. Doživeli su debakl i to će njihovu nervozu da poveća, to će da poveća njihov pritisak, to će da poveća njihovu strast da stvari promene nasilnim putem na terenu. Šta god naopako da urade, uvek će da imaju podršku svojih političkih roditelja", kazao je Vučić. Kaže i da nas "niko ne voli jer vodimo nezavisnu politiku".

23.30 Dačić: Malo nevinih u ovoj priči ima

Predsednik SPS Ivica Dačić kaže da ima "malo nevinih u ovoj priči".

On kaže da Srbi sa Kosova i Metohije imaju pravo na pasoš Srbije, ali EU ne da viznu liberalizaciju za bilo koga na Kosovu i Metohiji.

- Ja bih odmah podržao da Albanci dobiju viznu liberalizaciju - kazao je Dačić.

Aleksandar Vučić, Skupština Srbije, sednica
foto: ATA Images

Rekao je da ne prihvata da je Srbija kriva za ratove i da, to što neko ne voli SPS ili Slobodana Miloševića, ne znači da je potrebno da nanosi štetu Srbiji.

- Da li biste prihvatili to da ne podržite Srbe u Krajini i Srbe u Republici Srpskoj? - pitao je Dačić.

23.00 Vučić: Ozbiljnih predloga nije bilo

Predsednik je rekao da niko neće prihvatiti da parlamentarna komisija vodi pregovore.

- Samo mi recite oko ćega će "prvi i drugi patriotski blok" da se dogovore, kada o svemu mislite različito. Jedni traže da idemo u obnovu suvereniteta, što znači rat sa NATO. Ne vidim kako to može da funkcioniše, ali sam spreman da vas primim u svoj kabinet i da vas saslušam. Stvarnih i ozbiljnih predloga nije bilo - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Skupština Srbije, sednica
foto: ATA Images

On je dodao da ne zna kako da reši pitanje Kosova i Metohije i da je njegov "realistični" predlog odbijen i da će se boriti za mnogo više, ali ne veruje da ćemo to dugoročno dobiti.

- Za mog mandata (tzv.) Kosovo nećemo priznati i neće biti primljini u UN - rekao je Vučić.

22.36 Investicije na KiM su problem

Zapadni investitiri tzv. Kosovo posmatraju kao "nezavisnu državu", pa ne žele da sa Srbijom razgovaraju po pitanju investicija na Kosovu i Metohiji, kazao je Vučić.

- Zato su nam vezane ruke. Ne možemo da završimo ni "Sunčanu dolinu", zato što neće da nam daju neophodne dozvole - objasnio je predsednik.

21.57 - Oštar odgovor Obradoviću

Kada je Boško Obradović pokušao da predstavi Dveri kao konkurenciju SNS, Vučić je odgovorio rezultatima izbora na Kosovu i Metohiji.

- Aleksandar Vučić 82,67, gospodin Obradović 2,14 odsto. Toliko ozbiljna konkurencija - kazao je predsednik.

Aleksandar Vučić, Skupština Srbije, sednica
foto: ATA Images

On je takođe istakao da predsednik Rusije Vladimir Putin nije Obradovića video ni na razglednici, a njega je odlikovao.

21.22 - Albanci neće da priznaju srpske diplome

Predsednik Vučić kaže da Albanci neće da priznaju srpske diplome jer neće da priznaju da postoji srpski Univerzitet u Severnoj Mitrovici.

20.11 - Odgovor Milici Đurđević Stamenkovski

Predsednik je rekao da nisu tačne tvrdnje Milice Đurđević Stamenkovski koja je izjavila da su joj kritike bile "argumentovane i dobronamerne", sa tim što je Vučić rekao da za "dobronamernost" nije siguran.

Vučić kaže da je malo falilo da dođe u fizički sukob u Briselu zbog toga što Srbima na Kosovu i Metohiji nije bilo dozvoljeno da učestvuju na referendumu.

18.07 - Emotivan govor žene sa Kosmeta

- Pola svoje porodice sam izgubila 17. marta 2004. godine. Niste me odbranili - rekla je mr Danijela Vujičić sa Kosova i Metohije. Ona je izjavila da su se Srbi sa Kosova i Metohije, pre dolaska Aleksandra Vučića na vlast, osećali kao da su teret državi Srbiji.

16.44 - Vučićev odgovor Jovanoviću

Poslanik Miloš Jovanović je rekao da poslanička grupa kojoj pripada neće podržati izveštaj koji je predsednik Vučić juče predstavio, usledio je odgovor predsednika Vučića:

"Lepo i lukavo je izneto sve što se sviđa narodu, tobož da bi se zaštitila država, a ne stranački interesi. Naime, dobro je da smo danas naučili da ne živimo u diktaturi, zato što ste sami rekli da gostujete u medijima koji nisu naklonjeni vladajućoj većini. Dobro je da tako nešto postoji, dobro je da imate pristup svim medijima, mi nemamo. Nisam razumeo tu fasciniranost Markom Đurićem, i zašto ga pominjete danas i juče. Izgleda da je primetio kakvu politiku vodite, pa se na vreme sklonio. Vi ste u toj emisiji rekli da neće biti dovoljno bandera za sve izdajnike, i da treba zvati ROSU da uhapse Marka Đurića. Kada vam je sujeta povređena kada je neko od vas uspešniji u duelu, vi hoćete da zovete ROSU".

"Dakle mi smo se za dve stvari izborili 2015. godine. To su Rezolucija 1244 i to da nema prejuidiciranja statusa Kosova. Ono čime su oni to osporili je upravo presuda Međunarodno suda po kojoj Albanci nisu prekršili međunarodno pravo".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/RTS 2

Vučić ističe i da ne misli da je Koštunica dočekivao Solanu zato što je voleo, već zato što je morao, kao predsednik.

"Kažete i da se u Skupštini više angažujemo i da Skupština mora da više učestvuje u razgovorima. Meni je to lakše, ali nikada se nećemo dogovoriti. Ne zato što ne možemo, nego zato što nećete da se dogovorimo. Uvek imate izgovore, uvek imate Lajbnicov dovoljni razlog. Vi imate pravo na to, samo i ljudi imaju pravo da donose zaključke o tome. Lako je lepo govoriti, a teško je izvršavati stvari".

On ističe da je nemoguće postići dogovor ni oko ovog izveštaja, a kamoli oko nekih ozbiljnijih pitanja.

"Vi samo hoćete da napravite predstavu za medije, a da se ništa ne uradi. U redu. Meni će biti skinut teret sa grbače, a vi ovde pravite predstavu. Nemojte da brinete ljudi, biće sve potaman, samo da oni uzmu stvar u svoje ruke".

Predsednik je dodao da Jovanović zaboravlja šta je prethodilo Briselskom sporazumu, i da je država bila osiromašena i razorena, kao i da je armija bila nepostojeća.

"Imali smo jedan MiG-21, koji je u to vreme bio mrtvački sanduk. Od helikoptera smo imali samo Gazele sa topovima i jednu "sedamnaesticu". A sada pošto imamo mnogo, a imaćemo još više, želim sada da vam kažem da kupujemo još 11 Mi-35 sa Kipra. Prosto, onda možete i da se silite, ali preko tuđih leđa".

Vučić je rekao da je on ponosan na Briselski sporazum, i da ništa slatko nema u njemu, ali je sprečio uništenje Srbije i dao nam vremena da ojačamo.

"Kada vodite zemlju, ne možete da istrgnete iz celine jednu ili drugu stvar. Morate da vodite računa o ekonomiji, socijali, političkim i pravnim pitanjima. Nemoguće je svuda ostvariti svoje želje. Prvi randevu sa realnošću je da vodite državu. To da kritikujete, verujte mi ja bih zasmejavao pola države da ne moram ovo da radim".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/RTS 2

On je ponovio da će još jednom tražiti od Vlade da o svim pitanjima po pitanju Kosova donosi odluku Skupština, i poručio je Srbima sa Kosova da će "stručnjaci sada da sve kontrolišu, i da više niko neće smeti da bije Srbe".

"Šta god da uradite u ovoj zemlji, uvek će neko da kaže: "Jeste, bolja je vojska, ali nešto...". Dakle, ja nemam potrebu da bilo koga rasturam, niti ću da rasturam. U ovome što govorim naravno da ima ličnih emocija. Ja sam običan čovek, i pored toga što sam predsednik. Dva dana, više od 17 sati slušam uvrede na svoj račun, i svi sve rade bolje. Ja nemam problem sa tim da se svi razumeju u politiku, i svi bi je bolje vodili, ali da vam kažem, ja znam jednu stvar - sve ovo vreme, i ja i ljudi oko mene, i moj šef kabineta, koji se ne pojavljuje u javnosti, i svaki put kada nam pretite vešanjem ili govorite da je ovaj doktor smrt, razmišljate li vi o emocijama? Ne, zato što mi imamo obavezu da budemo pristojni, a vi možete da govorite šta hoćete. Zato hoću da se borim i odgovaram".

Vučić kaže da on ne obožava EU, ali da ne misli da je dobra ideja da Srbija silazi sa evropskog puta.

"Verujte mi, znam šta nam čine. I ne sanjate šta sam sve slušao, ali i govorio, na sastancima sa njima. Razmislite zašto Orban ne napušta EU, iako je idol svima. Svi su idoli, samo mi nismo dovoljne patriote iako jedini nismo uveli sankcije Rusiji. Neće da izađe, zato što mi uvek kaže: "Aleksandre, sve znaš šta mislim o njima, ali bolje je biti član kluba, nego ne biti član kluba". On dolazi uskoro da primi najviši orden Republike Srbije".

Predsednik ističe da je Srbija danas mnogo jača nego što je bila, ali smo i dalje mali u odnosu na EU.

"Da li to znači da ćemo da se povučemo ako budu ugroženi naši vitalni nacionalni interesi? Ne nećemo se povući. Nećemo se povući ni sa KM tablicama. KM tablice su kao i srpske lične karte na KiM za nas dokaz da je država Srbija i dalje prisutna na KiM. Za nas je to dovoljno vredna stvar da možemo da kažemo da je Kosovo deo Srbije. To je suština".

Vučić kaže da iako je većina ljudi u Srbiji protiv EU, da bi nas skupo koštalo odustajanje od evropskog puta.

"Ja mislim da u ovom trenutku, niti smemo, niti bi bilo pametno da napuštamo evropski put. Ne zato što ih volim, još manje zato što oni nas vole. Mi moramo da radimo na pojačavanju saradnje sa zemljama EU, posebno sada u svetlu rata u Ukrajini. Pojavljuju se sukobi svakoga dana, koje izazivaju svetske službe - od Kirgistana i Tadžikistana, do Jermenije i Azerbejdžana. Ubijeno 105 Jermena, a ništa se nije desilo, svet ne reaguje. Oguglali su svi. Govorim o mogućim posledicama koje nisu tako daleke ukoliko bismo se ponašali tako lagodnije".

Predsednik ističe da je on lider svih, i da će prihvatiti da Skupština ima značajniju ulogu po pitanju Kosova i Metohije.

"Siguran sam da ćete uspešno rešiti to pitanje. Za mene nije najvažnija moja uloga, već nasleđe koje će ostati iza mene. A najvažnije mi je to šta će biti sa našom državom. A pošto ja to ne mogu da uradim, vi ćete donositi odluke u odborima ovde, i moći ćemo da govorimo da postižemo fantastične rezultate zahvaljujući Narodnoj skupštini. Nećete pobediti, sam ću se skloniti, a onda sam siguran da će sve da procveta, i da ćemo za dan rešiti sve probleme na KiM. Uspeli ste da me ubedite svim argumentima, i time da ćete dete da mi udavite u šahti kao Gadafija. Što vičete jao, sram vas bilo", odgovorio je Vučić grupi poslanika koja je počela da galami.

"Kad god da pomislite da ih je sramota da tako nešto sami napišu o tuđoj deci, nije. Ne zaboravite, da od toga da to napišu do toga da to urade nije dalek put. Kao Čehovljeva puška, ako se pojavi u prvom činu mora da opali u trećem".

16.20 - Milićević: Problem KiM ne smemo ostaviti budućim generacijama. Poslanik Đorđe Milićević iz SPS-a rekao je da problem KiM ne smemo ostaviti budućim generacijama i da nemamo vremena za to, jer sledeće generacije neće imati o čemu da razgovaraju. Kako je rekao, ključno je sačuvati narod na KiM, mir i stabilnost, ali i dovesti investitore. Takođe, dodao je, Srbija treba da nudi konkretna rešenja, a neka Priština to odbija i svet će to videti.

"Nismo u stanju da realno sagledamo stanje na KiM. Ono nije naše onako kako bi želeli, ali nije ni izgubljeno kako bi drugi želeli, koliko ćemo izvući iz toga zavisi od nas. Naša snaga zavisi od našeg jedinstva", poručio je Milićević. Istakao je da male države ne mogu da utiču na politiku velikih sila, ali da mogu pokazati da postoje i druga rešenja.

15.50 - "Od povlačenja priznanja nećemo odustati". Predsednik Vučić je poručio da povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova predstavlja način da se očvrsne pregovaračka pozicija i najavio da će Srbija na tome nastaviti da radi.

"To nije fudbalska utakmica u kojoj uspevate nešto da izgurate, već time pokušavate da očvrsnete pregovaračku poziciju. Jasno je da u zapadnim zemljama nećemo moći da promenimo mišljenje. Priština je od SAD tražila da utiče na Vijetnam i Keniju, to sada prvi put kažem. Pokušaću da stupim u kontakt sa novim predsednikom Kenije i nadam se da i sa našim prijateljima iz Vijetnama možemo da razgovaramo", objasnio je predsednik.

Aleksandar Vučić, rasprava, Kosovo, Skupština Srbije
foto: Story Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Vučić je rekao da su time urađene velike i važne stvari kojom možemo da održavamo našu poziciju. "I za to smo napadani, jer su govorili da smo davali oružje i nešto drugo. Radili smo na otpriznavanju i nastavićemo", podvukao je Vučić.

Istakao je da je tačno da želimo normalizaciju odnosa sa Prištinom bez priznanja, iako je to teško definisati, jer svaka strana na to gleda na drugačiji način. Na izjave poslanika opozicije konstatovao je da su iskoristili sve svoje vreme da bi govorili o svim drugim temama, ali ne i o Kosovu.

"Što se KiM, tiče imajte u vidu da će svaka reč izgovareno na pogrešan način biti tumačena od onih koji ne žele dobro Srbiji, a ima ih puno", upozorio je Vučić.

15.35 - Žao mi je što nema ni elementarne saglasnosti o KiM. Predsednik Vučić izrazio je žaljenje što je i današnja rasprava u parlamentu pokazala da se ne može postići ni elementarna saglasnost o Kosovu i Metohiji, i što je umesto podrške tom važnom pitanju, imao priliku da čuje brojne gadosti.

"Jasno je da ne možemo da postignemo ni elementarnu saglasnost da je KiM Srbija, ni oko izveštaja koji je faktografski", rekao je predsednik i dodao da će ipak većina morati da pokaže odogovrnost i da to izglasa, rekao je predsednik.

Izrazio je žaljenje što je juče na sednici tokom više od 10 sati rasprave, i danas, mogao da čuje samo gadosti.

"Mogu da kažem, na kraju, da mi je žao što niste glasali za izveštaj, a narod nek zaključi šta je čuo. Neću da dozvolim da nas bijete, bijete i bijete, a ne zaslužujemo to znajući koliko se borimo za našu Srbiju, naše KiM i to neću da vam dozvolim", rekao je predsednik i dodao da mu je važno što je imao priliku da odgovori na svaku besmislicu, poput onih u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i Vladimira Cvijana. "Nema gadosti koje niste izgovorili danas, osim što niste rekli da ćete mi ubiti dete", rekao je Vučić, preneo je RTS.

Predsednik je dodao da ne može svima da ugodi, jer neki kažu - dobro je što si došao, a drugi - što je došao, što govori ...

"Došao sam što ste tražili, izgleda niste očekivali da mogu da odgovorim i da imam mnogo više argumenata nego što ste mislili. Dok sam živ boriću se za KiM u Srbiji, za bolju Srbiju, a oprostiću sebi sve što sam i vama", rekao je predsednik.

Predsednik je poručio opoziciji da ne "kriminalizuje" Srbe sa KiM, već da predloži nešto po pitanju južne srpske pokrajine što bi bilo vredno, važno i dobro za naš narod i zemlju.

13.40 - Vučić: Dobrodošao, izdajniče - vi to sebi ili svojim kolegama. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da za vreme njegovog mandata Kosovo neće biti nezavisno.

Replicirajući poslaniku Narodne stranke Siniši Kovačeviću, Vučić je rekao da je on ponovio svoje izlaganje iz 2013. godine, i da je dobro što će ga dva puta biti u steno beleškama, jer to što je rekao tada i sada, govori o istim pozicijama.

Konstatovao je da je Kovačević govorio o izdajnicima, a da nije pogledao sopstvenu stranku. "Šta ste uradili sa našim svetim Kosmetom?", upitao je Vučić.

Skupština Srbije, Aleksandar Vučić
foto: Zorana Jevtić

Naveo je da je tzv. Kosovo proglasilo nezavisnost u vreme vlasti tadašnje Kovačevićeve stranke, a tada je i Međunarodni sud pravde doneo odluku u kojoj se kaže da Priština nije pogazila međunarodno pravo donošenjem deklaranije o nezavisnosti.

"Jeste li se sa - dobrodošao izdajniče, obratili sebi ili svojim stranačkim kolegama? Da vam dozvollim da više volite KiM od mene, neću nikada", rekao je Vučić.

13.12 - Mirković: Opozicija sednicu pretvorila u poligon za napade. Poslanik SNS-a Aleksandar Mirković rekao je da su predstavnici opozicije posebnu sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji videli kao poligon za razračunavanje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, zamerajući im što, kaže, nisu pokazali elementarno poštovanje prema predstavnicima srpskog naroda iz pokrajine koji sednicu prate iz skupštinske galerije.

Mirković je izrazio nezadovoljstvo što juče, kao ni danas, niko nije rekao ništa o izveštaju, osim da ima puno prideva i da se kroristi reč državni vrh, a da se niko od opozicije nije postavio u kožu ljudi koji žive na KiM.

Dodao je, kaže, da je očekivao sugestije, predloge kako da se olakša život tih ljudi, da li je dovoljno kuća napravljeno, vrtića, škola..., uz ocenu da je jednom broju poslanika bitno da šalju zapaljive i nedogovorne političke parole.

Aleksandar Vučić, Skupština Srbije
foto: Printscreen/RTS

"Pravci u kojima ste se kretali veoma su opasni, predstavnike Srba ste nazivali ubicama i kriminalcima, time ste dali novu municiju Aljbinu Kurtiju, za marifetluke da može da kaže - eto i u Beogradu ih neki smatraju kriminalcima", rekao je Mirković. Upitao je poslanike koji su o tome govorili da li su se zapitali da će zbog njihovih izjava možda neko dete biti napadnuto na putu do škole.

"Normalno da niste, jer ako dođe do problema rešavaće ih Aleksandar Vučić. Zato nemate ni svesti šta pričate, a ni odgovornost", naveo je Mirković, preneo je RTS. Vidi, kaže, da se izveštaja "neće ni dotaći", iako je upravo danas, više nego ikada, potrebno jedinstvo, mir. "Dok je Aleksandar Vučić na vlasti, Srbi na KiM imaju budućost", zaključio je Mirković.

13.10 - Jovanović: "Ajmo zajedno po Srbiji"; Vučić: "Može, nikakav problem". Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je poslaniku kluba "Zajedno Moramo" Aleksandru Jovanoviću Ćuti da je spreman da krene po Srbiji, gde god želi, jer nema problem da čuje građane, ali mu je predložio da krenu zajedno kako bi se uverio koliko je teško izgraditi jedan auto-put, jer bi, kaže, svi hteli put, ali da kamen ne bude iz njihove opštine.

"Prihvatam da odem sa vama, čim budem imao vremena. Nemam problem sa tim, ja sam predsednik, radim dobre stvari za zemlju i nemam problem da odem", rekao je Vučić Jovanoviću. Takođe, Vučić ga je pozvao da ode sa njim da vidi kako se teško gradi svaki auto-put i šta su problemi.

"Zašto ne možemo da gradimo, zbog marifetluka, veštaka, poreskih uprava, advokata, građevinske mafije, koje nam ne daju u kamenolome... Plaćamo penale, jer je danas luksuz izvaditi kamen. Svi bi puteve, ali ne bi da kamen bude iz njihove opštine, nego ako može iz neke druge", konstatovao je Vučić.

Kako kaže, ako auto-put treba da prođe kroz 10 ili 12 opština, mora od nekud kamen da se nabavi za izgradnju. "Da donesemo meteorima iz svemira kamen?", upitao je Vučić.

Ukazao je da ima velikih problema sa nabavkom kamena, jer su svuda veliki problemi, i svi traže četiri puta veću cenu.

13.06 - Gospodine Kovačeviću, koga vi to hoćete da bijete?

Aleksandar Vučić, Skupština, Siniša Kovačević
foto: Printscreen

Posle izlaganja poslanika i dramskog pisca Siniše Kovačevića, Vučić je rekao da bi on najviše voleo kad bih ja samo ćutao.

- Ja sam shvatio da je vama najveći problem to što ja govorim. Očekivali ste da ću ja ovde doći da ćutim, kao na javno streljanje...- rekao je Vučić i dodao da vidi nervozu a ne zna zašto "jer ste ovaj poslovnik doneli vi, znači vama smetaju vaša pravila".

Poslanik Narodne stranke Kovačević izjavio je u debati u Skupštini da "Srbije bez Kosova nema", da prestaje da postoji kao država, pretvara se u "trajnu frustraciju i san", a da su Srbi, kako kaže "najopasniji kad sanjaju". Predsedniku je poručio da "sad treba da ponese svoj teret" jer se "otimao za njega".

Predsednik mu je odgovorio da je Kovačević danas ponovio isti govor iz 2013. godine, te da je danas bio fer jer ga nije nazivao "kugom, kasapinom i lažljivcem kako ima običaj". Vučić je rekao da je Kovačević promenio pet partija, da su ga "izbacili iz stranke koju je sam osnovao", te mu "neće dozvoliti da bude veći patriota". Predsednik je naveo da je Kosovo proglasilo nezavisnost za vreme vlasti partije u kojoj je bio Kovačević.

11.40 - Vučić: Bio sam za razgraničenje, ali prilike su se promenile. Predsednik je izjavio danas da jeste mislio da je razgraničenje rešenje za Kosovo i Metohiju, ali da to više ne misli jer su se prilike promenile. On je odgovarajući u Skupštini Srbije na pitanje koje je njegovo rešenje, kazao da danas gleda kako da na realan način sagleda poziciju, jer se politička situacija u poslednjih 28 godina menjala, "ne samo našom voljom, već i voljom velikih sila".

"Ne može pozicija da bude ista pre i posle 1999. godine, kao ni posle 2008, ali ni 2010, sve to nosi nešto sa sobom", rekao je Vučić i dodao da su neki potezi doveli do usložnjavanja pozicije. "Ne krijem ništa, ja sam mislio da je razgraničenje rešenje, shvatio sam da je to nemoguće, jer ste mi svi skočili na glavu", rekao je on odgovarajući poslaniku Moramo-Zajedno Aleksandru Jovanoviću.

Aleksandar Vučić, Skupština Srbije
foto: Printscreen/RTS

Kada je reč o Nedeljicama, Vučić je ponovio da je najveća greška što se odustalo od projekta iskopavanja litijuma.

"Napravili smo grešku, uništili smo budućnost Loznice i Jadra slušajući vas. Ja sam kriv što smo slušajući vas srušili budućnost Zapadne Srbije", rekao je Vučić. Takođe je ponovio da je ponosan na projekat u Boru i Smederevu i da su kineski investitori spasili srpski budžet. "A kad govorite da se u Nedeljicama dešava Kosovo, tu je moja lista osvojila 109, a vi dva glasa, tek da vidite šta misle ljudi u Gornjim Nedeljicama", rekao je Vučić. Prihvatio je poziv da krajem oktobra s Jovanovićem obiđe područja u kojima, kako je rekao poslanik "zbog iskopavanja rude, ljudima pucaju kuće".

11.26 - Vi možete sebi da dozvolite da sedite pod zastavom nezavisnog Kosova, ja ne mogu i ne smem jer me na to obavezuju i Ustav i zakon, a i neću to da radim - rekao je predsednik obraćajući se opozicionom poslaniku Aleksandru Jovanoviću Ćuti koji je govorio o Gornjim Nedeljicama. Predsednik je govoreći o Železari i rudniku Bor rekao da je ponosan na dogovor sa Ziđinom, gde je sačuvnao 10.000 radnih mesta, a niko se osim Kineza i Rusa nije prijavio. Predsednik je rekao da je naš budžet krvario, jer smo gubili više od milijardu evra...

- I dolaze ljudi, spasavaju nas, spasli su istok Srbije - rekao je Vučić dodavši da se svi okolni gradovi oslanjaju na Bor i žive od tog Ziđina. To je jedan od najvećih uspeha na koji sam ponosan - rekao je Vučić.

"Vidite kako ljudi u Gornjim Nedeljicama vide ko čuva Kosovo"

Predsednik je danas rekao da je nefer poređenje koje je Aleksandar Jovanović Ćuta izvršio između Gornjih Nedeljica i Kosova.

- Ljudi ne znaju uglavnom o čemu govorite, a ja znam. Ponosan sam na ono što ste uradili sa Ziđinom. Mi smo godinama imali strahovite gubitke, krvarili smo decenijama. Ja sam rekao još tada, kada bismo rešili Železaru i RTB Bor, rešili bismo najveće probleme, ne računajući političke. Radili smo na tome danonoćno. Tek kada smo uspeli da izmolimo predsednika NR Kine Sija Đinpinga, onda se rešilo. Podsećam vas da su Amerikanci vratili Železaru zato što su gubili pare. A u tom trenutku je 5.000 ljudi tamo radilo tada. Bor danas najbrže napreduje, i najbrže raste cena kvadrata u Boru. Ljudi u Srbiji moraju da znaju. Mi smo bili u gubitku milijardu i tri stotine miliona evra - rekao je predsednik.

On je dodao da su Evropljani slali pet komisija i tražili tender proceduru, kako bi sprečili korupciju.

- Tada sam rekao da nije pitanje korupcije, već žurbe, mi smo krvarili. I na kraju smo osam meseci izgubili, a nije se javio nijedan evropski ponuđač. I dolaze ljudi, spasavaju nas, Kinezi. Spasili smo istok Srbije. I danas ljudi mogu da protestuju, zato što žive mnogo bolje. Ne samo Bor, već i Boljevac, pa sve do Zaječara. Svi se naslanjaju na RTB i žive od toga - kazao je Vučić. Predsednik je dodao da je presrećan i ponosan na sve što je urađeno po pitanju RTB Bora.

- Ja mislim da smo, slušajući vas, uništili budućnost zapadne Srbije. Ne stidim se da vam to kažem. Zato što je trebalo da tražimo od Nemaca najbolje nivoe zaštite životne sredine. Na kraju smo poklekli pred vašim pritiscima, i ja mislim da je to moja najveća greška - kazao je on. Vučić ističe i da je u Gornjim Nedeljicama lista "Moramo" dobila samo dva glasa, dok je SNS osvojila ubedljivu većinu.

- Vidite kako ljudi u Gornjim Nedeljicama vide ko čuva Kosovo. Čak 109 prema dva dovoljno govori o tome - zaključio je predsednik prvi deo svog obraćanja.

11.03 - Predsednik odgovara poslanicima ponaosob u okviru skupštinske rasprave - o manjinama, rudnoj renti, pijaćoj vodi u Vojvodini, pre svega Zrenjaninu, a grade se i fabrike vode u Kikindi, Temerinu, Beočinu...

- Rešićemo pitanje vode u Zrenjaninu... a grade se i fabrike vode u Kikindi, Temerinu, Beočinu... - rekao je predsednik dodavši da se borimo a da li to ide sporije nego kod drugih.

Odgovor poslanicima opozicije

Predsednik je opozicionim poslanicima rekao da su strašno osetljivi kad su oni lično u pitanju i njihove porodice i nimalo osetljivi kad je reč o drugima pa tako napadaju njegovog oca koji je bio na litijama.

- Vi ste ti koji ste sebi dali moralno pravo da mi svaki dan držite lekcije i tirade - kazao je i dodao: I da se slikam sa sve troje dece, više bih lajkova dobio da se slikam sa svoja dva psa... to više govori o nama.

Naglasio je da se predstavnici opozicije isključivo služe ličnim diskvalifikacijama a za to redovno optužuju druge.

- Juče za 10 sati i 17 minuta niste istrpeli da mi ne dobacite, niste bili toliko trpljivi, a ja sam saslušao i nikom nisam dobacio... Koliko vam je stalo do Kosova, govori to što ste se juče svađali gde ćete da sedite - rekao je predsednik u parlamentu.

Aleksandar Vučić, Skupština Srbije
foto: Printscreen/RTS

10.00 - Vreme za raspravu je duplirano, tako da se očekuje da parlament i danas, kao i juče, radi čitav dan, a kako je najavio predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i danas će se raditi bez uobičajene pauze. Juče su se u skupštini obratili šefovi poslaničkih grupa, dok se za današnju diskusiju prijavilo 76 poslanika.

Na početku je poslanik Jahja Ferhatović iz Stranka pravde i pomirenja, rekao da se juče povremeno osećao kao stranac jer je većina poslanika govorila kao da u Srbiji žive samo Srbi. Dodao je da je nacionalne manjine pominjao samo predsednik Srbije i ponovio molbu da se sačuva mir i suživot jer bez toga nema opstanka.

Stranka pravde i pomirenja, SVM, PUPS i Vojvođani za kompromisno rešenje

Poslanik Stranke pravde i pomirenje Jahja Ferhatović kaže da pitanje KiM nije samo pitanje srpskog i albanskog naroda, već da je to multikulturalan prostor na kome žive i Srbi, i Albanci, i Bošnjaci, Romi, Aškalije. Ocenio je da je ono što se juče čulo predstavlja jedini način za izlazak iz problema.

"KiM je veliki čvor, ne odnosi se samo na prostor Kosmeta, ili Srbije, već celog Balkana. Obradovalo me je to što sam čuo da nema jednoobraznog rešenja", rekao je Ferhatović i rekao da je aplaudirao Vučiću kada je rekao da neće slati ni srpskim ni albanskim majkama decu u kovčezima, ali je, kaže, bio usamljen u tome.

Poslanik Aleksandar Olenik, sa liste "Vojvođani", rekao je da je njihov stav poznat, a to je postizanje sporazuma po pitanju KiM.

Dodao je da ne umanjuje značaj pitanja KiM, ali je naveo da u Ustavu Srbije osim KiM, postoji i AP Vojvodina, a da se o Vojvodini u novijoj istoriji parlamentarizma, održala samo jedna posebna sednica 2019. godine, na predlog LSV-a. Zamerio je da nije doneta deklaracija o Vojvodini, niti zakon o finansiranju Vojvodine i među problemima naveo problem sa vodom u Zrenjaninu i izgradnju pruge.

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač kaže da je izuzetno značajno to što ovaj izveštaj naglašava istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda.

S tim u vezi, navela je da je jasno da je Beograd spreman na kompromis u dijalogu i da se postigne kompromisno rešenje, dok druga strana, dodaje, ne želi da postigne dogovor. Navela je da je dijalog trenutno na prekretnici - ili će se formirati Zajednica srpskih opština ili će dijalog, kako kaže Kovač, potonuti u irelevantnost.

Hadži Milorad Stošić iz poslaničke grupe PUPS-a rekao je da će oni podržati izveštaj o KiM, jer to pitanje, kako kaže, opterećuje ceo srpski narod i "sve dobronamerne ljude".

1 / 3 Foto: Printscreen/RTS

Poslanik kluba Evropski regioni Aleksandar Olenik istakao je da ne želi da umanji značaj Kosova i Metohije, ali da ista vlast koja se poziva na Ustav, svakodnevno krši Ustav kada je reč o Vojvodini jer odbija da donese zakon o finansiranju pokrajine. "Za to vreme 700.000 gradjana Vojvodine nema vodu, ruski Gasprom plaća samo tri posto rudne rente, a 435 kilometara pruga je demontirano", rekao je Olenik.

On je dodao da će njegova poslanička grupa podržati predlog da se sa Prištinom postigne sporazum bez formalnog priznanja, ali da dok takav predlog ne stigne, oni ne mogu da podrže ovaj izveštaj jer se iz njega ne vidi namera o sporazumu.

Poslanica Saveza vojvodjanskih Madjara Elvira Kovač istakla je značaj da i pre formiranja vlade bude održana sednica o Kosovu i Metohiji jer je skupština ovlastila vladu da vodi razgovare u okviru zadatih smernica. "Beograd očekuje da EU izvrši ozbiljniji pritisak na Prištinu da forimira Zajednicu srpskih opština", rekla je Kovač.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je predstavio Izveštaj. Vučić je obavestio poslanike i građane o trenutnom stanju, izazovima koji slede, kao i o svemu što je država do sada uradila za srpski narod na KiM.

Predstavnici poslaničkih grupa izneli su svoje stavove tokom rasprave koja je trajala više od 10 sati, podsetio je RTS.

Posebnu sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji tražila je poslanička grupa SNS-a, ali i nekoliko opozicionih poslaničkih grupa.

Pojedine opozicione stranke su podnele svoje predloge rezolucije o KiM, poput Dveri i Narodne stranke, a svoju inicijativu predložila je i poslanička grupa "Ujedinjeni".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track