Počeo 78. Vukov sabor u Loznici

Tradicionalno

Počeo 78. Vukov sabor u Loznici

Srbija -
Prve saborske večeri, u okviru ciklusa "Moj grad", nizom programa predstavljena je kultura i istorija grada Kruševca. U Galeriji "Mina Karadžić" postavljena je dokumentarna izložba "Život u Lazarevom gradu" Narodnog muzeja iz Kruševca.

LOZNICA - U Loznici je počeo 78. Vukov sabor, najstarija kulturna manifestacija u Srbiji, posvećena reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću. Ovogodišnje saborske svetkovine otvorio je ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković koji je istakao važnost Vukovog sabora za obeležavanje uspomene na život i rad velikana srpske kulture.

"Od 1933. godine kada je održan prvi sabor, ova manifestacija je dobila opštenarodni kulturno prosvetni karakter. Danas Vukov sabor spaja gradove Srbije, prezentuje njihove umetnike i teži da postane mesto susretanja kultura Balkana i Evrope", kazao je Petković u prepunoj sali Vukovog doma kulture.

Prve saborske večeri, u okviru ciklusa "Moj grad", nizom programa predstavljena je kultura i istorija grada Kruševca. U Galeriji "Mina Karadžić" postavljena je dokumentarna izložba "Život u Lazarevom gradu" Narodnog muzeja iz Kruševca. U holu Vukovog doma otvorena je izložba karikatura Festivala humora i satire "Zlatna kaciga", Kulturnog centra Kruševca, dok su se na gradskom šetalištu mladi Kruševca predstavili pesmom i igrom.

Lozničanima se predstavilo i Kruševačko pozorište predstavom "Put oko sveta" Branislava Nušića u režiji Juga Radivojevića. Glavne uloge tumačili su: Milorad Mandić Manda, Ljiljana Stjepanović i Milija Vuković. Tokom sedam saborskih dana u Tršiću i Loznici, biće održano petnaestak književnih, muzičkih, likovnih i drugih umetničkih sadržaja. Završna saborska svečanost biće održana u nedelju 16. septembra na Saborištu u Tršiću, kada će tradicionalnu saborsku besedu održati književnik iz Republike Srpske Ranko Risojević.

Organizator Vukovog sabora je Centar za kulturu "Vuk Karadzić" iz Loznice, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i Grad Loznica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track