DAČIĆEVIMA 4 RESORA: Osim MSP ili MUP, u igri prosveta, zdravstvo, poljoprivreda ili sport, Tončev i Zagrađanin u trci za fotelju!
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

PAO DOGOVOR?

DAČIĆEVIMA 4 RESORA: Osim MSP ili MUP, u igri prosveta, zdravstvo, poljoprivreda ili sport, Tončev i Zagrađanin u trci za fotelju!

Politika -

Socijalistička partija Srbije najverovatnije će voditi ukupno četiri ministarstva u novoj vladi Srbije. Pored resora unutrašnjih ili spoljnih poslova, koji je namenjen šefu stranke Ivici Dačiću, u igri su i zdravstvo, poljoprivreda, sport ili prosveta, dok se za ministarske fotelje bore Slavica Đukić Dejanović i Vladimir Zagrađanin, a da će u Nemanjinoj 11 ostati, nada se i Novica Tončev, nezvanično saznaje Kurir.

Tenzije

Konačni sastav kabineta Ane Brnabić trebalo bi da se zna 23. oktobra nakon sednice Predsedništva SNS, a strasti povodom 17. saziva vlade očigledno se neće smiriti do poslednjeg trenutka. Nakon mnogobrojnih spekulacija, sada je skoro sigurno da će SPS imati četiri resora u vladi, a da je pao konačan dogovor, juče je indirektno potvrdio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je nedeljno popodne proveo na piću sa sinom Danilom i upravo liderom socijalista Ivicom Dačićem i njegovim sinom Lukom.

Ivica Dačić
foto: Nenad Kostić

- Pošto smo sve dogovorili vezano za stratešku saradnju naših političkih partija, vreme je da se u Beogradu na vodi opustimo i pripremimo za napornu nedelju - napisao je, između ostalog, Vučić na zvaničnom Instagram profilu Buducnostsrbijeav, okačivši fotografiju s Dačićem i njihovim naslednicima.

Iako bi ovo trebalo da budu dobre vesti za socijaliste, kako nezvanično saznaje Kurir, u samom SPS sada vladaju tenzije zbog podele ministarskih mesta!

Slavica Đukić-Dejanović
foto: Zorana Jevtić

- Nije tajna da će Dačić ponovo biti ili ministar policije ili šef diplomatije, a pored toga će SPS najverovatnije imati još tri resora. U opticaju su i ministarstva zdravlja, sporta, poljoprivrede i prosvete. Ivici nije lako, jer stranačke kolege sada vrše neviđen pritisak na njega, a u tome prednjače Slavica Ðukić Dejanović i Vladimir Zagrađanin. Ðukićeva je i ranije obavljala ministarske dužnosti, dok Zagrađanin, iako je član Predsedništva SPS, nekadašnji direktor stranke i njihov istaknuti član, pre nije dobijao tako važne pozicije - priča dobro obavešteni izvor Kurira i dodaje da to nije sve:

Ivica Dačić, Branko Ružić, Vladimir Zagrađanin
foto: Stefan Jokič, Zorana Jevtić

- Novica Tončev, koji je trenutno ministar bez portfelja, isto računa da na ostanak u Nemanjinoj, a skoro je izvesno da, ako SPS pripadne resor prosvete, Branko Ružić može da računa da će ostati na njegovom čelu. U igri za neku od ministarskih pozicija je i narodni poslanik Ðorđe Milićević, Dačić još vaga i nije ništa još definitivno odlučio.

Podele

Ranije se u medijima spekulisalo da je još jedan socijalista, dr Vladimir Ðukić, direktor KBC „Dragiša Mišović“, jedan od ozbiljnijih kandidata za ministra zdravlja ukoliko bi taj resor dobio SPS.

Da podsetimo, prema nezvaničnim saznanjima Kurira, u novoj vladi biće razdvojeno bar pet resora, i to: trgovina, turizam i telekomunikacije, omladina i sport, prosveta, nauka i tehnološki razvoj, saobraćaj i infrastruktura, kultura i informisanje, a očekuje se da će među ministrima biti i 25 odsto potpuno novih lica. Prema nezvaničnim informacijama, u 17. sazivu za novoformirano ministarstvo turizma i omladine trebalo bi da bude zadužen kadar iz SDPS Rasima Ljajića, i to najverovatnije iz Novog Pazara, dok se sam Ljajić navodno neće vraćati u Nemanjinu 11.

Miloš Vučević, Siniša Mali, Ivica Dačić
foto: Beta Milan Obradovic, Zorana Jevtić, Beta Dragan Gojic

Kako izveštavaju mediji, pored Dačića, u vladi su „sigurni“ i ministar finansija Siniša Mali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Pokušali smo da dobijemo komentar na naša saznanja i od lidera socijalista Dačića, ali on juče nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Vučić se našalio na Instagramu

Izgledam starije od Dačića zbog vina i piva

Kako je objavio na svom Instagram profilu, predsednik Vučić je nedeljno popodne proveo s liderom socijalista Dačićem i njihovim naslednicima Danilom i Lukom. Predsednik je okačio fotografiju kratkog predaha, ali se i našalio na svoj račun, ali i na Ivičin.

Aleskandar Vučić, Danilo Vučić, Ivica Dačić, Luka Dačić
foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

- Luka Dačić, moj Danilo i ja pijemo podnevno pivo, Ivica kafu, cigaru je sakrio da ne izgubi političke poene. Uzgred, Dačić je stariji od mene, a izgleda kao da ima deset godina manje. Biće da je to zbog mog vina i piva - našalio se Vučić.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track