PREMIJERKA BRNABIĆ SA SPECIJALNIM IZASLANIKOM SLOVENIJE ZA ZAPADNI BALKAN: EU ostaje strateški prioritet Srbije
Foto: Beta/Slobodan Miljević

PREMIJERKA BRNABIĆ SA SPECIJALNIM IZASLANIKOM SLOVENIJE ZA ZAPADNI BALKAN: EU ostaje strateški prioritet Srbije

Politika -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa slovenačkim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Anžejom Frangešom koji je istakao da je stav Slovenije da je evropski put Srbije i Zapadnog Balkana bez alternative i da će Slovenija pružiti svu neophodnu pomoć i podršku na tom putu.

Predsednica vlade ukazala je da, i pored brojnih izazova sa kojima se Srbija suočava Evropska unija ostaje njen strateški prioritet, saopšteno je iz vlade Srbije. Brnabić je istakla da je, u smislu vrednosnog opredeljenja, partnerstvo sa Evropskom unijom od izuzetnog značaja, i navela da Srbija duboko veruje u nastavak reformskih procesa ključnih za izgradnju boljeg društva za svoje građane.

Ana Brnabić
foto: Beta/Slobodan Miljević

Ona je rekla da je u poslednja dva mandata vlade postignut značajan napredak u oblasti vladavine prava, u kojoj će reforme biti nastavljene i u budućem mandatu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Brnabić je rekla da Beograd ostaje posvećen pronalaženju rešenja i nastavku razgovora, ali da ni nakon skoro deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, nije došlo do napretka u implementaciji dogovorenog sa prištinske strane, pre svega kada je u pitanju Zajednica srpskih opština.

Ana Brnabić
foto: Beta/Slobodan Miljević

Premijerka je ocenila, kada je u pitanju ekonomska situacija, da je oblast energetike, u ovom trenutku, najveći globalni izazov i da je dalji rast privrede uslovljen i energetskom situacijom, pa će, u skladu sa tim, i energetski projekti biti na samom vrhu prioriteta za buduću srpsku vladu.

Sagovornici su ocenili da je postojeći nivo bilateralnih odnosa Slovenije i Srbije izuzetno dobar i da postoji spremnost obe strane da se održi postojeća dinamika saradnje dveju zemalja.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track