"ZAPAD U SUKOBU ZBOG PRIJEMA TZV. KOSOVA U EU?" Analitičari: SAD će dati poslednju reč, a Evropa je politički potpuno nemoćna
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

KOSOVO I METOHIJA

"ZAPAD U SUKOBU ZBOG PRIJEMA TZV. KOSOVA U EU?" Analitičari: SAD će dati poslednju reč, a Evropa je politički potpuno nemoćna

Politika -

Zagovornici takozvanog Kosova svim snagama se bore da ono bude priznato u međunarodnim institucijama. Međutim put takozvanog Kosova ka Evropskoj uniji nije utaban kao što su utabani putevi albanske droge.

O šansama tzv. Kosova za pristup pridruženje Evropskoj uniji govorili su u jutarnjem programu Kurir televizije Vladimir Dobrosavljević, politički analitičar i Nemanja Zavišić, iz Centra za društvenu stabilnost.

Jutarnji
foto: Kurir Televizija

- Glavno pitanje je zašto EU želi da radi na prijemu tzv. Kosova u EU. Nakon sukoba na istoku Evrope zapad je krenuo da pacifikuje sve neuralgične tačke u Evropi. Postoje namere da se pet zemalja članica koje nisu priznale tzv. Kosovo ubede da ne prave probleme oko daljeg napredovanja ove nepostojeće države ka evroatlanskim integracijama. To je veći problem zapada nego što su to odnosi između Beograda I Prištine - smatra Dobrosavljević.

Zavišić je istakao da politički zapad nije jedinstven po svim pitanjima, a jedno od njih je pitanje Kosova i Metohije.

Jutarnji
foto: Kurir Televizija

- Zapad nije homogena struktura i ne deluju sve zemlje jedinstveno. Ako smo videli da SAD podržava otvoreni Balkan, Nemačka to ne čini. Kurti trpi ogromne pritiske iz SAD da ZSO mora da se formira. S druge strane od snažnih zemalja EU Kurti ima podršku i sigurno se ne ponaša ovako zato što to može samostalno, već zato što ima veliku podršku iz Berlina i Velike Britanije - rekao je Zavišić i dodao:

- Moje mišljenje je da su svakako SAD te koje će reći poslednju reč i moramo na njih da usmerimo glavne pregovaračke potencijale. Evropska Unija je pokazala da je politički potpuno impotentna, a to se vidi iz njene nemogućnosti da utiče na implementaciju na potpisane sporazume između Beograda i Prištine.

05:19

ZAPAD U SUKOBU OKO PRIJEMA TZV. KOSOVA U EU? Analitičari: SAD će dati poslednju reč, a Evropa je politički nemoćna

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja