NARODNE PATROLE - JEDNA OD NAJOPSKURNIJIH POJAVA! Knežević bio u centru Vagnera, agresivno veliča politiku Rusije
Foto: EPA ANDREJ CUKIC, BETAPHOTO MILOS MISKOV

Opasno delovanje

NARODNE PATROLE - JEDNA OD NAJOPSKURNIJIH POJAVA! Knežević bio u centru Vagnera, agresivno veliča politiku Rusije

Politika -

Otkad je počeo rat u Ukrajini, u Srbiji su se probudile desničarske i ultradesničarske snage, koje su postale još glasnije i agresivnije u nametanju svoje politike. Posebno su bučni u širenju ruske ratne propagande, pri čemu manipulišu sentimentom Srba prema Rusima i, svesno ili ne, nanose veliku štetu Srbiji, koja u gotovo nemogućim uslovima održava izbalansiranu spoljnu politiku. Stranke i pokreti koji su gotovo podjednako zaodenuti u srpske i ruske barjake danas sede i u parlamentu Srbije, a neki su prilično eksponirani iako su daleko od parlamentarnog statusa. Posle Mlađana Đorđevića, Vojislava Šešelja, Miše Vacića, Milice Đurđević Stamenkovski, Miloša Jovanovića i Boška Obradovića, u ovom delu podsećamo na opasne rusofilske stavove i javne nastupe Narodnih patrola, čiji je lider Damnjan Knežević.

Simpatije za paravojsku

Jedna od najopskurnijih pojava u političkom i društvenom aktivizmu u Srbiji svakako je grupacija Narodne patrole. Nastala početkom 2020. godine, ova neregistrovana ekstremno desničarska grupa uznemiravala je javnost agresivnim akcijama najpre uperenih protiv migranata, a sada su se na njihovoj meti našli protivnici Putinove ofanzive na Ukrajinu. Grupa oko Damnjana Kneževića, koji se vodi kao njen vođa, agresivno pruža podršku politici Kremlja i protivi se uvođenju sankcija Rusiji, ali to nije sve.

Damnjan Knežević
Damnjan Kneževićfoto: Zorana Jevtić

Kao i svi desni ekstremisti, i Narodne patrole su tokom rata u Ukrajini učvrstile svoju vezu s ruskom ekstremnom desnicom, a posebno je indikativna njihova veza s paravojnom grupom "Vagner". Iako negira formalnu saradnju s "Vagnerom", vođa Narodnih patrola Damnjan Knežević bio je gost "vagnerovaca" krajem prošle godine, čime se pohvalio na Telegram kanalu svoje neformalne organizacije, što je inače glavni kanal komunikacije među ekstremistima. Knežević je tada boravio u Sankt Peterburgu, gde je posetio i tek otvoreni vojnotehnološki centar paravojne grupe "Vagner". Objavljene fotografije svedoče da je u "Vagnerovom" centru, inače modernoj zgradi od čelika i stakla, razvijena zastava u bojama Rusije i Srbije, s porukom "Donbas je Rusija, Kosovo je Srbija".

- Mnogi moji prijatelji biće ponosni što sam imao čast da posetim centar "Vagner". Taj centar i ta organizacija su izuzetno popularni u Srbiji - rekao je Knežević u jednom od video-priloga za ruske medije, koji je podeljen na Telegram grupi Narodnih patrola i kanalima drugih "bratskih" organizacija.

Knežević je otkrio da je tom posetom želeo i da osigura podršku "Vagnera", u slučaju eventualnog sukoba na Kosovu, gde su Narodne patrole takođe bile aktivne.

- Ovo je naša potreba da pružimo podršku ruskom narodu, ali je dobrim delom ovo i naša podrška Srbiji. Nama je potrebno da obezbedimo što veću saradnju i pomoć od Ruske Federacije i ruske vojske u slučaju sukoba na Kosovu - izjavio je vođa Narodnih patrola za RSE.

Damnjan Knežević
Damnjan Kneževićfoto: Zorana Jevtić

Bio u Zavetnicima

Knežević je više puta odlazio u Rusiju tokom ruske agresije na Ukrajinu. On je u maju bio u Moskvi i odatle uveravao da će sa svojom organizacijom nastaviti da podržava Rusiju. Ovaj ekstremni desničar organizovao je i proteste podrške Rusiji u Beogradu. Grupacija Narodne patrole objavila je nedavno da ruskim liberalima u Srbiji "otkazuje gostoprimstvo" uz pretnju da će se njihove zastave gaziti, a zastave Narodne patrole gledati.

Damnjan Knežević inače je osnivač i nekadašnji potpredsednik Srpskog sabora Zavetnici, koji je u međuvremenu prerastao u parlamentarnu stranku. Pošto su ga 2014. smenili s funkcije, odlazi iz Zavetnika uz poruku u autorskom tekstu: "Zaveti se daju na junačkim grobovima, a ne u političkim govorima".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track