NIKO TOG JUTRA 1961. U BEOGRADU NIJE OTIŠAO NA POSAO JER JE U 9 I DALJE BIO MRAK: Čak je i lavica u zoo-vrtu bila kao omađijana
Foto: Youtube Printscreen

NESVAKIDAŠNJA POJAVA PARALISALA GLAVNI GRAD

NIKO TOG JUTRA 1961. U BEOGRADU NIJE OTIŠAO NA POSAO JER JE U 9 I DALJE BIO MRAK: Čak je i lavica u zoo-vrtu bila kao omađijana

Beograd -

Kelneri iz “Balkana” i “Moskve” izlazili su na smenu jer je kafana bila prazna, kao i prodavačice iz Robne kuće Beograd, pošto kupaca uopšte nije bilo

BEOGRAD - Sumrak, magla u nižim delovima grada, gomile ljudi - bila je slika Beograda tog 15. februara 1961. godine u 8.48 ujutru.

Nesvakidašnja pojava izmenila je tog dana radno vreme mnogih radnih organizacija, pa su radnici umesto u sedam izjutra, kako je bilo uobičajeno, na posao dolazili tek oko 10, kada je sve prošlo.

Radna disciplina je potpuno popustila, pa je većina zaposlenih napustila radna mesta i pronalazila najbolju poziciju na terasama il na ulici, kako bi posmatrali pomračenje, objavila je Kaldrma.

Spektakl, koji se prvi put ponovio posle dugih 250 godina, zainteresovao je mnoge žitelje prestonice. Snabdeveni naočarima, zagaravljenim staklima, foto-filmovima, Beograđani su od ranih jutarnjih sati vizirali Sunce.

Čitavo pomračenje, od prve “fleke” na Suncu pa sve do konačnog pomeranja Meseca, trajalo je ukupno koliko i jedna fudbalska utakmica, bez odmora na poluvremenu, odnosno dva sata i 23 minuta.

Sa različitih strana mogli su se čuti komentari, navijanje, “stručne primedbe”, ali i šale. Gotovo totalno pomračenje u prestonici proteklo je, ipak, bez pojave zvezda i paljenja ulične rasvete. Razlog tome bio je što se naša prestonica nalazila van zone apsolutnog pomračenja.

Terazije i Kalemegdan bili su pod opsadom posmatrača koji su izašli iz prodavnica i kafana. Fotografi i foto-reporteri birali su najbolja mesta kako bi ovekovečili ovaj trenutak.

pomračenje Sunca, pomračenje, pomračenje sunca, 1961., pomračenje sunca u Beogradu
foto: Youtube Printscreen

ili su na smenu , kao i prodavačice iz Robne kuće Beograd, pošto kupaca uopšte nije bilo. Svi su u tom trenutku imali druga posla.

S druge strane, naučnici iz Beogradske opservatorije bili su zadovoljni rezultatima svog rada, pošto je hladan februarski dan bio izuzetno vedar.

U beogradskoj Opservatoriji je tada na svakih 10 sekundi sniman tok pomračenja Sunca. Posetioci opservatorije mogli su da zapaze Veneru, a golim okom je mogao da se vidi i Merkur.

Čudno ponašanje životinja u zoo-vrtu

Na još jednoj beogradskoj lokaciji bilo je izuzetno neobično raspoloženje tog jutra.

Već oko sedam sati izjutra u Zoološki vrt su počeli da stižu građani, učenici obližnjih škola, novinari, fotoreporteri... Što se više približavalo vreme pomračenja uzbuđenje je bilo sve veće. Ispred kaveza lavova, tigrova i pantera bila je najveća gužva. Počeli su da reže, a povremeno su i skakali na ogradu.

Oko 8.15 u kavezu koji je prekriven staklom, majmuni su prestali da “govore”, pribili su se uz zidove i potpuno primirili. Hijena se prislonila leđa uz ugao kaveza, onda se ispravila i ispružila šape drhteći od straha. Zauzela je položaj, kakav nije nikada do tada.

Počelo je potom da se smrkava, a sunce je dobijalo oblik svetlog srpa. Cvrkut ptica je prekinut, a beloglavi supovi u obližnjem kavezu prestao je da se sunča. Skupili su se oko svojih rupa i uvlačili glave pod svoja krila.

Lavica je potpuno fascinirana prizorom pomračenja, hipnotisana i u čudnom stavu je zurila u sunce. Šarplaninci koji su sve vreme lajali, od‌jednom su zaćutali i počeli da cvile. Reporteri “Politike” zatekli su bivšeg upravnika Zoološkog vrta Antu Tadića kako šeta i sve vreme termometrom meri temperaturu i prati ponašanje ptica. Sve ptice, a posebno pevačice, bile su jako uznemirene i uglavnom su se kretale prema kretanju temperature i svetlosti.

pomračenje Sunca, pomračenje, pomračenje sunca, 1961., pomračenje sunca u Beogradu
foto: Youtube Printscreen

U 7.04, po Tadićevom termometru, bilo je četiri stepena, a već u 8.48 dostigla je šest. Živahnost ptica bila je neuobičajena. Tada je temperatura naglo počela da pada. Ptice su utihnule, a već u 8.52 na termometru je bilo pet stepeni, i ptice su ćutale. Golubovi su se ponašali kao da pada veče i sklanjali se u golubarnike. Fazani su se povlačili u svoju kućicu, dok su se jata vrabaca sakrila između grana.

Posle samo pet minuta bivalo je svetlije. Kao da je počelo nanovo da sviće i da se rađa novi dan. Izmereno je sedam stepeni, vraćao se prizor jutra, a vrapci su opet zacvrkutali. Život se u Beogradu 15. februara 1961. polako vraćao u normalu.

Kurir.rs/Kaldrma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track