NASTAVLJA SE LOZA SLAVNOG SRPSKOG JUNAKA: Radoje prvi na svetu oborio avion sa zemlje! Porodica Ljutovac dobila 2 bebe (FOTO)
Foto: Kurir/Ž.M., Arhiva

u poljni kod trstenika

NASTAVLJA SE LOZA SLAVNOG SRPSKOG JUNAKA: Radoje prvi na svetu oborio avion sa zemlje! Porodica Ljutovac dobila 2 bebe (FOTO)

Srbija -

Radoje Raka Ljutovac ušao je u srpsku istoriju kao veliki junak Prvog svetskog rata. On je ostvario veliki podvig - obaranje austrougarskog aviona marke Ferman, 30. septembra 1915. iz modifikovanog turskog topa zaplenjenog u Balkanskim ratovima. Tobdžija oštrog oka bio je iz trsteničkog sela Poljna, a podvig je ostvario na Metinom brdu, kod Kragujevca. To je prvi slučaj u svetskoj vojnoj istoriji da je sa zemlje oboren neki avion.

Radoje Ljutovac
foto: Arhiva

Avion je je pao u centar Kragujevca, u glavnu ulicu, baš ispred Štaba Vrhovne komande Srpske vojske. Istorijska dokumenta kažu da je on, čim je video šta je uradio, uzjahao konja i u galopu se sjurio u grad. Probio se kroz masu radoznalog naroda koji je gledao avion u plamenu, stao mirno i vojničkim pozdravom odao poslednju poštu neprijatelju, poginulom pilotu Fon Šeferu i njegovom pomoćniku Otu Kišu.

Šest dana kasnije, za svoj podvig, Ljutovac je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde sa zlatnim mačevima i unapređen u čin kaplara. Kasnije je prešao put preko Albanije, preživeo proboj Solunskog fronta i dobio još dva odlikovanja. Kada je skinuo uniformu, Radoje Ljutovac, prvi svetski protivavionac, otvorio je trgovinsku radnju u Trsteniku, i živeo skromno do kraja života. Umro je u 81. godini, 25. novembra 1968. Datum kada je on oborio austrougarski avion uzet je za slavu Protivavionske artiljerije Kraljevine Jugoslavije, a i danas se slavi kao Dan artiljerijsko - raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije.

1 / 4 Foto: Kurir/Ž.M.

U Poljni, na levoj obali Zapadne Morave, i danas žive potomci Radoja Rake Ljutovca. Posle dužeg iščekivanja i nadanja porodičnu kuću čuvene porodice usrećile su dve bebe, Uroš i Sara. Predsednica opštine Trstenik Milena Turk sa saradnicima posetila je potomke velikog heroja, čestitala bračnom paru prinove i podelila poklone.

"Procesom vantelesne oplodnje bračni par Ljutovac je rešio problem i dobio naslednike. Obišli smo ovu čuvenu porodicu i videli dve male lepe bebe za koje je i naša opština bogatija. Drago nam je da su se posle toliko vremena odlučili da se uključe u program i tako postanu roditelji i želimo im sve najbolje u životu. Lokalna samouprava će im, kao i drugim parovima koji se odluče za vantelesnu oplodnju, finansijski pomoći da bismo ovim postupkom rešavali problem nataliteta i zato pozivamo i ostale bračne parove koji nemaju dece da krenu ovim putem i ostvare svoj porodični cilj. Iz opštinskog budžeta izdvojili smo 300.000 dinara za program vantelesne oplodnje i za ova sredstva parovi mogu da konkurišu dva puta u toku jedne kalendarske godine", izjavila je čelnica lokalne samouprave Milena Turk.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track