PREDSEDNIK SRBIJE: Trgovinska razmena sa Češkom u 2022. godini 1,7 milijardi evra! Uvećana 3 puta
Foto: Printscreen/Video Plus

oproštajna poseta češkog predsednika

PREDSEDNIK SRBIJE: Trgovinska razmena sa Češkom u 2022. godini 1,7 milijardi evra! Uvećana 3 puta

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ukupna trgovinska razmena Srbije i Češke u 2022. godini bila 1,7 milijardi evra i izrazio nadu da će u narednoj godini ona preći dve milijarde.

Vučić je novinarima u Palati Srbija, nakon što je sa odlazećim predsednikom Češke Milošem Zemanu potpisao sporazum o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanja Češkog doma u Beogradu, kazao da je ta trgovinska razmena u prethodnih 10 godina uvećana 2,8 puta.

Govoreći o Češkom domu koji će danas biti otvoren u Beogradu, Vučić je kazao da će taj prostor ;biti stecište za okupljanje i Čeha i svih drugih, prostor za sastanke Čeha i Srba, privredne kontakte i važno mesto za odnose dve zemlje.

Naveo je da postoje češke fabrike koje žele dodatno ulaganje u namensku industriju Srbije, dodao da se o tome razgovara i najavio saradnju na tržištu nekretnina u Beogradu, kao i saradnju po pitanju saobraćaja, tramvaja i trolejbusa.

"Srpska namenska industrija će imati mnogo novih ulaganja, ali i mnogo promena kako bi mogli da prodaju oružje. Srbija ne prodaje oružje ni Ukrajini ni Rusiji, ali će da prodaje svima drugima. Oni nama i kad napišu da neće da prodaju na neka ratišta, to naravno uvek završi na nekom od ratišta u svetu", rekao je Vučić.

Istakao je da su Srbija i Češka saglasni po geopolitičkim pitanjima, da osuđuju upad i invaziju ruskih snaga na Ukrajinu, poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, ističući da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvodila sankcije Rusiji.

"To nikada ne krijemo, na sve načine smo slali humanitarnu pomoć i podršku, slaćemo još više. Učestvovaćemo u izgradnji pojedinih gradova i mesta u Ukrajini, dobili smo već ponudu njihovog ambasadora", rekao je Vučić.

On je izrazio zadovoljstvo što je mogao da ugosti Zemana, jer je ono što je rekao pre dve godine o Kosovu i Srbiji, kada se izvinio zbog NATO bombardovanja tadašnje Jugoslavije, "ostalo u srcima građana".

"Predsednik Zeman pokazao kako veliki i hrabri ljudi mogu da prave istoriju i srpski narod to što je rekao nikada neće zaboraviti", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je čestitao i novom češkom predsedniku Petru Pavelu na pobedi na izborima i izrazio nadu da će imati i dobru saradnju sa njim.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track