BARAŽNA PALJBA: Vučić na samitu u Pragu! Evropa pokreće Evropsku političku zajednicu, ali i pita o SANKCIJAMA protiv Rusije!
Foto: Printscreen/TV Pink

svi lideri na jednom mestu

BARAŽNA PALJBA: Vučić na samitu u Pragu! Evropa pokreće Evropsku političku zajednicu, ali i pita o SANKCIJAMA protiv Rusije!

Politika -

Premijerka je rekla da će okupljanje svih lidera Evrope biti prilika da se Srbiji upute pitanja zašto jedina nije uvela sankcije Rusiji. Osim Ukrajine, u fokusu je i pokretanje "evropske političke zajednice"

Prag je epicentar evropske politike. Na dvodnevnom sastanku okupljaju se lideri svih država Evrope, osim Rusije i Belorusije, a fokus razgovora biće rat u Ukrajini i njegove posledice, kao i "evropska politička zajednica", ideja francuskog predsednika Emanuela Makrona, koja bi upravo danas trebalo da bude pokrenuta. Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, za koga će skup u češkoj prestonici, kako je to opisala premijerka Ana Brnabić, biti poput baražne paljbe.

Brutalni napadi

- U Pragu će sigurno biti pod brutalnim napadom i baražnom paljbom, biće izložen pitanjima zašto nismo uveli sankcije, zašto smo jedini, kakva je naša spoljna politika - izjavila je Brnabićeva i naglasila da će predsednik biti sam protiv njih 40.

Ana Brnabić
foto: RTS Printscreen

Premijerka je upozorila i da će se Srbija suočiti s pitanjem da li su stavovi Srbije u skladu sa evropskim vrednostima. Međutim, Brnabićeva podseća na slučajeve iz regiona, pa pita o kakvim evropskim vrednostima je reč ako se imaju u vidu obećanja EU data Severnoj Makedoniji, Albaniji... Predsednica Vlade naglašava da će biti korišćeno sve za brutalne napade na Srbiju, ali da je sreća što Vučić uživa veliko poštovanje evropskih lidera. Kako je navela, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uvek je tu za nas, da nas čuje.

Šansa za nas

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže za Kurir da ne treba očekivati drugačije poruke evropskih lidera od onih koje smo dobijali u proteklom periodu.

Suzana Grubješić
foto: Marina Lopičić

- "Evropska politička zajednica" nastaje po ideji Makrona, kao nova politička asocijacija između EU i njenog susedstva, a koja treba da ojača bezbednost, stabilnost i omogući prosperitet Evrope kao celine, a usled ruske agresije na Ukrajinu. To je ujedno i odgovor na novu geopolitičku situaciju, a od članica se očekuje da dele zajedničke vrednosti i da se usaglašavaju u ključnim oblastima, poput spoljne politike, energetike, transporta, klimatske politike... Nije ni alternativa, niti zamena za članstvo u EU, već neka vrsta međufaze prema članstvu i šansa za veće povezivanje sa EU pre formalnog članstva. Zato je važno da Srbija bude deo te zajednice, kao i ostali kandidati za članstvo, jer će izvan nje ostati samo Rusija i Belorusija - objašnjava naša sagovornica.

Inače, učešće na samitu potvrdile su 44 zemlje EU, zemlje kandidati za EU i saveznici EU. Drugog dana Prag će biti domaćin neformalnog samita EU. Lideri 27 država članica će razgovarati o sankcijama Rusiji, energetskoj krizi i teškoj zimi koja dolazi.

Zoran Milivojević

U fokusu Ukrajina i povezivanje evropskog prostora

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da prvi sastanak "evropske političke zajednice" ima dva cilja. Osim Ukrajine, on smatra da je cilj i kohezija na evropskom prostoru u nedostatku politike proširenja zbog potrebe Zapada da objedini ovaj prostor iz svojih strateških interesa.

Zoran Milivojević
foto: Marina Lopičić

- Iznad Praga će biti senka Ukrajine i sve će biti podređeno tome. Što se nas tiče, očekivano je da će biti zahteva da se Srbija uskladi sa bezbednosnom politikom EU. Mi nemamo tu obavezu, ovo je geopolitički interes koji je nametnut svim trećim stranama - objašnjava Milivojević.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track