01:16

EVO ZAŠTO KURTIJU ODGOVARA KRAH PREGOVORA U BRISELU! Milićević za Kurir TV: Americi ne odgovara da dođe do još jednog žarišta

KURIR TV

EVO ZAŠTO KURTIJU ODGOVARA KRAH PREGOVORA U BRISELU! Milićević za Kurir TV: Americi ne odgovara da dođe do još jednog žarišta

Politika -

Srbiji je jutros u Briselu na sastanku, koji je EU hitno sazvala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i takozvanim premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, ponuđeno ponižavajuće rešenje.

To je potvrdio i predsednik Vučić obraćajući se iz Brisela i naveo da nije postignut nikakav dogovor, iako je Srbija bila potpuno konstruktivna u pregovorima, dok albanska strana ništa nije prihvatila. Predsednik je istakao da su pred nama besane noći i mnogo teških dana.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Aleksandar Vučić je dodao da je nakon današnjeg sastanka svima u EU jasno ko je konstruktivan, ko želi dogovor, a ko ne, i da je Srbija insistirala da, kada se priča o budućnosti, moraju da se poštuju dogovori koji su već potpisani.

Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant, gostovao je u emisiji Usijanje na Kurir televiziji gde se dotakao takozvanog premijera Kosova Aljbina Kurtija.

- To vam je kao kad roditelji imaju razmaženo dete. Dete urla, pravi urnebes, lupa, a vi kažete da je hiperaktivno. Pa onda u periodu adolescencije postane socijalno problematično. U ovom slučaju su Zapadni saveznici, a taj nevaspitani adolescent je država Kosovo ili njihove institucije - rekao je Dobrosavljević.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Problem je u tome što su zapadni saveznici svojim tolerantnim pristupom koji nije podrazumevao ravnopravnost u biletelarnim odnosima prema Beogradu i Prištini, napravili jednu razmaženu državoliku tvorevinu. Dok su tu bili njihovi partneri poput (Ramuš) Haradinaja, (Hajrulah) Čekua i (Hašim) Tačija nešto je i moglo da se dogovara. Sada su odjedanput ustanovili da su ispustili svoje dete (Aljbin Kurti) i da ne znaju šta da rade. Sada dolazimo do samoosvešćenja roditelja odnosno Zapada da imaju razmaženo dete koje sada ugrožava mir i stabilnost onoga što oni smatraju svojom interesnom sferom - rekao je Dobrosavljević.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU i posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine Žozep Borelj, nakon osmočasovnih pregovora, izjavio je da očekuje da Kosovo odmah suspenduje naredne faze zamene registarskih tablica, a da Beograd ne izdaje nove tablice.

On je takođe izdao upozorenje i rekao da ima obaveštajne podatke o tome kako može doći do sukoba, što je potvrdio i predsednik Vučić.

Voditeljku Jelena Pejović je insteresovalo ko će sprečiti naplatu kazni od 150 evra, ukoliko to krene sutra ujutru od 8 časova.

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja, konstantnovao je da se Srbija nalazi u najtežoj situaciji posle 10 godina i potom otkrio da je najveće pitanje hoće li EU i Međunarodna zajednica reagovati sa sankcijama.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Suštinsko pitanje je hoće li EU i Međunarodna zajednica, konačno odreagovati sankcijama ili će i dalje ljuljati i tetošiti svoje dete. Mi znamo da velike sile retko menjaju svoju politiku. Mislim da SAD ipak insistiraju da se dođe do rešenja i da njima ne odgovara još jedno žarište posebno ne na Balkanu - rekao je Milićević.

Milićević je takođe tokom svog gostovanja naveo da Kurtiju odgovara krah dijaloga u Briselu, jer mu to daje vetar u .leđa za jednostrane akte.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track