"RADOVANA KARADŽIĆA NAPALI U ZATVORU!" Advokat Petronijević: Zlostavljaju ga i vređaju! HOĆE DA GA NATERAJU DA SE UBIJE
Foto: Kurir Televizija, EPA/Peter Dejong

"RADOVANA KARADŽIĆA NAPALI U ZATVORU!" Advokat Petronijević: Zlostavljaju ga i vređaju! HOĆE DA GA NATERAJU DA SE UBIJE

Politika -

Grupa od 120 srpskih intelektualaca uputila je generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog, kako tvrde, nehumanog postupanja prema bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću (77), koji služi kaznu doživotnog zatvora na britanskom ostrvu Vajt.

01:50

Radovan Karadžić u mučnom stanju advokat Petronijević: Ne možemo da zaštitimo njegova elementarna i ljudska prava

Goran Petronijević, advokat Radovana Karadžića, u emisiji Puls Srbije na Kurir TV, opisao njegovu situaciju u zatvoru.

Goran Petronijević
foto: Kurir tv

Izolovan

Naime, kako su upozorili srpski intelektualci, Karadžić u Velikoj Britaniji trpi težu torturu nego crnački lideri u doba aparthejda, za njega ne važe međunarodno priznata "Mandelina pravila", po kojima osuđenik treba da služi kaznu u mestu najbližem njegovom prebivalištu, ali i navode da je on "hermetički izolovan".

Dodik je juče zatražio od predsednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasijele Gati Santane da interveniše kod vlade Velike Britanije kako bi se zaustavio zatvorski teror nad Karadžićem, kao i da se na ostrvo Vajt pošalje nezavisna komisija.

- Siguran sam da će se potvrditi istinitost navoda o beskrupuloznom maltretiranju i psihološkom iscrpljivanju koje nad njim sprovode zatvorske vlasti. Na osnovu direktnog uvida i razgovora s Karadžićem, jedina razumna odluka trebalo bi da bude da se Karadžić uputi u neki od zatvora u Evropi, gde se neće kršiti osnovna ljudska prava - istakao je Dodik u pismu, a prenosi RTRS.

Goran Petronijević
foto: Kurir tv

- Uslovi u zatvoru su neljudski. Takozvana Mandelina pravila znače da osuđenik treba da služi kaznu u mestu najbližem njegovom prebivalištu. Uslovi u zatvoru moraju biti najmanje na nivou pritvora. On ima pravo da dobije svu dokumentaciju koja je transferisana iz Haškog tribunala u Vels, a Karadžić nema pristup tim dokumentima. Narušavaju mu integritet, vređaju ga, po mojim saznanjima došlo je i do fizičkog obračuna. Od njega sam dobio zeleno svetlo da objavim sve u medije, a oni ne mogu ništa da mu urade osim da ga ubiju, ili nateraju da se sam ubije - izjavio je Petronijević.

Goran Petronijević
foto: Kurir tv

Kako Petronijević navodi reagovano je na sve moguće načine. Niko, ni porodica ni prijatelji ne mogu mu doći u posetu, a čak i da je to moguće posete su dozvoljene u intervalu od sat vremena, naravno uz odobrene vize.

Radovan Karadžić
foto: Kurir tv

- On je tamo zarboljenik. Očigledno nema nikakava prava, a ne osnovna ljudska prava! Oni ga vređaju, degradiraju, psihički zlostavljaju! Da ne bi sve ovo bilo prazna priča mi smo reagovali i tražimo, nas oko 120 srpskih intelektualaca, da ga prebace u drugi zatvor na sve načine, a sada i putem medija - rekao je Petronijević i dodao da je Karadžić na početku to teško stanje prikrivao od prijatelja i rodbine, misleći da će mirnim putem i samostalno uspeti sve da reši.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja