Josipović: Bez susreta s Nikolićem u dogledno vreme

Josipović: Bez susreta s Nikolićem u dogledno vreme

Politika -
Najave o susretu u Podgorici, na sastanku Igmanske inicijative u novembru su bez pokrića, rekao hrvatski predsednik

ZAGREB - Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da su odnosi Hrvatske sa Srbijom u silaznoj putanji od izbora novog predsednika Tomislava Nikolića, zbog njegovih stavova i uloge u 90-im, ističući da susreta sa srpskim predsednikom sigurno neće biti u dogledno vreme.

Zbog toga su najave o susretu u Podgorici, na sastanku Igmanske inicijative u novembru, bez pokrića, rekao je Josipović na predavanju o spoljnoj politici na Visokoj poslovnoj školi Libertas u Zagrebu. Josipović je naglasio da su osnovni spoljnopolitički ciljevi Hrvatske ulazak u Evropsku uniju i regionalna saradnja. On je istakao važnost regionalne saradnje za hrvatsku privredu koja na tim tržištima beleži uspehe, ali i nužnost te sradnje jer svi državnici kad mu dolaze u goste pitaju kako ide sa susedima.

"Spoljna politika koju vodi sadašnja vlada ne razlikuje se od politike koju je vodila bivša vlada", rekao je Josipović. On je ocenio i da proces pomirenja u regionu neće biti gotov za vreme jedne generacije. "Potrebno je postići čvrst i trajan mir, a pre toga rešiti sva otvorena pitanja kao što su povratak izbeglica, pitanje nestalih i procesuiranje ratnih zločina", rekao je Josispovoć. On je naglasio potrebu saosećanja sa svim žrtvama, pri čemu "treba znati ko je vodio pravedan, a ko nepravedan rat".

"Ipak moramo kazniti i one koji su s naše strane radili zločine. Ne postoji silovanje u samoodbrani i mučenje staraca u samoodbrani", kazao je Josipović. Govoreći o otvorenim pitanjima sa susednim državama, Josipović je rekao da se ne slaže sa mišljenjem srpske strane da Hrvatska onemogućava njihova ulaganja, dok je Srbije mnogo otvorenija za hrvatske investitore."Mi smo zatvoreni za sve i tu nikoga ne diskriminišemo", rekao je Josipović, piše hrvatski Tportal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track