DANAS NASTAVAK SEDNICE: Na dnevniom redu su 32 tačke, od kojih je 11 je iz oblasti pravosuđa
Foto: Printscreen/RTS

SKUPŠTINA

DANAS NASTAVAK SEDNICE: Na dnevniom redu su 32 tačke, od kojih je 11 je iz oblasti pravosuđa

Politika -

Skupština Srbije nastaviće danas u 10 časova juče započeeto prvo vanredno zasedanje na čijem dnevniom redu su 32 tačke, od kojih je 11 je iz oblasti pravosuđa.

Ministarka pravde Maja Popović juče je, govoreći o setu prvosudnih zakona, navela da su izmene koje je predložila Vlada u skladu sa referendumom o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, i uslov su za dalju reformu pravosudnog sistema i unapređenje vladavine prava.

Ministarstvo je odmah posle proglašenja akta za promenu Ustava započelo proces potrebnim izmenama, jer one treba da budu usvojene u roku od godinu dana, naglasila je Popović i podsetila da je o predloženim izmenama pribavljeno je i pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, kao najmerodavnijeg tela u toj oblasti.

Ovim zakonima isključuje se mogućnost da politička grana vlasti utiče na izbor sudija i tužilaca. To omogućuje vladavinu prava i veću pravnu sigurnost, objasnila je ministarka i dodala da je zabranjen svaki neprimereni uticaj na sud.

Pored zakona iz oblasti pravosuđa, poslanici će razmotriti i davanje garancije Srbije po zaduženju Javnog preduzeća "Srbijagas", regulisanje obaveza Srbije prema Međunarodnom monetarnom fondu na osnovu stendbaj aranžmana, potvrđivanje kredita za obnovu teretnog voznog parka Srbije.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje četiri sporazuma Srbije i Senegala, Angole, Bangladeša i Egipta o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Poslanici će razmotriti i sporazum Srbije i Evropske unije o učešću Srbije u programu Horizont Evropa - okvirnom programu za istraživanje i inovacije, sporazum o saradnji Srbije i Angole u oblasti bezbednosti i javnog reda, sporazum Srbije i Azerbejdžana o readmisiji lica koja nezakonito borave, kao i o saradnji Srbije i Ekvatorijalne Gvineje u oblasti odbrane.

Skupština Srbije
foto: Printscreen/RTS

Trebalo bi da se potvrdi sporazum Srbije i Evropske unije o učešću u programu Erazmus plus, sporazum Severne Makedonije i Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Slovenije o aranžmanima zemlje domaćina u vezi sa statusom Stalne organizacije Balkanskih vojnomedicinskih snaga i njenog osoblja, sporazum Srbije i Tunisa o socijalnoj sigurnosti, Srbije i Azerbejdžana o vojnotehničkoj saradnji.

Poslanici na sednici treba da donesu odluku o imenovanju stalnog sastava Republičke izborne komisije, izmene u sastavu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i da odluče o nekoliko kadrovskih promena u skupštinskim odborima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track