OŠTAR SUKOB ANALITČARA U STUDIJU! Obradović: Ukrajinci su izveli uspešne napad; Antić: Nije tačno, letelice su im oborene!
Foto: Kurir Televizija

puls srbije

OŠTAR SUKOB ANALITČARA U STUDIJU! Obradović: Ukrajinci su izveli uspešne napad; Antić: Nije tačno, letelice su im oborene!

Politika -

Grad Bahmut je poprište najžešćih sukoba Ukrajinaca i Rusa u ratu u kojem je od početka, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, poginulo više od 17.000 hiljada civila.

U međuvremenu, potpuno neočekivano, Ukrajinci su bespilotnim letilicama napali aerodrome duboko na ruskoj teritoriji gde je bazirana strategijska avijacija.

SAD ne opremaju, niti ohrabruju Ukrajinu da izvodi napade preko svojih granica, objavio je Stejt department nakon što je Ukrajina napadima na ruske vazdušne baze pokazala da je sposobna da izvodi akcije stotinama kilometara u dubini ruske teritorije.

Ovim povodom u emisiji Puls Srbije govorili su Nikola Antić, stručnjak za globalnu bezbednost i Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

- Ne događa se ništa novo, jedino što je novina jeste da su ukrajinske snage počele da deluju po dubini ruske teritorije. Mislim pre svega na aerodrom Engels koji je pogođen 635 kilometara od najistočnije tačke u harkovskoj oblasti. Rusi su rekli da je to bila letelica sovjetske proizvodnje. U pitanju je letelica Striž, namenjena za izviđanje, na koju su Ukrajinci stavili 750 kg eksplozivnog materijala - rekao je Antić.

Nikola Antić
Nikola Antićfoto: Kurir Televizija

Dodao je da su vojni aerodromi u Rusiji legitimne vojne mete.

Obradović je mišljenja da će gađanje aerodroma u Rusiji povećati nezadovoljstvo građana Rusije Putinovom vlašću.

- Ja posmatram ove uspešne napade kao raskidanje ugovora između Putina i ruskog naroda. On im je obećao bezbednost i sigurnost. Rat je, međutim, krenuo da zalazi unutar Rusije pod jedan mobilizacijom, pod dva sankcijama, i pod tri ovim udarima.

Darko Obradović
Darko Obradovićfoto: Kurir Televizija

Za novi vojni budžet Rusije izdvajeno je čak 32 posto ukupnog budžeta. Sada se neki Rus može zapitati, a zašto ja sad moram da idem u rat kada sam toliko novca izdvojio za armiju - smatra Obradović.

Antić je osporio Obradovićevu tvrdnju da su napadi na ruske aerodrome uspešni, jer je bespilotna letelica Striž, kako kaže, oborena iznad ruskog aerodroma.

- Ti si rekao da je ovo uspešan napad. Napad je uspešan onda kada se pogodi predviđeni cilj, a ovaj Striž je oboren iznad aerodroma, pa su od posledica njegovog pada oštećeni neki avioni. To ne može biti uspešan napad - rekao je Antić.

Puls
foto: Kurir Televizija

Obradović je odgovorio da sama činjenica što je neka letelica prešla 630 kilometara na ruskoj teritoriji ukazuje na neuspeh Rusije.

- To da ukrajinska letelica preleti 630 kilometara iznad Rusije i da bude oborena tek nadomak cilja, to je nešto za šta su svi verovali da je naučna fantastika, a ispostavilo se da je moguće - tvrdi Obradović.

01:28

DEBATA O UKRAJINI PREŠLA U SVAĐU! Obradović: Ukrajinci su izveli uspešne napade Antić: Nije tačno, letilice su im oborene!

- Naravno da je moguće - rekao je Antić - jer ta letelica leti na 50 metara visine i radari je ne mogu uočiti. Niko ne može sasvim da pokrije svoju teritoriju. To ne može ni NATO.

Sagovornici su se u daljem toku razgovora u kontekstu analize aktuelnog sukoba u Ukrajini dotakli i pobede Porošenka u Ukrajini 2013, što je izazvalo oštro suprotstvaljanje u stavovima.

Puls
foto: Kurir Televizija

Najpre je Obradović konstatovao da je pobeda Porošenka rezultat želje naroda Ukrajine da sam odlučuje o tome da li želi da se Ukrajina pridruži Evropskoj Uniji ili ne.

Obradović: Cela suština događaja iz 2013. u Ukrajini je jako prosta. Ukrajinski narod je jasno rekao: "Ne može meni niko da određuje da li ću ja da idem u EU ili ne!"

Anrtić: Misliš "Da organizujem puč i državni udar?"

Obradović: Nije to bio nikakav državni udar. Porošenko je dobio izbore, a izdajnici su krenuli da beže iz zemlje.

Antić: Isto je Porošenko dobio izbore kao što se desilo kod nas 5. oktobra.

Obradović: Šta? Je li Milošević dobio izbore?

Antić: A zašto je zapaljena Skupština?

Obradović: On je izgubio rat, hteo je po cenu krvi građana Srbije da zadrži vlast.

Antić: Kako to možeš da tvrdiš, Darko?

Obradović: Da nije bilo 5. oktobra Milošević bi još vladao.

Antić: Otkud ti znaš da bi još vladao.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja