00:44

SVET JE UŠAO U BALKANSKE DEVEDESETE! Cvetićanin upozorio: U februaru može doći do PERFEKTNE OLUJE! Evo šta to znači za Srbiju

KURIR TV

SVET JE UŠAO U BALKANSKE DEVEDESETE! Cvetićanin upozorio: U februaru može doći do PERFEKTNE OLUJE! Evo šta to znači za Srbiju

Politika -

Srbiji od sutra neće stizati ruska nafta naftovodom JANAF. To je posledica petog paketa sankcija koji je Evropska unija najavila u maju, a koji se odnosi na uvoz ruske nafte kompanijama koje ovu vrstu sirovine prerađuju u svojim rafinerijama.

Iako je Srbija jedna od malobrojnih zemalja koja Ruskoj Federaciji nije uvela sankcije zbog rata u Ukrajini, problema u snabdevanju neće biti.

Iz Naftne industrije Srbije NIS ističu da je prioritet ove naftne kompanije očuvanje stabilnosti naftnih derivata na domaćem tržištu.

Tržište je bez obzira na sve prepreke EU uredno snabdeveno svim vrstama goriva. Srbija ni do sada nije zavisila od uvoza ruske nafte, osim kada je njena cena na berzi bila povoljnija.

Cene nafte porasle su za oko 0,6 odsto, na više od 86 dolara po barelu pošto su se veliki proizvođači složili da nastave da smanjuju proizvodnju, a grupa G7 i njeni saveznici pristali da ograniče cenu ruskog energenta na 60 dolara po barelu kako bi povećala pritisak na Rusiju.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Gosti “Usijanja” bili su Mahmut Bušatlija, naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, i Neven Cvetićanin, predsednik Foruma za strateške studije.

Cvetićanin se najpre osvrnuo na to šta Srbiju čeka u narednom periodu povodom ovog alarmantnog povećanja cena nafte.

- Dva meseca smo sigurni. Februar može biti, ne daj Bože, taj problematičan mesec za Srbiju. Svi sada prate vremensku prognozu. Nije više samo bitno ko napreduje na ratištu. Ako taj februar bude prehladan može doći do "perfektne oluje". Može doći do nje ako bude februar prehladan i ako ne bude dovoljno energenata i struje - rekao je Cvetićanin.

Usijanje
foto: Kurir televizija

On je potom naveo i da je svet ušao u balkanske devedesete godine i da će biti velika polemika oko toga ko će doći do kanistera sa naftom da bi imao za svoju državu.

Bušatlija se dotakao samih najava američkih analitičara da će barel već u januaru poskupeti za preko 120 evra.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Zašto oni misle da će poskupeti? Iz jednog prostog razloga, ovaj proces sankcija tera Rusiju da makar prividno smanji proizvodnju jer ona ne može određenu količinu da izveze u Evropu. Dakle, oni imaju dugoročne ugovore sa Japanom, Južnom Korejom, Kinom i Indijom. Ako oni zadrže te dugoročne ugovore i polako i nevidljivo puštaju naftu preko određenih kanala Bliskog istoka, njena cena će skakati - rekao je Bušatlija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track