EU TRAŽI DA POKAŽEMO DA NISMO SAVEZNIK RUSIJE U RATU! Miletić o pritiscima: Jasno je da se naše nesvrstavanje ne smatra neutralnim
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

nesvrstavanje na testu

EU TRAŽI DA POKAŽEMO DA NISMO SAVEZNIK RUSIJE U RATU! Miletić o pritiscima: Jasno je da se naše nesvrstavanje ne smatra neutralnim

Politika -

I Minhenska bezbednosna konferencija bila je prilika da se Srbija ponovo opomene da mora uvesti sankcije protiv Rusije. Predsednik Aleksandar Vučić otvoreno je rekao da sastanak s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom nije bio nimalo lak, između ostalog i zbog toga što je Srbiji snažno zamereno neuvođenje sankcija Rusiji.

Ivan Miletić iz Instituta za javnu diplomatiju kaže za Kurir da neuvođenje sankcija Rusiji nije pitanje neutralnosti, već iskazivanje stava da zemlja nije saveznik Rusije u aktuelnom ratu.

Ivan Miletić
foto: Kurir Televizija, Shutterstock

- Problem s našim neuvođenjem sankcija Rusiji je što u svetskim medijima sve više izbija da smo mi saveznik Rusije. Vrlo je jasno da se naše nesvrstavanje ne smatra neutralnim, nego se smatra svrstavanjem na stranu Rusije. Od nas će se očekivati da moramo da se opredelimo, jer je nerazumljivo praviti se mrtav na ovakav način. Ovaj rat neće sutra da se završi. Nažalost, mi s tim stavom nismo percipirani kao neutralni, već kao saveznici Rusije. I to je vrlo jasan glas. Naše je da demonstriramo da li smo saveznik Rusije ili nismo. Ako smo saveznik Rusije, onda smo trojanski konj Rusije unutar teritorije EU i to će da snosi vrlo jasne posledice. S obzirom na činjenicu da sve evropske zemlje, uključujući i tradicionalno neutralne, po pitanju sankcija Rusiji nisu neutralne, niko ne može da razume stav Srbije - ocenjuje naš sagovornik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track