VUČIĆ: DA BISMO ODBRANILI I SAČUVALI I ZEMLJU I NAROD - MORAMO BITI UJEDINJENI! Analitičari: Trenutak da nacija bude jedinstvena!
Foto: Beta Amir Hamzagic

Srbija će pobediti

VUČIĆ: DA BISMO ODBRANILI I SAČUVALI I ZEMLJU I NAROD - MORAMO BITI UJEDINJENI! Analitičari: Trenutak da nacija bude jedinstvena!

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić u ponedeljak će prisustvovati sednici Vlade Srbije na kojoj će se razgovarati o tome šta nas u narednom periodu očekuje kada je pitanju Kosovo i Metohija. Nakon toga, on će se u poslepodnevnim časovima obratiti građanima i izneti sve sa čim se naša država suočava.

Težak sastanak s petorkom Vučić je pozvan na sednicu vlade nakon što je u petak imao sastanak s "velikom petorkom" međunarodnih predstavnika, što je, kako je rekao, bio jedan od najtežih dana za Srbiju. Na pomenutom sastanku bili su specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost Nemačke Jens Pletner, izaslanik predsednika Francuske Emanuel Bone i savetnik za spoljnu politiku i bezbednost premijera Italije Frančesko Talo, a predsednik je posle tog razgovora rekao da su ga suočili s posledicama i izazovima za Srbiju ukoliko se ne bismo saglasili s predloženim planom za Kosovo.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić juče je, u sumiranju prethodne nedelje na Instagramu, naveo da pred nama nisu laki dani, a ni izbori, te da zato moramo biti ujedinjeni. Naglasio je da će Srbija pobediti.

- Ponosan sam što se glas Srbije čuo jasno i racionalno u svetskoj areni, na Samitu u Davosu. Važno je što smo precizno i argumentovano izneli svoju politiku, a možda još važnije, što smo Srbiju promovisali kao investicionu destinaciju, što je od izuzetnog značaja za našu ekonomiju i boljitak svih građana. Sa međunarodnim predstavnicima sam nastavio tešku, ali neophodnu i otvorenu diskusiju u cilju rešavanja gorućeg pitanja za našu državu, a to su život i opstanak našeg naroda na KiM. Pred nama nisu laki dani, a ni izbori. Da bismo odbranili i sačuvali i zemlju i narod, moramo biti jedinstveni i ujedinjeni. Dao sam sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju i to ću nastaviti da činim, jer predaja nikada nije bila opcija. Srbija će pobediti - napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Ništa nećemo kriti I premijerka Ana Brnabić kaže da su pred Srbijom teški dani, dodajući da se od naroda ne krije ništa, kao i da će građani na kraju odlučiti o svemu. Kako je kazala, "vremena od Drugog svetskog rata do sada nisu bila teža", a pritisci su sve veći.

Ana Brnabić
foto: M.K./ATAImages

- Najvažnije je da kažem da nikada ništa nećemo kriti. Politika predsednika Vučića je takva da potpuno otvoreno i transparentno razgovaramo s našim narodom i kažemo kakva je situacija i šta je na stolu. Vučić je uvek bio u potpunosti otvoren i sam je rekao da će razgovarati s vladom, svim strankama, i da će o svemu obavestiti kako političke predstavnike tako i narod. Ništa se ne krije i ništa se neće odlučiti bez naših građana - kazala je Brnabićeva za Pink.

Premijerka je rekla i da je predsednik Srbije još direktniji kada stranim ambasadorima govori o tome kako neke stvari nisu fer i korektne prema našoj državi.

- Vodimo politiku koja ima jasan cilj, a to je očuvanje svojih državnih i nacionalnih interesa. Takođe, da štitimo svoju želju, da sami donosimo odluke o našoj unutrašnjoj i spoljnoj politici, da ona nije nametnuta sa strane, od strane ambasadora ili bilo kojih velikih sila. Mnogo smo uradili da se Srbija podigne poslednjih godina, mi taj položaj ne smemo da ugrozimo, ali sa druge strane, ne smemo ugroziti naše nacionalne interese - kazala je ona.

Izazovi Novinar Boško Jakšić kaže za Kurir da mu prema ovome što smo do sada čuli deluje da "smo na pragu izuzetno važne odluke".

- Rešenje pitanja Kosova je rešenje od kapitalnog značaja za ovu zemlju, to je pre svega državotvorno pitanje. Dve decenije je maltene sva unutrašnja pitanja određivalo Kosovo i bilo je na svakodnevnoj agendi. Smatram da predsednik Vučić zaslužuje apsolutnu podršku i da je ovo trenutak kada, kao cela nacija, moramo da budemo apsolutno jedinstveni. Da, verujem da neke tačke sporazuma neće biti lake po nas, da predstoje izazovi, ali, sa druge strane, verujem i da su u našu korist činjeni ustupci - kaže Jakšić.

Ivica Dačić, šef diplomatije i lider SPS: Napadajući Vučića, rade u korist neprijatelja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da svi napadi na predsednika Vučića u danima kada Srbija treba da bude jedinstvena samo "nanose štetu državi u korist neprijatelja".

Ivica Dačić
foto: Kurir televizija

- Ovo je vreme kada sve stranke i političari treba da pokažu odgovornost i puno jedinstvo. Vučić je, kao i uvek, pokazao svu veličinu i snagu, iskazujući čvrstu nameru da Srbija ostane privržena dijalogu, kako ne bi bila unapred osuđena i napadnuta da odbija da učestvuje u traženju političkog rešenja za kosovsku krizu, istovremeno izražavajući čvrsto opredeljenje da zaštiti naše nacionalne i državne interese. Srbija je jaka samo onoliko koliko je jedinstvena. Zato ćemo SPS i ja lično biti čvrst stub narodnog i državnog jedinstva - kazao je Dačić i još jednom izrazio punu podršku Vučiću "u danima kada se odlučuje o vitalnim interesima države i naroda".

REKACIJE Čedomir Jovanović, predsednik LDP: Poslednja prilika da se stavi tačka - Francusko-nemački predlog o Kosovu koji je zvanično ponuđen Srbiji poslednja je prilika da se, posle decenija lutanja, konačno stavi tačka na kosovski problem. Vreme koje smo potrošili sami sebi na odbijanja dosadašnjih predloga učinilo je ovo društvo najnesrećnijim u Evropi, pa smo tako danas udavljeni u nacionalizmu, koji je razorio i nas i sve oko nas. Svako buduće rešenje će biti nepovoljnije po Srbiju, a posebno u periodu kad će Evropa biti zaokupljena svojim problemima, bez mnogo želje da se bavi Balkanom i našom nesrećom.

Radoslav Marjanović, SNS: Opozicija juri jeftine poene - Naša Srbija je izložena najžešćim pritiscima kada je reč o KiM, svedoci smo kako nesposobna, licemerna i koristoljubiva opozicija, podjednako sa leve i sa desne strane, pokušava da ostvari jeftine političke poene ne vodeći računa o Srbiji i njenim interesima. Nasuprot njima stoji jasna državotvorna politika predsednika Vučića.

Dragan Đilas, predsednik SSP: Podržaćemo predlog ako nema priznanja nezavisnosti - Spremni smo da glasamo za francusko-nemački predlog ako on pruža evropsku budućnost Srbiji, a ne uključuje priznanje Kosova i omogućava dalju normalizaciju odnosa. Meni bi zaista bio zločin da neko prizna nezavisnost Kosova, ali bio bi i zločin da neko našoj deci i Srbiji uskrati evropsku budućnost.

Vuk Drašković, lider SPO: Predlog mora biti prihvaćen - Šolc-Makronov plan mora biti prihvaćen. Svaki drugi plan bio bi nepovoljan po Srbiju i Srbe na Kosovu. Setimo se tragičnih iskustava i posledica zbog svih planova koje nismo prihvatili u ratnom raspadu Jugoslavije.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja