ZSO NA STOLU, KURTI U MAT POZICIJI! Dve opcije za kosovskog premijera, obe ga svrstavaju u red GUBITNIKA!
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

uoči briselskog sastanka

ZSO NA STOLU, KURTI U MAT POZICIJI! Dve opcije za kosovskog premijera, obe ga svrstavaju u red GUBITNIKA!

Politika -

Zajednica srpskih opština biće nezaobilazna tema predstojećeg sastanka u Briselu na koji je EU pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Zbog upornog odbijanja da ispuni ovu obavezu iz Briselskog sporazuma, Kurti će na ove razgovore doći pritisnut ne samo zahtevima svih međunarodnih faktora da ZSO mora da bude formirana već i opozicijom u Prištini, koja mu ozbiljno ljulja mesto u vlasti.

Potpisaće

Demokratska partija Kosova udarila je najjače na Kurtija, i to tamo gde ga, po rejtingu, najviše boli - predizbornim obećanjima iz nacionalnog korpusa. Šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri i potpredsednica ove stranke Vljora Čitaku rekli su da će Kurti u ponedeljak potpisati sporazum o ZSO.

Vljora Čitaku
foto: Profimedia

- Premijer Kurti je uspeo da dijalog Kosova i Srbije od političkog dogovora pretvori u bezbednosni problem. Premijer Kurti će u ponedeljak potpisati sporazum o prekidu vatre, a ne konačni sporazum, uz obostrano priznanje u centru. U ponedeljak će premijer Kurti potpisati dokument o osnivanju Udruženja, odnosno Zajednice. Premijer Kurti će u ponedeljak potpisati obećanje o davanju političkog statusa Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Toliko o genijalnosti glavnog pregovarača Kurtija - poručila je Čitaku.

Gubitnik

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje za Kurir da je Kurti sateran u ćošak, da su pred njim dve opcije i da će za obe platiti visoku političku cenu.

Srđan Graovac
foto: Kurir TV

- On je došao na vlast obećanjem da neće ni razgovarati sa Beogradom, pa se desilo da je i te kako morao. ZSO će svakako biti tema razgovora u Briselu, bez obzira na ono što Kurti priča. Očekujem decidiran stav EU da se o ispunjenju te obaveze iz Briselskog sporazuma mora razgovarati. Svedoci smo unutrašnje političke igre u Prištini, jer Kurti pliva na radikalnom nacionalizmu i raste mu rejting kad je ratoboran. Opozicija ga unapred sprema na situaciju da će biti izdajnik ako prihvati ZSO, a oni su spremna alternativa. Kurti ima dve opcije: ili će prihvatiti ZSO i tako izneveriti svoje birače, ili će odbiti i sabotirati razgovore i tako otvoriti put zapadnim faktorima da krenu u njegovu smenu. On je praktično u mat poziciji i gubitnik, ma šta da odigra - smatra naš sagovornik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja