24 KLJUČNA SATA ZA KOSOVO: Vučić i Kurti kod Borelja, uključile se i SAD, traže hitno rešenje!
Foto: Kosovo online printscreen

najveća kriza na Kim od 2013.

24 KLJUČNA SATA ZA KOSOVO: Vučić i Kurti kod Borelja, uključile se i SAD, traže hitno rešenje!

Politika -

Pred Srbijom su ključna 24 sata kada je reč o gorućoj situaciji na Kosovu i Metohiji, koju je izazvao Aljbin Kurti svojim jednostranim potezima! Naime, sledeća faza terora premijera tzv. nezavisnog Kosova nad Srbima treba da počne sutra, gde će sa 150 evra kažnjavati sve koji nisu preregistrovali svoje automobile sa KM na RKS tablice, na šta je srpski narod odavno najavio žestok otpor. I zvanični Vašington pritiska Kurtija da produži rok za preregistraciju, a iz EU su predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija na KiM pozvali u Brisel na sastanak na najvišem nivou, koji će se održati najverovatnije večeras ili najkasnije sutra ujutru, kako bi se ovo pitanje rešilo.

Ipak, stručnjaci ocenjuju za Kurir da ne očekuju previše od ovih razgovora, jer će Evropa pokušavati samo da odloži, umesto da reši problem, dok Priština radi sve da dovede do eskalacije sukoba.

Otvorena vrata Savetnik Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je od Kurtija u telefonskom razgovoru tražio da odloži odluku o registarskim tablicama i izbegne dalju eskalaciju.

- Odložiti kazne za registarske tablice, ostaviti otvorena vrata za povratak kosovskih Srba u institucije i fokusirati se na normalizaciju dijaloga sa Srbijom najbolji su put za unapređenje evropskih i evroatlantskih integracija Kosova - napisao je Šole na svom Tviter nalogu. Uključio se i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eksobar, koji je poručio da se nada da će Beograd i Priština postići dogovor u narednim danima kako bi se stišale napetosti na severu pokrajine.

tablice, RKS tablice, KM tablice
foto: Kosovo online printscreen

- Pozivam i Kosovo i Srbiju da pokažu maksimalnu fleksibilnost i postignu sporazum u narednim danima, a uoči isteka roka 21. novembra. Stranke bi trebalo da udvostruče svoje obaveze prema dijalogu, uključujući i sprovođenje već potpisanih sporazuma, što znači i početak pregovora o osnivanju ZSO - rekao je Eskobar i dodao da "snažno podržava francusko-nemački predlog".

Osnovati ZSO Osnivanje ZSO podržala je i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad i dodala da ne vidi na osnovu čega se sumnja da Berlin podržava samo jednu stranu ili da više ne želi Briselski sporazum.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, kaže za Kurir da je i dalje sve neizvesno, iako je evidentno da postoje intenzivni razgovori između Brisela i Prištine, u koje je uključen i Vašington.

- Zapad je shvatio da je napravljen veliki problem jednostranim potezima Prištine i izlaskom Srba iz privremenih institucija na KiM. Zato i žele taj sastanak na samom vrhu, ali možemo da pretpostavimo da će pokušati da trguju sa Beogradom i da se odloži kažnjavanje, a da se zauzvrat Srbi vrate u institucije. To za Srbiju nije prihvatljivo, postoje samo dve opcije: tablice ostaju KM ili KS i mora da se krene u osnivanje ZSO i poštovanje Briselskog sporazuma. Priština pokušava da vrda, nude nekih 20 svojih varijanti, a zapravo samo namerno izazivaju krize. Odlaganje preregistracije neće rešiti problem, već samo privremeno sprečiti eskalaciju sukoba - smatra Drecun.

Prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, rekao je za Kurir da je srpski narod jasno stavio svima do znanja da će svaki dalji pritisak na njega biti kontraproduktivan.

- U tom smislu, sumnjam da će u EU sada pokušavati da izvrši pritisak na nas. Jednostrane odluke Prištine moraju da budu zaboravljene i tu nema pregovora! Moguće da će biti predložena neka vrsta odlaganja primene propisa, ali to nije rešenje, već upravo odlaganje problema. Mora da se poštuje Briselski sporazum i nema povratka Srba u institucije dok se to ne desi - kazao je Miletić.

Nikola Tomić Kurti opasniji od Tačija i Haradinaja

Novinar Nikola Tomić kazao je za TV Prva da je politika Aljbina Kurtija "opasan miks radikalizma i nečega što liči na fašizam", ali i da je Kurti opasniji od Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja. - Kakva god da je prošlost Tačija i Haradinaja, Kurti je radikalniji i opasniji od njih! Imao sam priliku jednom sa njim da razgovaram, crtao je mapu "velike Albanije" na salveti. Kurti je pregazio sopstvenu reč. Zapad je pokazao da može da slomi Kurtija ako to želi. On se batrga - kazao je Tomić.

Poruka predsednika Vučića uoči teških razgovora: Predaja nije opcija!

Dok je boravio u Atini, gde je imao sastanak sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, a pred sastanak u Briselu, predsednik Vučić poslao je kratku jasnu poruku na svom Instagram profilu.

- Nikada, ali apsolutno nikada predaja neće biti opcija. Idemo dalje jači nego ikad - napisao je Vučić.

Arno Gujon Zašto ne zovu samo Kurtija?

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i direktor organizacije Solidarnost za Kosovo Arno Gujon kazao je da EU uvek poziva obe strane i uvek je pozivanje na smirivanje strasti i tenzija obostrano, iako je Priština ta koja uvek podgreva situaciju.

- Zašto ne zovu samo Kurtija? Kako oni ne mogu da ih prisile i nateraju premijera Kosova da implementira i da uradi dogovoreno, kada Poljsku i Mađarsku kažnjavaju - rekao je Gujon.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Štampano izdanje 20.11.2022.
foto: Kurir

DANAS DVA POKLONA! VELIKA IKONA ARANĐELOVDAN plus magazin Stil! Tema broja: UŠUŠKAJTE SE U MEKANI KAPUT

Stil, ikona, poklon, Aranđelovdan
foto: Promo

Dnevne novine Kurir vam danas poklanjaju veliku ikonu Aranđelovdan sa zlatotiskom i molitvom. Kao drugi poklon čeka vas magazin Stil.

U okviru magazina čekaju vas brojne zanimljive rubrike iz sveta zabave i kulture. Čitaćete intervjue sa našim najzanimljivijim ličnostima. Otkrićete nove recepte i zanimljive destinacije.

Teme broja:

UŠUŠKAJTE SE U MEKANI KAPUT – U ove šarmantne, čupave modele zaista se isplati investirati

BRED PIT – Najpoželjniji neženja ponovo ljubi

POST – Dokazano poboljšava celokupno zdravlje

Mirjana Bobić Mojsilović u intervjuu za Stil: Samo da su nam deca srećna

Sveti arhangel Mihailo

Prvi među arhangelima, arhangel Mihailo na ikoni predstavlja se kao borac-vojvoda, s mačem ili kopljem u ruci, a narodno verovanje smatra da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas. Na ikoni se ponekad predstavlja kako je pobedio Denica, okovao ga verigama i stao mu nogom za vrat. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi. Aranđelovdan je druga slava po zastupljenosti među Srbima, odmah posle Nikoljdana.

Sveti arhangel Mihailo smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi. Kod mnogih hrišćana koji slave Aranđelovdan postoji verovanje i običaj da se ne sprema žito jer se on smatra živim svetiteljem, što je potpuno netačno. Za slavu je potrebno poslužiti i žito, jer se ono sprema za duše predaka, a ne za dušu sveca, koji je pred Bogom živ. Da li će trpeza biti posna, zavisi od toga na koji dan pada slava, to jest, ukoliko se proslavlja sredom ili petkom, trpeza će biti posna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track