AMERIKA SE NADA DOGOVORU BEOGRADA I PRIŠTINE: Sve strane moraju da preduzmu korake kako bi smanjile tenzije i osigurale mir
Foto: Profimedia

Stejt Department

AMERIKA SE NADA DOGOVORU BEOGRADA I PRIŠTINE: Sve strane moraju da preduzmu korake kako bi smanjile tenzije i osigurale mir

Politika -

Američko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras da se SAD nadaju da će Beograd i Priština postići dogovor "u narednim danima uz podršku specijalnog predstavnika Evropske unije (EU)", preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

"Aktivno podržavamo ove napore", navodi se u pisanom odgovoru Stejt Departmenta na pitanje RSE o očekivanjima od sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) sutra ujutro u Briselu.

"SAD su saglasne sa EU da su nedavni dogadjaji zabrinjavajući i da su ugrozili važan napredak postignut u okviru dijaloga koji vodi EU", dodaje se u saopštenju američke diplomatije.

Ističe se da "sve strane moraju da preduzmu korake kako bi smanjile tenzije i osigurale mir i stabilnost".

"Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja stavljaju u nepotrebnu opasnost nevine živote i živote pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na terenu", naveo je Stejt Department.

U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na pitanje registarskih tablica i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Domaćin sastanka je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track