05:17

PORAST MIGRANATA U SRBIJI Zirojević i Vukovič: Prednost treba da imaju Rusi i Ukrajinci ORBAN IMA ALTERNATIVU ZA EVROPSKU UNIJU

izbeglička kriza

"RUS I UKRAJINAC ĆE PRE DA ODU KUĆI NEGO AVGANISTANAC" Gosti Kurira: Srbija treba da daje prednost migrantima srodnije kulture

Politika -

Gosti redakcije na Kurir televiziji Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo i Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, komentarisali su pitanje migranata u Srbiji, kao i aktuelne prijateljske odnose između Srbije i Mađarske.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Mi smo mala zemlja koja ne može da prima veliki broj izbeglica, jer nemamo dovoljno kapaciteta. Logično je da biramo one migrante koji su nam sličniji, a to su Rusi i Ukrajinci - rekla je Zirojević i dodala da je logično što se zemlje u Evropi koje su izložene prilivu migranata plaše za svoj integritet, s obzirom da je taj priliv ogroman i teško se može kontrolisati.

Vuković se složio da u Srbiji treba da ima prednost izbeglo stanoviništvo iz Rusije i Ukrajne i da se tu nikako ne radi o rasističkim razlozima.

- Pitanje migranata je političko, ekonomsko i humanitarno pitanje. Naravno da treba zbrinuti što više migranata, ali postoje i objektvni državni kapaciteti. Izvesnije je da će se Rusi i Ukrajinci u jednom trenutku ili vratiti svojim domovima ili da će se, s obzirom na kulturološku sličnost brže i lakše integrisati u naš sistem za razliku od stanovništva iz Avganistana i Pakistana, na primer - ocenio je Vuković.

Dobri odnosi sa Mađarskom odlični za Srbiju

- Viktor Orban uzima u obzir mogućnost da se Evropska Unija u jednom trenutku uruši i razmišlja o državnim zajednicama koje bi se u tom slučaju mogle formirati - rekla je Mina Zirojević i dodala da već postoji projekat državne zajednica koju bi sačinjavale Češka, Poljska, Austrija i Mađarska.

jutarnji
foto: kurir televizija

- Naravno da je oslonac na susedne zemlje u ovakvim okolnostima nužan i to su i na psihološkom nivou dobre stvari, pogotovo kad nastojite da vodite samostalnu politiku. To može da smeta samo biroktatskoj kulturi - zaljučio je Vuković.

Oba sagovornika ocenila su da je veoma pozitivno što su dve zemlje koje u istoriji nisu bile na istim stranama to prevazišle i uspostavile prijateljski odnos u trebutku kada je on u interesu svake od njih.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track