8. DAN DRAME NA KiM: Srbi blokirali i ulaz u Mali Zvečan, humanitarna žurka na barikadama, Pantić ostaje u pritvoru
Foto: Privatna Arhiva, Kurir

srbi ne odustaju

8. DAN DRAME NA KiM: Srbi blokirali i ulaz u Mali Zvečan, humanitarna žurka na barikadama, Pantić ostaje u pritvoru

Politika -

Srbi, koji na severu Kosova i Metohije protestuju zbog hapšenja svojih sunarodnika, i dalje su na barikadama. Protesti su ušli u osmi dan.

Prema poslednjim informacijama, Slađanu Trajkoviću određen je pritvor do mesec dana.

Direkcija policije u Prištini negirala je da je juče u Kosovskoj Mitrovici uhapsila bivšeg policajca Zorana Mihailovića.

1 / 22 Foto: Printscreen/Kosovo-online

22.34 - Humanitarna žurka na barikadama

Studentski parlament Univerziteta u Prištini ponovo učestvuje u akciji Studentske konferencije univerziteta u Srbiji u cilju prikupljanja sredstava za paketiće za mališane širom KiM i tim povodom organizovaće u ponedeljak humanitarnu žurku na barikadama u Rudaru.

- SPUP organizuje humanitarnu žurku uz pomoć "Rinato Benda" koja će se održati na barikadama u Rudaru u cilju prikupljanja sredstava za paketiće koji će obradovati mališane širom Кosmeta. U nenormalnim uslovima učinimo normalne stvari za budućnost dečice na Кosmetu - poručuju iz SPUP.

Humanitarna svirka trajaće od 19 do 22 sati.

20.35 - Nova barikada na severu KiM

Takozvana kosovska policija saopštila je da je tokom prethodne noći na severu KiM postavljana još jedna barikada i to iz pravca Brđana ka Zvečanu.

Nova barikada postavljena je na ulazu u Mali Zvečan iz pravca severnog dela Mitrovice te je sada u naselje moguće ući samo iz pravca Zvečana.

Osmi je dan barikada na severu KiM koje su postavljene prošle subote zbog hapšenja nekadašnjeg policajca Dejana Pantića. Barikade se nalaze u opštinama Leposavić, Zubin Potok i Zvečan na više lokacija te je nemoguće saobraćati magistralnim putevima.

18.08 - Lekari protestuju na barikadama

Na barikadama se nalaze svi, studenti i profesori, domaćice i akademski građani, kao i doktori koji bitku za život vode na svom poslu i ovde, sa svojim sunarodnicima.

Profesor, doktor Zlatan Elek, koji je u operacionoj sali uklonio nebrojane barikada, ovih dana svaki svoj slobodan trenutak provodi sa svojim sugrađanima, koji na miran način iskazuju protest zbog toga što Priština nad našim narodom vrši neviđeni teror.

Barikade, Zlatan Elek
foto: Privatna Arhiva

- Primorani smo da budemo ovde, ovo je naša reakcija na svakodnevne, neprimerene akcije vlasti u Prištini protiv našeg naroda - naglašava doktor Elek.

17.42 - Supruga videla uhapšenog Slađana Trajkovića

Supruga uhapšenog Slađana Trajkovića, Suzana, istakla je da njen suprug nije uzimao hranu već treći dan i da su mu od lekova dali samo lek za šećer i da mu se inficirala rana na glavi.

- Psihički je jak, ali fizički vidi se da je bled. Već tri dana odbija hranu. Nije ništa jeo. Od tableta koje smo mu slali dali su mu samo lek za šećer. Rana na glavi mu se inficirala. Mi znamo da je on nevin, ovde smo od 1999. godine, u Bošnjačkoj mahali, u mešanoj sredini. Imamo poštovanje svih komšija, i Srba i Albanaca - rekla je Suzana koja je danas nakratko videla supruga.

16.30 - Na barikadama i najmlađi

Srbi već 8. dana na barikadama širom severa KiM brane svoje pravo na opstanak na svojim vekovnim ognjištima.

1 / 2 Foto: Privatna Arhiva

Na barikadama se dežura 24 sata, okupljeni se menjaju na svakih nekoliko sati, a fotoreporter Kurira zabeležio je danas u mestu Rudare jednu zaista divnu scenu.

Jedan dečak krenuo je sa svojim ocem na barikade kako bi podržao okupljene sugrađane i dao svoj doprinos u borbi za opstanak Srba na KiM.

16.05 - Pantić ostaje u pritvoru

Apelacioni sud u Prištini odbio je žalbu protiv određivanja pritvora Dejanu Pantiću, Jarinje, a njegova odbrana najavljuje da će se sada obratiti takozvanom vrhovnom sudu.

U timu odbrane Pantića od juče su i advokati Ljubomir Pantović i Nebojša Vlajić, a Pantović kaže za Kosovo onlajn da je pre sat vremena od advokata Srđana Mitrovića obavešten da je Apelacioni sud u Prištini odbio njegovu žalbu protiv određivanja pritvora za Dejana Pantića.

Dodaje da je posebno alarmantno stanje u kom se nalazi uhapšeni Pantić.

- Čovek je pritvoren, nije u centru za pritvor odnosno u instituciji gde bi trebalo da bude pritvoren, već je negde gde niko od nas ne zna gde je. On čak nije dobio pravo da se javi porodici na jedan minut da kaže:"Živ sam i zdrav i ne sekirajte se". Ja sam zahtevao od sudije koji mu je odredio pritvor da izda nalog da se Dejanu Pantiću omogući razgovor sa članovima porodice koji već osam dana nemaju informacije gde se nalazi, ni u kakvom je stanju, a svaki pritvorenik ima pravo da kontaktira sa porodicom i sa svojim advokatima. To je nešto najosnovnije, ali Dejan Pantić ta prava nema - zaključio je Pantović.

15.04 - Srpska lista: Svečla, nisi dobrodošao na sever, srpski narod te neće

Srpska lista saopštila je da je dolazak takozvanog ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželala Svečle na administrativni prelaz Brnjak "još jedna provokacija Aljbina Кurtija i njegovih poslušnika" sa ciljem eskalacije situacije na terenu.

- Dželal Svečla dobro zna da nije dobro došao u srpske opštine na severu Кosova i Metohije, niti ima šta da traži u našim krajevima. Naglašavamo da je srpski narod opredeljen za mir na ovim prostorima, a Svečline izjave kako je spreman da nastavi sa upotrebom nasilja i da silom ukloni barikade idu u prilog daljem zaoštravanju situacije. U to ime želimo još jednom da naglasimo da smo opredeljeni za mir i učinićemo sve da sačuvamo mir i naš narod od nasrtaja iz Prištine, ali ako Кurtijeve jedinice pokušaju nasiljem da uklanjaju barikade dobiće odgovor srpskog naroda kakav zaslužuju - saopštila je Srpska lista.

14.52 - Euleks: Pratimo slučaj D. P., dobili zahtev da omogućimo njegov transfer

Iz misije Euleksa u Prištini saopšteno je da prate slučaj uhapšenog D.P. kao i da su od vlasti u Prištini dobili zahtev da omoguće njegov transfer.

Ovako su iz Euleksa odgovorili na pitanje Tanjuga da li mogu da pruže informacije o tome gde se nalazi bivši policajac Dejan Pantić koji je uhapšen pre nekoliko dana, kao i da li su od kosovskih vlasti dobili zahtev u vezi njegovog transfera.

Kako je rečeno, misija Euleks je u kontatku sa kosovskom policijom, Kancelarijom kosovskog specijalnog tužilaštva, specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini, kao i advokatom D.P., prenosi RTS pisanje Tanjuga.

Kako su naveli iz ove misije, Euleks u skladu sa svojim mandatom prati slučaj kako bi procenili kako kosovske vlasti sa njim postupaju.

Njemu je Osnovni sud u Prištini 8. decembra odredio jednomesečni pritvor, ali kosovske institucije nisu objavile gde se on nalazi, niti je porodica mogla da stupi sa njim u kontakt.

14.29 - Slađanu Trajkoviću određen pritvor do mesec dana

Bivšem policajcu u policiji tzv. Kosova Slađanu Trajkoviću koji je uhapšen u četvrtak na severu Kosova i Metohije određen je pritvor do 30 dana.

"Mesec dana pritvora Slađanu Trajkoviću odredio je sud u Prištini na zahtev tužilaštva", rekao advokat Dejan Vasić, piše RTS.

Supruga uhapšenog policajca Slađana Trajkovića, Suzana rekla je ranije za RTS da su joj u južnom delu Mitrovice rekli da je njen muž uhapšen, prebačen u Prištinu i da je optužen za ratni zločin.

Ovo je jedan u nizu hapšenja na severu KiM u poslednjih nekoliko dana.

14.02 - Predsednik Vučić: Nećemo nikome dati Srbiju na tacni

Predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić poručio je Prištini i svima drugima da im država Srbija neće biti data na tacni, onako kako bi oni to voleli, kao i da Srbija pripada svom narodu. "Moramo da sačuvamo državu, uspećemo i u privlačenju investicija i u povećanju BDP-a i plata i penzija, i u povećanju životnog strandarda, ali moramo da sačuvamo našu državu", poručio je Vučić na kongresu SPS-a, prenosi RTS.

Kaže da je prethodnih dana moglo da se vidi puno nelogočnosti po pitanju dešavanja na KiM. Istakao je da hapse i maltretiraju Srbe i još kažu kako rade na deesklaciji. "Nećemo vam dati državu Srbiju ni za šta na svetu, ne sanjajte to nikada je nećete dobiti, država Srbija pripada njenim građanima i ovom narodu", poručio je Vučić.

13.17 - Dačić: Za sada bez odgovora Kfora Beogradu, Kurti najveća smetnja dijalogu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da teško može da se razgovara o "trajnom rešenju KiM dok se hapse Srbi i dok svakodnevno moraju da se prevazilaze različiti problemi".

Dačić je danas, uoči 11. Kongresa SPS u Beogradu, na pitanje da li je Beograd dobio odgovor od Kfora u vezi sa vraćanjem srpkih snaga na KiM kazao da "do ovog trenutka nije upoznat da smo dobili odgovor".

Ocenio je da se nalazimo u jednom virtuelnom procesu koji je prožet raznim nepromišljenim aktima "Aljbina Kurtija, koji je, kako kaže, očigledno najveća smetnja dijalogu".

"Vi ne možete da vodite ozbiljan dijalog o nekim velikim, važnim pitanjima jer se svakog dana i svake nedelje bavite deeskalacijom i prevazilaženjem različitih problema. Dok su ljudi na barikadama, dok se hapse Srbi, teško možete da razgovarate o trajnom rešenju problema KiM", rekao je Dačić za Tanjug, prenosi Kosovo online.

On je istakao da je u ovom trenutku početno pitanje deeskalacija problema da bi mogli da se okrenemo dijalogu.

"Mi smo spremni za dijalog, imamo crvene linije, principe, daćemo punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću kao stranka i koalicija u odbrani naših državnih interesa", rekao je Dačić.

12.20 - Zvaničnici u Briselu: Članice EU za hitno smirivanje situacije na Kosovu i nastavak dijaloga

Članice Evropske unije (EU) podržavaju izveštaj visokog evropskog predstavnika Žozepa Borela i stav da se hitno obustavi napetost na severu Kosova, uz neodložni nastavak dijaloga Beograd-Priština na temelju "predloga EU za zaokruženo rešenje odnosa dve strane kojim se ne predviđaju rokovi".

Kako su agenciji Beta preneli diplomatski zvaničnici u Briselu, EU, njene članice i posrednici u dijalogu, kao i američki partneri smatraju da se mora učiniti prodor ka rešenju za spornu situaciju oko Kosova zato što više nema vremena i zbog "prelivanja upliva ukrajinskog rata i na Balkan, gde Rusija vidljivo deluje".

Šefovi država ili vlada EU su na zasedanju u Briselu primili na znanje rezultate najnovijeg razgovora specijalnog izaslanika Unije Miroslava Lajčaka s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Beograd i Priština, kako je rečeno, moraju imati na umu da bi novo zaoštravanje i nasilje zakočilo dijalog i krivce dovelo do toga da budu isključeni iz procesa pridruživanja EU.

Na zasedanju lidera EU nije bilo rasprave o Kosovu jer to nije bilo ni predviđeno pa nema ni stava o tome u zaključcima samita Unije, ali je "snažno osećanje u EU da se hitno mora preduprediti zaoštravanje, smiriti napetost i nastaviti nesmanjeno posredovanje Borela i Lajčaka", rekli su evropski izvori.

Kontakti su mogući i pre Božićnih i Novogodišnjih praznika, ali zasad je teško zamislivo da bi se neki susret Vučića i Kurtija u sklopu dijaloga mogao možda upriličiti pre druge polovine januara, "izuzev da to zahteva nova opasna situacija", predočili su evropski diplomatski zvaničnici u Briselu, piše Beta.

Trenutno je situacija na severu Kosova relativno mirna i "verujemo da su Vučić i Kurti izgleda shvatili da nikako za njih neće biti dobro ako bi došlo do novog zaoštravanja", rečeno je.

Borel je, dolazeći na samit EU, rekao da će na osnovu rezultata posete Lajčaka Prištini i Beogradu podneti izveštaj liderima Unije i predočio da je apsolutno nužno da se "problemi prevaziđu, barikade uklone i sedne za sto i pregovara o predlogu EU za postizanje koherentnog i trajnog rešenja zategnutosti između Prištine i Beograda".

9.55 - Supruga uhapšenog policajca Trajkovića: Plašimo se odluke suda

Supruga uhapšenog bivšeg pripadnika kosovske policije Slađana Trajkovića, Suzana izjavila je jutros da njen suprug u 10 časova izlazi pred sudiju i ističe da se cela porodica plaši konačne odluke. "Plašimo se konačne odluke jer svi znamo kakav će biti ishod. Kadija te tuži, kadija ti sudi", rekla je Trajkovićeva za Tanjug, prenosi RTS. Dodala je da nema novih informacija o suprugu, te da je od njegovog advokata saznala da se osećao loše i da su mu juče uručeni lekovi. Trajkovićeva je navela da joj je policajac koji radi u policijskoj stanici u južnom delu Mitrovice, kada je išla da se raspita, rekao da se njen suprug nalazi u Prištini i da će mu se suditi za ratne zločine.

Podseća da je njen suprug od 2013. godine radio u policiji i da je prošao bezbednosne provere. "Ja sam burno reagovala, kakvi ratni zločini?! On je bio pripadnik kosovske policije od 2013. i rađene su provere. Sada kada su skinuli unforme, sada su svi ratni zločinci", prokomentarisala je Trajkovićeva i istakla da Srbi trpe teror premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. "Nema pravde za Srbe na Kosovu, apelovala sam na međunarodnu zajednicu. Ovde se ne poštuju ljudska prava pogotovo prava Srba", zaključila je Trajkovićeva. Trajkovićeva je juče rekla da je njenom suprugu određen pritvor od 48 sati i da je on dijabetičar, a da kod sebe nema potrebne lekove.

8.50 - Mirno na barikadama, nastava možda od ponedeljka

Uprkos lošem vremenu, kiši i povremenom snegu, građani su i prethodnu noć proveli na barikadama.

Barikade su postavljenje u Rudaru, Srbovcu, Slatini i Lešku, na magistralnom putu Priština - Raška. Iz pravca koji od Južne Mitrovice vodi ka Ribariću postavljena je barikada u Varagama.

Za učenike osnovnih škola neposredna nastava počeće verovatno od ponedeljka, a za učenike srednjih škola onlajn nastava.

Podsetimo, tzv. kosovska policija je potvrdila da je u četvrtak u Kosovskoj Mitrovici uhapsila Slađana Trajkovića, bivšeg policajca, koji je napustio službu kada su Srbi sa severa KiM napustili privremene prištinske institucije.

Pre njega je uhapšen Dejan Pantić, takođe bivši pripadnik tzv. kosovske policije.

KFOR je potvrdio da je primio zahtev Vlade Srbije za povratak do 1.000 pripadnika srpskih snaga na KiM i na Tviteru objavio da pažljivo prati situaciju na severu Kosova i Metohije.

"Kfor ima sposobnost i osoblje da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, u skladu sa mandatom na osnovu Rezolucije 1244 SB UN iz 1999. godine. Od oktobra pojačavamo naše prisustvo, uključujući dodatne trupe i patrole na severu Kosova ove nedelje", naveo je Kfor na Tviteru.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track