Najnovije vesti

PRAVOSUĐE U SRBIJI NA PREKRETNICI! Popović: Neophodno usvojiti zakone koji utiru put efikasnosti i većoj odgovornosti sudija
Foto: Zorana Jevtić, Beta/Zoran Nikolić

SKUPŠTINA SRBIJE

PRAVOSUĐE U SRBIJI NA PREKRETNICI! Popović: Neophodno usvojiti zakone koji utiru put efikasnosti i većoj odgovornosti sudija

Politika
13:04h

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas na sednici Skupštine Srbije, da usvajanje predloženih pravosudnih zakona predstavlja značaj korak u jačanju vladavine prava i povećanju pravne sigurnosti u Srbiji što će omogućiti samostalnije tužilaštvo i nezvisnije sudstvo.

"To će građanima doneti brže i jeftinije ostvarivanje zaštite prava pred sudovima i sudjenje u razumnom roku", rekla je Popović, predstavljajući set predloga pravosudnih zakona, pre svega o sudovima i tužilaštvu.

Prema njenim rečima, veća pravna sigurnost dovešće do povećnja domaćih i stranih investicija i životnog standarda građana.

"Pravosuđe Srbije nalazi se na prekretnici, donošenje ovih zakona utire put njegovoj modernizaciji i efikasnosti ali i većoj odgovornosti sudija i tužilaca", rekla je Popović, pozivajući poslanike da glasaju za predloženje pravosudne zakone.

Skupština Srbije
foto: Printscreen/RTS

Ona je podsetila da se ovi zakoni donose kako bi se postojeći uskladili sa ustavnim amandmanima, izglasanim pre godinu dana, napominjući da su "uslov za dalju reformu pravosudnog sistema i najznačajniju reformu u oblasti vladavine prava".

Kako je navela, o ovim zakona pribavljena su pozitivna mišljenja Venecijanske komisije, "kao najrelevantijeg savetodavnog tela u ovoj oblasti".

"Ovim zakonima, u skladu sa ustavnim amandmanima, isključuje se učešće političkih grana vlasti u predlaganju sudija, predsednika sudija, javnih tužilaca i glavnih tužilaca", rekla je Popović.

Ona je istakla da je državno rukovodstvo svesno da se materijalni položaj svih sudija i tužilaca mora poboljšati jer je to jedan od preduslova nezavisnosti sudija i samostalnosti tužilaca.

"Nadležni državni organi će u narednoj periodu, pored redovnog povećanja plata u javnom sektoru, učiniti sve da se pronadje način da plate sudija i tužilaca dodju na adektavan nivo", rekla je Popović.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja