PROKUPČANI NE PAMTE DA JE OVO IKAD BILO: U crkvi kažu čudo, ikona Svetog Prokopija mirotoči na drugi dan Božića! Pogledajte snimak
Foto: Kurir/B.R.

zaštitnik grada

PROKUPČANI NE PAMTE DA JE OVO IKAD BILO: U crkvi kažu čudo, ikona Svetog Prokopija mirotoči na drugi dan Božića! Pogledajte snimak

Srbija -

Ikona Svetog Prokopija nalazi se na ulazu u njegovu grobnicu

PROKUPLJE - U prokupačkoj crkvi Svetog Prokopija tokom jutrošnje službe mirotočila je ikona Svetog Prokopija koja se nalazi na ulazu u njegovu grobnicu.

Sveštenstvo nam je potvrdilo da se to zaista dogodilo, a sve je zabeleženo i kamerom.

grobnica Svetog Prokopija
foto: Kurir/B.R.

- Ova ikona se nalazi na samom ulazu u grobnicu, gde su pohranjene mošti Svetog Prokopija. Ne zna se koliko dugo je na ovom mestu i prvi put da neko vidi da mirotoči. To je čudo - potvrđeno nam je u prokupačkoj crkvi.

crkva Svetog Prokopija
foto: Kurir/B.R.

Ova crkva je sagrađena u 10. veku i smatra se,posle Petrove crkave najstarijom crkvom u Srbiji. U njoj se nalaze mošti Svetog Prokopija, koji su tu od 14.veka i deo moštiju Svetog Đorđa. U porti crkve otrkiveni su ostaci starog rimskog grada Hameum.

00:19

Snimak grobnice Svetog Prokopija gde je i ikona koja mirotočila jutros

Sveti Prokopije je zaštitnik grada Prokuplja i po ovom svecu je grad i dobio ime. Prvi put se to ime pominje u Povelji kneginje Milice iz 1395. godine.

Kurir.rs/B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track