PREDSEDNIK VUČIĆ: Ako sam ja Putin, koju je to stranu zemlju Srbija napala?
Foto: screenshot Pink tv

obraćanje posle posete hilandaru

PREDSEDNIK VUČIĆ: Ako sam ja Putin, koju je to stranu zemlju Srbija napala?

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da razume zašto Aljbin Kurti pokušava sebe da predstavi kao Volodimira Zelenskog, a njega kao Vladimira Putina, jer, kako je istakao, ima mnogo plaćenih u svetu koji žele da prihvate takvu vrstu komparacije.

"Ima mnogo onih kojima to odgovara, samo je problem što ne mogu da objasne jednu stvar - na čiju to stranu teritoriju je sprska noga kročila i koju smo stranu zemlju napali. A, sa Kurtijem je malo drugačije i sa onima koji ga podržavaju", ukazao je predsednik Vučić.

Sva poređenja su, kaže, besmislena, jer Srbija nije napala ni Nemačku, ni Ameriku, ni Britaniju, ali oni Srbiju jesu 1999. godine.

"A, pravo da vam kažem, i ne interesuje me sa kim me porede i kako. Imamo svoju politiku, srpsku, koja nije ni ruska, ni nemačka, engleska, ni američka, a ponajmanje albanska i vodićemo svoju politiku i računa o svojoj zemlji“, rekao je Vučić.

Na kritike koje dolaze iz Nemačke, Vučić je ukazao da je Nemačka ključni partner Srbije, najvaćniji, zbog čega moramo da vodimo računa o svakoj reči, ne potcenjujući to što oni govore.

"Trudićemo se da razgovaramo sa Nemcima, da objašnjavamo svoju poziciju, jer oni se uvek, za razliku od jedne druge zemlje, a nije SAD, pozivaju na medjunarodno pravo, osim u slučaju Srbije. Jedina rezolucija na koju se ne pozivaju je – 1244, zato što im je tu politka drugačija. Naše je da pokušamo da im objasnimo našu poziciju. Da li će nas čuti ili ne, videćemo ali ekonomski bez Nemačke, teško...", rekao je Vučić.

Dodao je da to nikako ne znači da ćemo bilo kojem od njihovih novinara ili političara da dozvolimo da nas ponižava.

"Zato sam tako odgovorio (na konstataciju o pripitomljavanju). Ako je cilj da nas pripitomite i da mora da bude kako vi kažete, a da ne želite partneski da sarađujete – žao mi je", rekao je Vučić.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track